Skip to content

Cinci dintre cei mai importanti cineasti ai momentului – Claire Simon, Mariana Otero, Thomas Heise, Abbas Fahdel si Sergei Loznitsa – sunt in Festivalul International de Film Documentar si Drepturile Omului – One World Romania #13

A 13-a editie One World Romania se va desfasura intre 20 si 29 martie la Bucuresti si invita publicul la vizionarea celor mai recente documentare realizate de cinci dintre cei mai importanti cineasti ai momentului: Claire Simon, Mariana Otero, Thomas Heise, Abbas Fahdel si Sergei Loznitsa.

Timp de 10 zile, productiile vor rula in premiera nationala si vor avea loc dezbateri si schimburi de idei, evenimente realizate cu aceasta ocazie, in prezenta cineastilor de referinta care vin la Bucuresti in perioada festivalului, cu exceptia lui Sergei Loznitsa.

Thomas Heise vine la One World Romania cu productia intitulata „Heimat e un spatiu in timp (Heimat ist ein Raum aus Zeit)”, un eseu cuprinzator in care mediteaza, prin prisma propriei sale genealogii, asupra devenirii Germaniei in ultimul secol.

Documentaristul nascut in Germania de Est, ale carui filme au fost interzise pana la caderea zidului Berlinului, imbina in acest film fragmente din jurnale, scrisori de familie, fotografii de epoca si filmari actuale. Heise analizeaza tematici precum trauma, trecerea timpului si modul in care trecutul este mostenit din generatie in generatie.

Fiecare film al Marianei Otero abordeaza o noua fateta a inegalitatilor constitutive ale societatilor contemporane si propune invariabil empatia si solidaritatea ca remedii.

Realizata de Otero, pelicula „Istoria unei priviri (Histoire d’un regard)” este o biografie a fotografului Gilles Caron, care prezinta publicului cateva mii de fotografii, serii de negative care sintetizeaza evenimente importante din istoria secolului al XX-lea: Razboiul de Sase Zile, ardentul mai ’68, conflictele din Irlanda de Nord sau razboiul din Vietnam.

Regizoarea franceza va face parte din juriul format din profesionisti care va evalua filmele din Competitia Internationala.

Claire Simon revine la One World Romania cu un film-fluviu, care dureaza peste opt ore si este impartit in zece episoade: „Satul (Le Village)”.

Satul din titlu este Lussas, care ar fi ramas doar unul dintre catunele pitoresti ale Frantei, daca Jean-Marie Barbe, originar din localitate, nu ar fi avut ideea de a-l transforma intr-un centru de reflectie al documentaristilor din intreaga tara. Satul devine celebru pentru cineasti si cinefili, atragand mii de spectatori in timpul festivalului anual desfasurat aici.

Fiecare documentar regizat de Abbas Fahdel este un omagiu inchinat celor care, precum conationalii sai, irakienii, fac fata zilnic adversitatii, razboiului si saraciei.

In cel mai recent film al sau, „Paine amara (Bitter Bread)”, Fahdel alege sa prezinte viata cotidiana dintr-o tabara de refugiati din Liban si ne aminteste ca violenta perfida a privatiunilor, a umilintelor, a lipsei de speranta depaseste granitele unei tari in conflict si se raspandeste oriunde acestia isi poarta pasii.

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa analizeaza impactul mostenirii regimului sovietic asupra natiunilor si indivizilor care s-au aflat sub dominatia lui.

In noul sau film, „Funeralii de stat (State Funeral)”, Loznitsa cerceteaza  ritualul si spectacularul istoriei din imaginile oficiale ale inmormantarii lui Stalin.

In esenta, evenimentul vorbeste despre mecanismul fricii, despre felul cum fantoma stalinismului a staruit in lume multa vreme dupa disparitia celui care l-a instaurat.

Abonamentele generale pot fi achizitionate de pe site-ul Eventbook si sunt in numar limitat. Un abonament ofera acces la toate proiectiile de filme, la evenimentul de deschidere a festivalului, dar si intrari la toate proiectiile Cineclubului One World Romania in timpul anului.

De asemenea, tot in reteaua Eventbook, pe 20 februarie vor fi puse in vanzare toate biletele pentru Festivalul International de Film Documentar si Drepturile Omului editia a 13-a.

Regizoarea franceza Claire Simon este cunoscuta pentru filmele documentare realizate, cu care a participat la marile festivaluri internationale, dar si ca autoare a catorva filme de fictiune bazate pe intamplari reale.

Anul trecut, doua proiectii semnate Simon au putut fi vizionate pe marele ecran, „Gara de Nord” si „Primele singuratati”, in cadrul Festivalului de Film Francez de la Cluj-Napoca in parteneriat cu Cineclubul One World.

„Gara de Nord” este o drama care abordeaza subiecte precum minoritatile defavorizate, iubirile pasagere, imigrantii ilegali, sinuciderea sau diferentele dintre clasele sociale, intr-una dintre cele mai aglomerate gari din Europa, iar pelicula „Primele singuratati” prezinta dilemele tinerilor de la cautarile nesfarsite pana la confesiunile pasionale.

Printre titlurile importante ale regizoarei se numara documentarele Récréations”(1993/1998), „800 km de différence”(2002), „Les bureaux de Die”(2008), „Géographie humaine” si „Gare du Nord” – ambele realizate in 2013, dar si „Le concours”(2016) si „Premieres solitudes”(2018).

Citește în continuare