Skip to content

Incepe Cinema in aer liber in Parcul Titan. Programul debuteaza cu „Anii nostri de glorie” (r. Gabriele Muccino). Toate proiectiile sunt gratuite

Proiectul Cinema in aer liber se intoarce in Parcul Titan, pe Insula Artelor, cu 20 de proiectii, printre care cele mai bune filme din ultimul an, dar si o selectie de filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre, premiate la festivalurile internationale.

Timp de patru saptamani, de marti pana duminica, in perioada 16 august – 11 septembrie, Parcul Titan va deveni un cinema in aer liber, cu un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni si un ecran gonflabil de 120 m², pus la dispozitie in mod gratuit pentru publicul larg.

Programul aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme, dintre care 10 filme noi in Selectia oficiala – program dedicat filmelor de autor care au avut premiera mondiala la festivaluri internationale importante, distribuite in reteaua clasica de cinematografe din Romania, 5 filme in sectiunea Personaje celebre si 5 filme in sectiunea Mit versus realitate, cele doua retrospective aducand in atentia publicului titluri mai vechi, pe care cinefilii nu au avut ocazia sa le urmareasca pe marele ecran.

Evenimentul debuteaza pe 16 august cu filmul regizorului Gabriele Muccino, „Anii nostri de glorie”, prezentat anul trecut in cadrul TIFF.

Patru prieteni, trei baieti si o fata, ne poarta din Italia anilor ‘80 pana in prezent, intr-un carusel al emotiilor pe care le poate trai oricare dintre noi. „Anii nostri de glorie” / „Gli anni più belli” este despre prietenie, generozitate si bucuriile tineretii, cu personaje care impartasesc succese si esecuri, vise si dezamagiri care se suprapun intr-o mare poveste de prietenie si iubire. Spectatorii devin astfel martorii vietii lor, dar si a schimbarilor din societate, si totul se intampla intr-un decor cat se poate de italian, cu o coloana sonora pe care se regaseste piesa „Gli anni più belli” a lui Claudio Baglioni, care a si dat titlul filmului.

Din program mai fac parte si filmele „Succes de public”/ „Un Triomphe”, in regia lui Emmanuel Courcol, premiat la Academia Europeana de film in 2020; „Belle”/ „Ryû to sobakasu no hime”, filmul de animatie in stil anime japonez realizat de regizorul Mamoru Hosoda, ce a avut premiera la Cannes in 2021, „Un Erou”/ „Ghahreman”, distins cu Grand Prix la Cannes 2021, noul film al cineastului Asghar Farhadi; „Lectii de persana”/ Persian Lessons, inspirat din evenimente reale si regizat de ucraineanul Vadim Perelman; cel mai nou film semnat de Pedro Almodóvar care a debutat la festivalul de Film de la Venetia 2021, „Mame Paralele”/ „Madres Paralelas”; animatia regizata de Ari Folman „Unde este Anne Frank”? / „Where is Anne Frank?”; adaptarea cinematografica a romanului de Honoré de Balzac „Iluzii pierdute” / „Illusions perdues”, regizat de Xavier Giannoli, care a obtinut sapte premii César Awards; filmul semi-autobiografic castigator al unui premiu Oscar si al unui premiu BAFTA, in regia lui Kenneth Branagh, „BELFAST” si productia romanesca regizata de Andrei Hutuleac, „Copacul Dorintelor: Amintiri din copilarie”.

A doua selectie din program aduce in atentia spectatorilor cinci dintre cele mai apreciate filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre.

 „Marie Antoinette”, drama istorica din 2006, scrisa si regizata de Sofia Coppola, castigatoare la Oscar si la Cannes,  „ Jurnal de calatorie” / „Diarios de motocicleta”, filmul biografic in regia lui Walter Salles, despre calatoria si memoriile scrise ale lui Ernesto „Che” Guevara, „Maria Callas”, semnat de Franco Zeffirelli, ultimul sau film inainte de moartea sa in 2019; „AMADEUS”, in regia lui Milos Forman si filmul „FRIDA”, regizat de Julie Taymor, cu Salma Hayek, Alfred Molina si Antonio Banderas, care prezinta atat viata publica, cat si pe cea privata a artistei suprarealiste mexicane Frida Kahlo, sunt parte din programul acestei veri.

Totodata, Cinema in aer liber ofera si filme care portretizeaza personaje literare celebre,  amintindu-ne de povesti ale copilariei sau inventand basme moderne, filmele cuprinse in aceasta sectiune ofera perspective multiple ale binomului mit-realitate, pe care le dezvolta uneori cu umor, alteori facand apel la o latura mai intunecata a personalitatii umane.

„Labirintul lui Pan” / „El laberinto del fauno”, filmul dark fantasy din 2006 scris, regizat si co-produs de Guillermo del Toro, drama inspirata din povestea biblica a Arcei lui Noe, „NOAH”, in regia lui Darren Aronofsky, cu Russell Crowe; „Omul care l-a ucis pe Don Quijote” / „The Man Who Killed Don Quixote”, filmul de comedie si aventuri regizat de Terry Gilliam, bazat in mare masura pe romanul Don Quijote, de Miguel de Cervantes ; „Pestele cel mare” / „Big Fish”, filmul american de comedie-drama fantastica din 2003, regizat de Tim Burton si „Alba ca Zapada”/ „Blancanieves”, o drama spaniola muta alb-negru din 2012, scrisa si regizata de Pablo Berger, vor fi proiectate pentru public in Parcul Titan.

Evenimentele incep la ora 21.00, iar toate detaliile despre program sunt disponibile aici.

Citește în continuare