Skip to content

Claudiu Bleont si Vlad Logigan in “Papagalul mut”, o poveste fascinanta regizata de Nae Caranfil la Teatrul National Bucuresti

Piesa este una dintre cele mai enigmatice si fascinante povesti ale secolului 18, scrisa de cunoscutul regizor de film Nae Caranfil.

Revenirea acestuia in teatru a avut loc in anul 2018, dupa aproape 30 de ani, pe scena mare a Teatrului National din Bucuresti cu spectacolul “Papagalul mut”, in care spune povestea cavalerului d’Eon, travestit in Lia de Beaumont, un spion diplomat de la curtea Rusiei. Acesta se poate vedea si in aceasta stagiune, pe aceeasi scena.

Cineastul Nae Caranfil, cunoscut publicului pentru filmele “Filantropica”, “Asfalt Tango” sau “Restul e tacere”, se reintoarce in teatru, cu un spectacol cu personaje si fapte istorice reale, plin de farmec si indrazneala, despre spionaj, intrigi politice si amoroase desfasurate la una dintre cele mai extravagante curti imperiale ale lumii.

Textul piesei ii apartine si prezinta un episod din fascinanta viata a cavalerului d’Eon: misiunea sa la Curtea tarinei Elisabeta I, unde a actionat ca agent de influenta in favoarea Frantei. In momentul in care acesta si-a dat seama ca o femeie ar reusi sa castige mai repede increderea suspicioasei tarine, d’Eon a ales sa fie femeie. Astfel, a ales sa fie nepoata cavalerului Douglas, conducatorul delegatiei franceze, pentru a reusi sa isi duca la indeplinire misiunea.

Spectacolul prezinta culisele imperiale pe doua planuri. Pe de-o parte spionajul politic, cu cei doi spioni activi in relatii diplomatice, pe de alta parte jocul periculos al acestora, adevar-minciuna, folosit si in scopuri politice.

Regizorul relateaza spectaculos povestea cavalerului d’Eon/domnisoara Lia de Beaumont cu sprijinul lui Dragos Buhagiar care reuseste sa redea stilul baroc al epocii.

Scenele se petrec in diverse spatii pe care scenograful le defineste excelent, iar costumele alese completeaza imaginea.

Atmosfera este consolidata prin ilustratia muzicala realizata de regizor, in care intervine si un moment de muzica live cu Trio Mirea. Din spectacol nu lipsesc dansul, dirijat coregrafic in stilul epocii de Florin Fieroiu, si nici luptele spadasinilor.

Punctul forte al spectacolului il reprezinta interpretarea lui Claudiu Bleont, in rolul lui Douglas, si cea a lui Vlad Logigan, in dublu rol, cel al cavalerul d’Eon si al domnisoarei Lia de Beaumont.

Claudiu Bleont, in rolul lui Douglas, propune un recital actoricesc plin de haz si captivant. El este unchiul fascinantei Liei de Beaumont si cel care conduce spectatorul in povestea propusa de Nae Caranfil. Acesta relationeaza nuantat cu fiecare partener, dar si cu publicul

Vlad Logigan este cavalerul d’Eon, un tanar inteligent, ironic si sigur pe sine, dar si gratioasa aristocrata, Lia, pe care o construieste fascinant. La curtea Rusiei, d’Eon, travestit in Lia, este spionul diplomat care va trebui s-o convinga pe tarina Elisabeta I sa stranga randurile cu Ludovic al XV-lea, in defavoarea nemtilor.

Raluca Petra este tarina Elisabeta pe care o interpreteaza cu o ironie fina, iar Miruna Bielei este incantatoare in rolul Ecaterinei. Magda Catone are mult farmec in madame Dumonet, Mihai Calota reda cu umor suspiciunile lui Worontov, iar Bestujev capata nuante comice in interpretarea lui Marius Rizea. Dragos Stemate are haz in interpretarea rolului romanticului Print de Conti, care iubeste poezia.

“Papagalul mut” este un spectacol eveniment rafinat care reuseste sa mentina cu abilitate misterul spionului travestit asupra identitatii sale: era barbat sau femeie?

Spectacolul se poate vedea in 12 si 13 decembrie, ora 19.00, Sala Mare

Regia: Nae Caranfil

Distributia: Vlad Logigan, Claudiu Bleont, Miruna Bilei, Raluca Petra, Mihai Calota, Eduard Cirlan, Magda Catone, Tomi Cristin, Marius Rizea, Alexandru Georgescu, Dragos Stemate, Eduard Adam, Cosmin Dominte, Dragos Dumitru, Axel Moustache, Daniel Badale, Mihai Muntenita, Alexandru Dunaev, Nicolae Dumitru, Ionut Terteci, Alexandru Chifu, Cristina Danu, Madalina Iagar, Catalina Gulan, Alexandra Cotfas, Petru Sutu, Cristina Negucioiu

Durata: 2h 15min (cu pauza)

Bilete 12 decembrie: aici. 13 decembrie: aici

Citește în continuare