Skip to content

John Surman, Mat Maneri si Lucian Ban reinterpreteaza colectia de folclor a lui Bartók. Concertul e pe 25 iunie la Ateneul Roman

Trio-ul Transylvanian Folk Songs, cu violistul Mat Maneri, pianistul Lucian Ban si legendarul saxofonist John Surman, ajunge in Romania cu un concert la Ateneul Roman, pe 25 iunie, de la ora 19.00, ca parte din Athenaeum Summer Festival, un eveniment organizat de Filarmonica George Enescu, intre 20 si 29 iunie. Biletele au fost puse in vanzare aici  si aici.

Cei trei muzicieni vor reimagina prin limbajul jazz-ului si al improvizatiei colectia de folclor a lui Béla Bartók din Transilvania de acum un secol, recreand pe scena Ateneului o experienta de top, apreciata la nivel international.

Marele compozitor maghiar Béla Bartók a iubit muzica taranilor din Transilvania. Este faimos momentul cand, in 1904, tanarul Bartók a auzit o fata de 18 ani cantand cantece din satul ei din Ardeal. In scurt timp, Béla Bartók avea sa porneasca in calatorii de culegere de folclor, inregistrand pe cilindrii de ceara intre 1909 si 1917 peste 3,400 de cantece instrumentale si vocale, colinde, doine si hore. Recunoscut drept unul din fondatorii etnomuzicologiei si ai culegerilor de folclor, Bartók avea sa numeasca aceasta cercetare, care i-a schimbat si viziunea componistica, drept “proiectul vietii sale”.  Colectia lui Bartók din Transilvania a ramas cea mai mare culegere de folclor intreprinsa de un singur om.

Un secol mai tarziu, trei improvizatori de calibru global – violistul american Mat Maneri, pianistul romano-american Lucian Ban si legendarul saxofonist britanic John Surman – aveau sa se inspire din aceasta colectie, re-imaginand prin jazz si improvizatie colindele, doinele, dansurile si horele ce au aprins imaginatia lui Béla Bartók.

Albumul Transylvanian Folk Songs a fost lansat de casa americana Sunnyside in 2020, s-a bucurat de elogiile presei internationale si a stat  in topul Billboard timp de mai multe saptamani.  Albumul fost recenzat in publicatii de prestigiu din SUA si Europa, ajungand in cele mai prestigioase topuri de jazz, world music si classical crossover. 

Citește în continuare