Skip to content

Cele mai importante obiecte din colectia personala a lui Freddie Mercury sunt expuse si scoase la licitatie. Include coroana lui, costume de scena, pieptanul de mustata si versurile originale „Bohemian Rhapsody” care arata ca titlul initial al hitului era „Mongolian Rhapsody”.

Dupa trei decenii in care au fost pastrate in depozite, bunurile personale ale lui Freddie Mercury vor fi scoase la licitatie. Inainte de vanzarea lor, publicul va avea ocazia sa priveasca de aproape cele mai importante obiecte ale starului rock.

Sotheby’s a anuntat ca va scoate la licitatie aproximativ 1.500 de obiecte care i-au apartinut lui Mercury, de la ciorne ale celor mai populare cantece ale trupei Queen pana la pieptenele de mustata Tiffany & Co. al solistului. Printre obiecte se numara chitara acustica Martin a lui Mercury, pantofii sai Adidas si celebra coroana pe care o purta pe scena in concerte.

In ultimele trei decenii, colectia personala a lui Mercury a ramas la Garden Lodge, resedinta in care acesta si-a petrecut ultimii ani ai vietii sale si care este detinuta in continuare de Mary Austin, cea mai buna prietena a artistului (si mostenitoare unei jumatati a averii acestuia).

Intitulat „Freddie Mercury: A World of His Own”, evenimentul organizat de Sotheby’s presupune o serie de patru expozitii si sase licitatii prin care vor fi scoase la vanzare printre cele mai iconice piese ale culturii pop-rock ale secolului trecut.

Turneul, care va contine cele mai importante piese din colectie, incepe la Sotheby’s New York in iunie si se va deplasa la Los Angeles si Hong Kong in timpul verii, inainte de a reveni la Sotheby’s Londra in septembrie. Vor avea loc sase licitatii separate incepand cu 6 septembrie.

Intr-un comunicat de presa care anunta expozitia si licitatia, Mary Austin a declarat: „De multi ani, am avut bucuria si privilegiul de a trai inconjurata de toate lucrurile minunate pe care Freddie le-a cautat si le-a iubit atat de mult. Dar anii au trecut si a venit timpul sa iau decizia dificila de a incheia acest capitol foarte special din viata mea.”

O parte din incasarile obtinute in urma licitatiei vor merge catre Mercury Phoenix Trust si Elton John AIDS Foundation. Ambele sunt ONG-uri care lupta pentru eradicarea virusului HIV care provoaca SIDA, boala din cauza careia a murit Freddie Mercury.

Sunt scoase la licitatie majoritatea schitelor lui Mercury pentru cele mai cunoscute hituri ale sale precum „Somebody to Love”, „We Are The Champions” sau „Don’t Stop Me Now” dar si discuri de platina si de aur, trofee si opere de arta din colectia personala a artistului.

Mai jos va prezentam o parte din obiectele care vor fi scoase la licitatie si valoarea lor estimata. Pentru catalogul complet al licitatiei, va indreptam spre site-ul Sotheby’s, detalii aici.

Una dintre cele mai valoroase piese este prima schita a cantecului „Bohemian Rhapsody”. Scrisa pe hartie, de mana, cu pix si creion negru si albastru, schita arata cum Mercury s-a gandit initial sa numeasca melodia „Mongolian Rhapsody”. Cantecul ramane pana astazi  al treilea cel mai bine vandut single britanic din toate timpurile. Valoare estimata: intre 1 milion si 1,5 milioane de dolari.

Este scoasa la licitatie si o pereche de pantofi Adidas High Top – stilul preferat de Mercury – pe care a inceput sa ii poarte in jurul anului 1979. Potrivit Sotheby’s: ”La acea vreme, era dificil sa se aprovizioneze cu acesti adidasi in Europa, asa ca isi cumpara mai multe perechi odata, ori de cate ori trupa vizita Los Angeles in turneu”. Valoare estimata: intre 3.800 si 6.300 de dolari.

Un alt obiect cu valoare sentimentala pentru fanii Queen este jacheta din piele purtata in timpul singurei aparitii a trupei Queen la emisiunea „Saturday Night Live” din 1982. A fost, de asemenea, ultima reprezentatie a lui Mercury in SUA. Valoare estimata: intre 25.000 si 38.000 de dolari.

Fiind un mare colectionar de arta, Mercury a expus o vreme indelungata linogravura lui Pablo Picasso „Jaqueline Au Chapeau Noir” in bucataria casei din Garden Lodge. Valoare estimata: intre 63.000 si 88.000 de dolari.

Pentru fanii Queen va fi scoasa la vanzare si o nota scrisa de mana de Mercury care arata versurile si acordurile piesei „We Are The Champions” a trupei Queen. Valoare estimata: intre 250.000 si 376.000 de dolari.

Coroana iconica a lui Mercury a fost realizata de prietena sa si designerul de costume Diana Moseley. Coroana a fost purtata la „The Magic Tour” – ultimul spectacol live al lui Mercury cu Queen, pe 9 august 1986. Valoare estimata: intre 376.000 si 501.000 de dolari.

Unul dintre cele mai personale obiecte ale colectiei este micul pieptene de argint pe care Mercury il utiliza pentru a-si pieptana celebra lui mustata. A fost realizat de Tiffany & Co. Valoare estimata: intre 900 si 1.100 de dolari.

Fanii Queen vor recunoaste si chitara acustica Martin D-35 din 1975 a lui Mercury. Valoare estimata: intre 38.000 si 63.000 de dolari.

Unul dintre cele mai celebre costume purtate de Mercury vreodata este salopeta din satin creata special pentru videoclipul „Bohemian Rhapsody”. Valoare estimata: intre 63.000 si 88.000 de dolari.

O noua piesa a trupei Queen, cu vocea lui Freddie Mercury, a fost lansata anul trecut, dupa 34 de ani. Chitaristul Brian May si tobosarul Roger Taylor au decis sa lanseze cantecul cu vocea lui Freddie Mercury, folosind inregistrari din timpul productiei pentru albumul „Miracle” din 1988.

Piesa „Face It Alone” a fost redescoperita atunci cand echipa de productie si de arhiva a trupei Queen s-a intors la sesiuni pentru a lucra la o viitoare reeditare a albumului, care va include si cateva dintre conversatiile trupei de la studioul din Londra si Montreux (Elvetia).

Citește în continuare