Skip to content

(galerie foto) Noile colectii Haute Couture de la Dior, Chanel, Schiaparelli si Giambattista Valli, prezentate la Paris Fashion Week.

Saptamana aceasta, la Paris are loc Saptamana Modei care prezinta tendintele atat pentru sezonul de toamna-iarna 2023/2024 dar si pentru anul viitor.

Cele mai spectaculoase colectii dezvaluite in capitala franceza au fost cele de tip Haute Couture, cu produse unicat, create manual de croitori si artizani care duc moda la rang de arta sofisticata. Va prezentam mai jos patru dintre cele mai memorabile tinute din colectiile Dior, Chanel, Giambattista Valli si Schiaparelli.

Defilarea colectiei Haute Couture Giambattista Valli a avut loc in noua cladire a casei de moda de pe Boulevard des Capucines din Paris si a avut-o ca invitata pe Printesa Olympia a Greciei.

Sediul casei de moda Giambattista Valli a fost mutat recent intr-o noua cladire de pe celebrul Boulevard des Capucines unde a fost dezvaluita in premiera noua colectie Haute Couture, in prezenta celor mai apropiati prieteni, ambasadori si clienti ai brandului. Momentul culminant al defilarii a fost aparitia Printesei Olympia a Greciei care a inchis showul de moda intr-o rochie grandioasa din tulle roz. A fost aplaudata din public de mama si de bunica sa, intregul eveniment avand un aer regal.

Inaintea defilarii, Valli a reamintit presei ca „Haute couture este unicat. Nu este vorba despre lux. Este vorba despre excelenta. Trebuie sa fie privat, asa ca imi place ideea de a avea un eveniment in interiorul sediului nostru. Este un pic ascuns. Este mai intim.”

Conceptul colectiei a fost „modernitatea clasicilor”, un pod de legatura intre trecutul glorios al casei de moda, prezentul stabil si viitorul incert. Tinutele, predominant rochii, au fost create din materiale greu de prelucrat si integrat intr-un stil elegant: tafta, organza, broderii, dantelarie Chantilly si penaj. Designerul a spus ca „fiecare piesa este ca o colectie in sine, fiecare tinuta reprezinta o femeie Valli diferita.”

Paleta cromatica a fost una redusa la minim: negru, alb, gri, roze si accente de argintiu si auriu. De altfel, aceleasi nuante s-au regasit in toate colectiile Haute Couture prezentate zilele trecute la Paris.

Directorul de creatie al casei de moda Chanel, Virginie Viard, a ales una dintre micile faleze de pe malul drept al Senei pentru prezentarea colectiei de toamna Haute Couture, un cadru parizian relaxat, atemporal.

In cadrul defilarii Chanel Haute Couture 2023, modelele au defilat pe pavajul de pe marginea Senei in costume de tuid, decorate cu broderii florale in nuante tomnatice. A fost o prezentare de moda admirata de pe margine si de turistii care se aflau pe strada sau pe barcile de croaziera care circula constant pe Sena, celebrele bateaux mouches.

Virginie Viard, mana dreapta a geniului Karl Lagerfeld, regretatul designer care a reinventat casa de moda Chanel si a reasezat-o in fruntea tendintelor din industria modei, a declarat inaintea defilarii de moda ca „aceasta colectie este portretul unei parizience sensibile, dar indraznete. Este ca si cum te-ai afla pe o linie de demarcatie intre forta si delicatete.”

Desi colectia nu este neaparat cea mai spectaculoasa creata de brandul Chanel in ultimii ani, are o nota maximalista care surprinde pentru o casa de moda cunoscuta pentru simplitate. Este vorba despre amestecuri de materiale cu diferite texturi: tuid, sifon de matase, organza si dantela, combinate cu motive florale si grafice. Tinutele revin la o eleganta atemporala si la ceea ce specialistii in tendinte numesc „luxul discret”.

Maria Grazia Chiuri, directorul de creatie Dior, a prezentat colectia Haute Couture pentru toamna 2023 in cadrul Muzeului Rodin din Paris.

Avand o multime de invitati celebri care au asistat la defilare — de la Anna Wintour la actritele Natalie Portman si Rosamund Pike — defilarea Dior a inclus 65 de tinute, fiecare reprezentand o „zeita moderna”.

Intr-o colectie realizata predominant in nuante de alb, off-white, bej si crem, Chiuri a reinterpretat simplitatea antichitatii grecesti si romane, cultura antica ii este familiara deoarece a crescut la Roma. 

Conceptul colectiei este de a reinterpreta clasicismul printr-un minimalism imaculat cu pelerine monumentale, in forme aproape sculpturale, pliuri verticale care imita coloanele dorice si tunici cu o structura arhitecturala. Si in acelasi timp, feminitatea a fost accentuata prin rochii ca de nimfa, dantelarie delicata, aurita, broderii si margele de perle.

Tinutele sunt un omagiu adus atemporalitatii, avand atat radacini clasice dar si renascentiste – prin maneci sofisticate care sunt semnatura lui Chiuri inca din perioada in care a lucrat la Valentino. Unul dintre elementele cheie ale colectiei este camasa alba de tip sort care a fost reinterpretata prin numeroase pliuri.

Colectia Schiaparelli a fost inspirata de cei mai importanti artisti vizuali ai epocii pre-moderne si moderne.

Casa de moda Schiaparelli a dezvaluit colectia Haute Couture de toamna-iarna 2023/24 intitulata „… And The Artists”, cu o prezentare de moda gandita de designerul Daniel Roseberry.

In timp ce colectiile anterioare Schiaparelli — care au fost vedetele celor mai recente editii ale Saptamanii Modei de la Paris — au mizat predominant pe rochii sau tinute formate dintr-o singura piesa, noul concept abordeaza piese separate, cum ar fi o camasa alba, pantaloni jachete puffer supradimensionate, precum si cardigane si fuste tubulare din tricotaje. Cele mai multe dintre ele sunt imposibil de purtat, fiind mai degraba o interpretare suprarealista a elementelor esentiale din dulapul unei femei. 

Intreaga colectie este unita de legatura permanenta a lui Schiaparelli cu arta si artistii – de la tehnicile utilizate de acestia la curajul si procesul creativ pe care l-au abordat prietenii Elsei Schiaparelli.

Fiecare piesa este inspirata de un artist diferit, de la un desen al siluetei feminine care aminteste de Lucian Freud la un mozaic din oglinzi care este o referinta la Gustav Klimt. Futa unei rochii de gala aminteste de artista Sarah Lucas in timp ce tinutele de un albastru intens aduc un omagiu lui Yves Klein si sunt o trimite la ilustratiile pentru copii ale lui Joan Mirò.

De-a lungul colectiei, exista referinte la Dali, Matisse, Giacometti si Lalanne. Elementul care a surprins poate cel mai mult este includerea bijuteriilor din lemn. Dupa cateva sezoane in care a mizat pe bijuterii aurite, Roseberry a optat pentru lemn sculptat in diferite forme, de la o mana umana la homari sau un porumbel.

Citește în continuare