Skip to content

Hollywood Reporter pune “colectiv” pe lista celor 15 filme favorite la Oscar 2021. La Bucuresti, regizorul filmului – Alexander Nanau – refuza decoratia presedintelui, dar primeste o finantare de 150.000 lei pentru campania de promovare internationala.

Hollywood Reporter a facut o lista cu 15 filme favorite in opinia sa pentru cel mai bun film strain, iar “colectiv”, filmul lui Alexander Nanau despre ancheta care a urmat  incendiului de la colectiv, e printre favorite.

Pe lista se mai afla I’m No Longer Here’ (Mexico), Forgotten We’ll Be (Colombia), ‘The Mole Agent’ (Chile), ‘Arracht’ (Irelanda), ‘Another Round’ (Danemarca cu Mads Mikkelsen in rolul principal, regizat de Thomas Vinterberg. Filmul poate fi vazut pe platformele VOD locale ), ‘Two of Us’ (Franta), ‘The Man Who Sold His Skin’ (Tunisia), ‘Notturno’ (Italia), ‘Quo Vadis, Aida?’ (Bosnia Herzegovina), ‘You Will Die at 20’ (Sudan), ‘This Is Not a Burial, It’s a Resurrection’ (Lesotho), ‘The Man Standing Next’ (Corea de Sud), ‘A Sun’ (Taiwan), ‘True Mothers’ (Japonia).

Includerea pe aceasta lista este mai degraba o miscare de PR si o validare care ar putea influenta  Academia sa vada filmele (dintre cele foarte multe eligibile, 70 mai exact), nu neaparat sa le si nominalizeze.

La Bucuresti, regizorul filmului Alexander Nanau a refuzat medalia pe care urma sa o primeaca pe 15 ianuarie, cu ocazia zilei Culturii Romane. Ministerul Culturii ii finanteaza insa suplimentar Campania internationala pentru Oscar cu 150.000 lei.

In justificarea sa publica, pe facebook, Nanau a anuntat pe 11 ianuarie :Cred ca este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic si gol de sens, cultura României. Dupa aproape un an de eforturi si propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român in implementarea de mecanisme de sustinere a culturii sever amenintate de faliment in timpul crizei Covid-19, reactia si interventia concreta a statului român la toate nivelurile institutionale a fost zero”.

Ministerul Culturii a venit cu precizarile sale, specificand ca propunerea, realizata in baza unei analize, i-a fost comunicata domnului Alexander Nanau in cadrul intâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, si care a avut loc cu o saptamana in urma de anuntul lui Nanau pe facebook, pe 4 ianuarie. Ministerul a precizat ca “SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finantare suplimentara din partea Ministerului Culturii in valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv in perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel international”.

Documentarul “colectiv” in regia lui Alexander Nanau este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, sectiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numita “Cel mai bun film strain”. Este prima oara când un documentar este propunerea României in competitia pentru premiile Academiei Americane de Film, iar distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures si Participant (unii dintre cei mai influenti din industrie in categoria de lobby pentru filmele straine nominalizate) au anuntat ca vor inscrie filmul “colectiv” si pentru sectiunea „Cel mai bun film documentar”. Participarea unui film la doua sectiuni ii sporeste şansele de a fi nominalizat. 

Lista scurta de filme luate in calcul dintre cele 70 inscrise urmeaza sa fie anuntata pe 9 februarie pentru ca pe 15 martie sa fie anuntate nominalizarile. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar urmeaza sa aiba loc pe 25 aprilie.

Citește în continuare