Skip to content

Un proiect de inteligenta artificiala aduce la viata un film despre New York din 1911

Un film alb-negru din 1911 cu numele de “A trip through New York City” a readus viata de pe strazile New York-ului din secolul trecut in contemporaneitate. Proiectul apartine lui Denis Shirayaev, un artist video care isi ocupa timpul cu restaurarea filmelor alb-negru, pe care apoi le promoveaza pe canalul sau de Youtube.

Filmul “A trip through New York City” este un documentar care urmareste viata orasului asa cum a fost descoperita de compania suedeza de presa Svenska Biografteatern, cea care detine acest film.

O intreaga serie de filme alb-negru readuse la culoare au facut obiectul unei expozitii in 2017 la MoMA

Compania suedeza de presa Svenska Biografteatern a restaurat o serie de filme de calatorie care dateaza de secolul trecut, iar aceasta retrospectiva a fost disponbila pentru vizionare la MoMA. Shirayaev a editat filmele astfel incat sa creasca la 60 cadre pe secunda, transformand si rezolutia in 4K. Aceste modificari au facut ca filmele sa fie mult mai reprezentative pentru lumea reala, insa cu adevarat spectaculos a fost colorizarea. Pentru a intensifica culorile, Shiryaev a folosit Deoldify, o resursa AI care converteste imaginile alb-negru in imagini colorate.

Denis Shirayaev este artistul care a reusit sa restaureze filmul iconic din 1896 a fratilor Lumiere, “The Arrival of a Train at La Ciotat Station”

Tot cu ajutorul inteligentei artificiale si ale resurselor disponibile, aplicatia Gigapixel AI, Denis Shiryaev a restaurat si filmul de 50 de secunde al fratilor Lumiere. Desi nu arata foarte real, aplicatia transforma cadrele de peste 120 ani intr-o poveste de studiat, mai ales de catre pasionatii de film.

Cum arata filmul inainte

cum arata filmul dupa restaurare

Citește în continuare