Skip to content

Concertul aniversar de 40 ani al Metallica este disponibil online pe Amazon Prime, incepand din 24 decembrie.

Metallica a implinit de curand 40 de ani, iar aniversarea a avut loc pe 17 si 19 decembrie la Chase Center din San Francisco, California. Primul spectacol a fost la o zi dupa ce o proclamatie oficiala a declarat 16 decembrie „Ziua Metallica” in San Francisco, orasul in care trupa s-a mutat la inceputul carierei si a ajutat la popularizarea miscarii thrash in acea zona.

In cele doua concerte aniversare, Metallica a cantat cel putin o melodie de pe fiecare dintre albumele lor de studio pentru fiecare spectacol, ca o celebrare cum se cuvine a celor 40 de ani ca trupa. Mai mult, trupa a cantat unele piese care nu au mai fost auzite live niciodata sau de peste 20 de ani.

Criticii internationali mentioneaza ca melodia cea mai surprinzatoare a concertului aniversar din setlist a fost „Fixxxer”, ultima melodie de pe „Reload”, care nu s-a mai auzit live pana acum.

Pentru cei care nu au ajuns la unul dintre concertele legendarei trupe, Amazon Prime pune la dispozitie concertul abonatilor sai, incepand din 24 decembrie, pana in data de 27 decembrie. Platforma de streaming ofera sapte zile gratuite de abonament, asadar daca nu sunteti deja abonati, puteti vedea concertul in regim gratuit. Pe platforma gasiti si alte filme-concert legendare Metallica, „Cunning Stunts” si „Orgullo, Pasión, y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México”.

Tot anul acesta, trupa Metallica a avut si aniversarea legendarului „Black Album”, certificat cu platina de 16 ori si premiat cu Grammy. Pe langa lansarea unui LP de coveruri si variante nemaiauzite ale pieselor de pe LP, albumul a venit insotit si de un podcast din partea legendei americane, despre istoria albumului, care se poate asculta aici.

„Black Album” editia aniversara din 2021 s-a lansat pe 10 septembrie si include coveruri, precum cel al lui Miley Cyrus pentru „Nothing Else Matters”, cel al lui Juanes pentru „Enter Sandman”, dar si contributii de la Ghost, Corey Taylor, Volbeat, Weezer si Royal Blood, printre altii. Albumul are influente punk, metal, rock, indie, chiar si latino, iar rezultatul este un album cu 12 piese si 53 de artisti. Profiturile obtinute din vanzarea albumului sunt impartite, in mod egal, intre organizatiile caritabile si fundatia All Within My Hands.

Trupa a reusit sa vanda peste 100 de milioane de discuri in toata lumea, fiind parte din „Big Four of Thrash” alaturi de Slayer, Megadeth xi Anthrax.

Formatia actuala cuprinde membrii fondatori si compozitori primari: James Hetfield, Lars Ulrich, chitaristul principal Kirk Hammett si basistul Robert Trujillo.

Chitaristul Dave Mustaine (care a infiintat trupa Megadeth dupa ce a fost concediat din Metallica) si basistii Ron McGovney, Cliff Burton (care a murit intr-un accident de autobuz in Suedia in 1986) si Jason Newsted sunt fosti membri ai trupei.

In 1986, trupa lanseaza albumul Master of Puppets, ce devine un hit mondial, fiind socotit ca unul dintre cele mai grele si influente albume. Mai mult, albumul este considerat de multi ca fiind cel mai bun album Heavy Metal al tuturor timpurilor.

In 1991, trupa lanseaza albumul Metallica/ Black Album, fiind considerat cel mai de succes album al trupei. Piesele precum Enter Sandman sau Nothing Else Matters sunt difuzate si astazi, fiind o introducere in lumea heavy metal-ului.

Citește în continuare