Skip to content

Inscrieri Concurs: „Write a screenplay for /Scrie un scenariu pentru” Anamaria Marinca si Vlad Ivanov.

Noua editie a concursului de scenarii „Write a screenplay for/Scrie un scenariu pentru” este organizata de Asociatia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe in cadrul American Independent Film Festival, care se va desfasura in Bucuresti, in perioada 24-30 aprilie 2020.

Editia de anul trecut l-a avut ca invitat special pe actorul american de origine romana – Sebastian Stan, cunoscut pentru rolurile jucate in trilogia „Captain America” si serialul de adolescenti „Gossip Girl”.

Anul acesta, scenaristii experimentati sau incepatori sunt invitati sa scrie o poveste pentru actorii Anamaria Marinca si Vlad Ivanov, in limba romana, si sa-si trimita propunerile pana pe 8 martie 2020 la adresa: [email protected].

Outline-urile pot fi scrise pentru filme de lungmetraj fictiune, cat si pentru o miniserie TV de 6 episoade, si trebuie sa ii aiba pe unul dintre cei doi actori sau pe amandoi in roluri principale.

Un juriu format din echipa HBO si scenaristul Alexandru Baciu va analiza toate propunerile primite si va alege o lista scurta de proiecte ramase in competitie.

Autorii proiectelor aflate pe lista scurta vor participa la o sesiune de pitching in perioada 10-12 aprilie, la Bucuresti, iar finalistii vor fi anuntati public pe 24 aprilie, in cadrul galei de deschidere a festivalului American Independent Film Festival. Acestia vor participa la o serie de workshop-uri, intre 24 si 30 aprilie, unde proiectele lor vor fi dezvoltate cu consilierea unor script doctors.

 Actorii Anamaria Marinca si Vlad Ivanov impreuna cu specialisti in domeniu vor analiza proiectele ramase in concurs si vor alege propunerile pe care le-ar vedea dezvoltate ca scenarii. Castigatorii vor fi anuntati pe 30 aprilie 2020, la gala de inchidere a festivalului American Independent Film Festival. HBO Europe si Asociatia Cinemascop vor sustine dezvoltarea proiectelor alese pana la faza de scenariu.

Regulamentul concursului si alte informatii le gasiti aici

Anamaria Marinca a crescut inconjurata de arta si a debutat cu serialul „Sex Traffic”, pentru care a castigat Premiul BAFTA pentru Cea mai buna actrita.

Este cunoscuta pentru rolul din „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, castigand o serie de premii pentru interpretare si fiind nominalizata la categoria Cea mai buna actrita la European Film Award, Los Angeles Film Critics Association Award si National Society of Film Critics Award.

Anamaria Marinca a jucat pe scena teatrului Teatrul The Young Vic din Londra in „4:48 Psychosis”(2009), ultima piesa scrisa de Sarah Kane si regizata de francezul Christian Benedetti.

Actrita a avut un rol si in filmul lui Francis Ford Coppola, „Youth without Youth”, iar in 2014 a interpretat alaturi de Brad Pitt si Shia LaBeouf rolul nemtoaicei Irma in drama de razboi „Fury”.

S-a remarcat in peste 12 seriale de televiziune printre care „Midsomer Murders”, „Mars”, „Tin Star” si „Temple”.

 Rolul principal din filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, i-a adus lui Vlad Ivanov recunoastere internationala si Premiul pentru Cel mai bun actor al anului din partea Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles. In 2009, Revista Time l-a numit intre cei mai buni 5 actori ai anului, comparandu-l cu Marlon Brando.

Este unul dintre cei mai cunoscuti si premiati actori din Romania, atat in teatru cat si in film, si colaboreaza cu unii dintre cei mai originali si creativi regizori. A intruchipat zeci de caractere in pelicule romanesti si coproductii internationale, i-a avut parteneri pe ecran pe Jim Carrey, Tilda Switon,  Octavia Spencer etc. Este unul dintre invitatii frecventi ai Festivalului de film de la Cannes – in 2009 a fost prezent cu filmele „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu si „Amintiri din epoca de aur”, de Cristian Mungiu, iar in 2010 si 2012 cu filmele „My Joy” si „In the fog” de Sergei Loznitsa.

Este recunoscut la nivel international pentru versatilitatea sa si pentru disciplina si dedicarea cu care abordeaza fiecare rol, pentru „Apusul” (regia Laszlo Nemes) a invatat limba maghiara, a invatat un limbaj fluerat unic in lume pentru filmul lui Corneliu Porumboiu, „La Gomera”, iar pentru „Servants” (regia Ivan Ostrochovský), care va fi prezentat la Festivalul de film de la Berlin de peste cateva zile, a invatat slovaca. Vorbeste engleza, franceza, rusa si italiana.

 In 2018 a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru lungmetrajul „Un pas in urma serafimilor”.

Peste 200 de autori si-au inscris creatiile la editia de anul trecut a concursului „Write a screenplay for…” dedicata actorului Sebastian Stan, iar proiectele castigatoare au fost lungmetrajul „Caini care latra de la distanta”, de Andrei Epure si miniseria „Uruc” de Alexandru Molico.

Cel mai tanar participant inscris la prima editie a avut 14 ani, iar cel mai experimentat 67. Din totalul proiectelor inscrise, 94 au apartinut unor autori care au avut o experienta anterioara ca scenarist sau regizor, iar 11 concurenti au intrat in competitie cu mai mult de un proiect.

Citește în continuare