Skip to content

CONSUMED. Balerina Francesca Velicu (English National Ballet), imaginea unei campanii despre sanatatea mintala

Balerina Francesca Velicu, de la English National Ballet, este imaginea unei campanii care aduce in atentia publicului provocarile sanatatii emotionale si mintale.

In cadrul campaniei de awareness, Francesca Velicu danseaza pe o coregrafie semnata de Ross Freddie Ray in clipul „Consumed. Despre zbucium si regasire” (regizor Bogdan Daragiu), o poveste despre durere, disperare, pierdere, putere si speranta.

Proiectul „Consumed” vizeaza dezvoltarea unei legaturi intre psihologie si dans prin referinte la sanatatea mintala. Subiectul va fi dezbatut in cadrul unui eveniment care va avea loc pe 7 iunie, la Teatrul Rapsodia, in prezenta unor persoane publice, a unui psiholog si a unor elevi de la scoli cu profil vocational din Bucuresti. Clipul poate fi vazut aici:

Proiectul Consumed se lanseaza in luna mai, dedicata constientizarii sanatatii mintale in multe tari din lume.

Videoclipul „Consumed. Despre zbucium si regasire”, filmat in luna aprilie in Muntii Bucegi, o aduce in prim-plan pe balerina Francesca Velicu in timpul unui dans zbuciumat, pe piesa „Amazing Grace“. Firul epic porneste de pe malul unui lac, intr-o atmosfera apasatoare, si se incheie cu imagini dominate de lumina, pe platoul de la Amfiteatrul Transilvania, aflat la 1.200 de metri altitudine. 

Proiectul Consumed a insemnat o reconectare cu sentimentele si trairile mele interioare. Mental health este un subiect pe care, de cele mai multe ori, incercam sa-l evitam pentru ca implica adeseori conversatii dificile cu noi insine. Prin viziunea lui Ross, am interpretat, intr-un mod foarte onest, o dezvoltare de emotii si sper ca publicul sa fie cat mai deschis catre aceasta tema”, a declarat balerina Francesca Velicu.

Consumed urmareste povestea durerii, a suferintei, a unor stari cu care toata lumea se confrunta la un moment dat si pe care fiecare dintre noi le gestioneaza diferit, desi impartasim, in acelasi timp, o empatie colectiva pentru cei care au pierdut ceva sau pe cineva. De multe ori, cineva este consumat de propria minte, se simte devastat. Este o stare apropiata de cea a inecului, cand nu mai poti respira. In acel moment, te afli in fata unei alegeri, aceea de a te ridica si de a merge inainte sau de a permite consumarea propriei fiinte. Ceea ce incercam sa explicam prin acest proiect este ca a lupta si a merge inainte este intotdeauna raspunsul corect, indiferent cat de imposibil pare in anumite situatii”, a declarat coregraful Ross Freddie Ray.

Consumed este unul dintre acele proiecte care imi amintesc motivul pentru care fac ceea ce fac. Nu este doar o creatie frumoasa, ci una in care reusesc sa-mi transpun emotiile si trairile. Intotdeauna ma bucur sa lucrez alaturi de oameni extrem de talentati”, a declarat regizorul Bogdan Daragiu.

Francesca Velicu este balerina la English National Ballet. In 2018, a fost distinsa la Londra cu prestigiosul Premiu Olivier pentru performanta extraordinara in dans, echivalentul premiilor BAFTA in cinematografie. Prestatia Francescai din Spectacolul Le Sacre de Printemps a fost laudata de critici de la publicatii precum The Guardian, Sunday Telegraph, Evening Standard.

La varsta de 28 de ani, coregraful britanic Ross Freddie Ray se mandreste cu un CV impresionant, care include 24 de coregrafii originale, de la lucrari Solo si Pas De Deux, pana la productii de balet de lunga durata. Coregrafia sa Fraudulent Smile a fost interpretata pe scena Royal Opera House, dupa ce a castigat premiul intai in cadrul competitiei Ursula Maraton. De atunci, a fost pusa in scena in intreaga lume, la teatre precum London Palladium, London Coliseum, Mariinsky Theater din St. Petersburg sau Teatrul Arcimboldi din Milano. Primul sau balet de lunga durata, Little Red and The Wolf, a avut premiera in decembrie 2019 la Sala Zaradyne, cu 5 spectacole sold out.

 In Your Room, regizat de Anton Corbin pe muzica celor de la Depeche Mode a strans peste 3 milioane de vizualizari online. Cea mai recenta lucrare a lui Ross este CHRONOS, coregrafiat pentru Ballet de Barcelona, a avut premiera pe 22 aprilie 2023 si urmeaza sa inceapa un turneu in Spania in sezonul 2023/2024.