Skip to content

Spectacolul de balet “Coppélia” de la Opera Nationala este disponibil online din aceasta seara

Spectacolul de balet “Coppélia” care a avut premiera de curand la Opera Nationala Bucuresti, este acum disponibil si pentru publicul larg in varianta online, incepand de marti, 1 iunie, contra-cost.

“Coppélia” a fost prezentat publicului la jumatatea lunii mai si a fost prima premiera a Operei Nationale Bucuresti de la inceputul pandemiei.

Spectacolul “Coppélia” este un balet in trei acte, pus in scena de Corina Dumitrescu, iar rolurile principale sunt interpretate de prim-balerina spaniola Ada Gonzalez si de Robert Enache, prim-balerin, in timp ce costumele sunt semnate de Bogdana Pascal si decorul de Vladimir Turturica.

Coregrafa spectacolului, Corina Dumitrescu, a explicat despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: “Coppélia este un spectacol pus in scena acum mai bine de 150 ani, cu multe momente amuzante si energice. Fiind un titlu vechi, m-a interesat recrearea lui pentru publicul de azi, fara sa ii alterez insa farmecul si autenticitate determinate de secolul in care a fost creat. Nu am renuntat la binecunoscuta mise en scene si la secventa dansurilor folclorice de divertisment, insa le-am dinamizat printr-o succesiune mai rapida a miscarilor si a scenelor. Nu in ultimul rand, m-a preocupat claritatea mesajului, astfel incat acest balet sa fie receptat atat de publicul adult, cat si de cel foarte tanar. (…) L-am realizat cu multa dragoste si entuziasm, si, desi forta majora i-a impiedicat lansarea in aprilie 2020, i-am anticipat efectele tonice pentru public de indata ce stagiunea a putut fi reluata”.

Prima reprezentatie a baletului a avut loc 25 mai 1870, la Teatrul Imperial de Opera din Paris, iar ideea povestii a fost sugerata de Charles Nuitter, documentarist si libretist de opera. Inca de la premiera mondiala a spectacolului, care a avut loc in anul 1870, spectacolul a cucerit publicul de toate varstele.

Coregrafia originala a fost semnata de Arthur Saint-Léon, Marius Petipa si Enrico Cechetti. Nuitter si Saint-Léon au scris povestea ca pe un basm cu final fericit pentru tanarul cuplu din sat, Swanilda si Franz, care devin fascinati de excentricul Coppelius si “fiica” sa, papsşa Coppélia.

Compozitorul Léo Delibes si coregraful Saint-Léon erau pasionati de folclor, melodiile si dansurile nationale fiind nu numai proeminente, dar si autentice in compozitiile acestora. Ceardasul si mazurca din “Coppélia” au reprezentat punctul culminant al dansurilor populare din baletele romantice. Pentru ca Saint-Léon tot calatorea intre Sankt Petersburg si Paris, i-au trebuit trei ani sa termine “Coppélia”.

Inregistrarea spectacolului pus in scena la Opera Nationala va fi disponibila spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achizitionate pana vineri, 4 iunie, ora 17:00.

Citește în continuare