Skip to content

Cele mai impresionante picturi murale realizate de artisti locali si internationali in Festivalul de Street Art din Sibiu 2022. Fatadele a 4 blocuri din Sibiu au fost transformate prin arta stradala.

Editia a opta a Festivalului International de Street Art din Sibiu (SISAF) s-a desfasurat intre 18 si 24 iulie si a imbogatit spatiul public cu noi lucrari care devin parte din identitatea culturala a orasului.

In continuare va prezentam rezultatul celor 9 zile de creatie si workshopuri in care cei 8 artisti invitati au pictat o suprafata totala de aproximativ 900 metri patrati.

 In acest an, in cadrul festivalului s-au realizat 2 instalatii de arta si 6 picturi murale, dintre care una va fi animata prin realitate augmentata. Tema evenimentului a fost „Reflections” si i-a provocat pe artisti sa valorifice zidurile din Sibiu. 

Patrimoniul de arta stradala al Sibiului cuprinde astazi 112 lucrari care se intind pe 12.500 metri patrati. Toate acestea sunt disponibile in mod gratuit publicului si fac parte din „Turul de Street Art din Sibiu”, un circuit care poate fi parcurs pe bicicleta.

O noutate a acestei editii a festivalului priveste alegerea spatiilor in care au fost realizate lucrarile. S-a dorit refacerea unor fatade pictate cu ani in urma la festival dar si a unor blocuri din zona Calea Cisnadiei si cartierul Strand in care SISAF nu a ajuns pana acum.

Artistul sibian Horatiu Bota a finalizat o instalatie de arta expusa in Piata Huet, pe care a realizat-o printr-o tehnica de alaturare a mii de puncte (stippling) pe un panou de 2.5 metri patrati. Lucrarea este prima de acest gen din festival care urmeaza sa fie transformata in NFT cu ajutorul proiectului sibian Mons NFT.Pictura va deveni o lucrare de arta in format digital, ce se alatura unei galerii de 10.000 astfel de creatii care sunt tranzactionate pe blockchain. 

O alta instalatie spectaculoasa a fost realizata de artistul sibian Graflin’, expusa in aceste zile tot in Piata Huet. Este realizata exclusiv din sfoara colorata si cuie, cu ajutorul carora a reusit sa redea conceptul reflexiilor.

In acest an, fatadele a 4 blocuri de locuinte din Sibiu au fost cu totul schimbate prin arta stradala.

 Lucrarea “Pachamama” a artistului Juan Jose Surace din Argentina a fost realizata pe un bloc de pe Calea Cisnadiei, nr. 17 si infatiseaza natura in armonie cu umanitatea. Pictura murala propune o personificare puternica, redata prin imaginea a doua personaje cheie – mama natura si o fetita grijulie cu mediul.

In aceeasi zona, pe Calea Cisnadiei nr. 84 si nr. 86 A, artistii Tim Marsh din Malta si Theo Lopez din Franta vin cu propuneri de lucrari complet diferite ca stil, dar care vorbesc despre aceeasi tema, „Reflections”. 

Theo Lopez a finalizat o pictura murala in stilul sau abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte si efecte optice, prin care evidentiaza intoarcerea la simplitate. Pe zidul alaturat, Tim Marsh prezinta “The point of no return…”, o lucrare in care a folosit formele geometrice si culorile contrastante pentru a reda reflexia universului in viitor, daca oamenii continua sa polueze si sa distruga natura.

Fatada unui bloc ANL din cartierul Strand (str. Prof. Ioan Moga, nr 1A) a fost si ea complet schimbata. Artistul roman Adrian Luta a realizat un portret stilizat, alaturi de o serie de elemente naturale puternic colorate, care se imbina perfect si transmit o stare pozitiva.

Maria Makeeva din Cehia, cunoscuta la nivel international pentru stilul sau minimalist, a transformat un zid al Scolii Gimnaziale nr. 4. Pictura murala, numita „Two Horsemen”, este inclusa intr-un proiect amplu al Centrului Ceh.

Artistul HNRX, originar din Austria, a pregatit o pictura murala pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruintei, prin care si-a propus sa prezinte modul in care reflexia poate sa redea o imagine deformata a realitatii.

Citește în continuare