Skip to content

In urmatorii zece ani, dirijorul Cristian Macelaru va inregistra integrala lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon alaturi de Orchestra Nationala a Frantei

Dupa concertul care a avut loc in cadrul Festivalului International George Enescu, dirijorul Cristian Macelaru a anuntat ca va inregistra integrala lucrarilor enesciene, la Deutsche Grammophon, in cadrul unui proiect estimat sa dureze 10 ani. Inregistrarea va fi facuta cu Orchestra Nationala a Frantei, si cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu si a solistilor din Romania. Aceasta va fi prima inregistrare a lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon.

Cristian Macelaru a prezentat pe scurt aceasta initiativa a sa in cursul unei intalniri pe care a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis, dupa concertul sustinut la Sala Palatului, cu Orchestra Nationala a Frantei.

Orchestra Nationala a Frantei este atat o autoritate consacrata, cat si o forta dinamica in interpretarea muzicii franceze. Turneele sale internationale au transformat-o intr-o emblema pentru cultura franceza din intreaga lume, in timp ce prezenta sa in toata Franta, intarita de programe educationale, i-a consolidat relatia cu publicul la nivel national.

Un ansamblu Radio France, Orchestra Nationala a Frantei a fost fondata in 1934 ca prima orchestra simfonica cu norma intreaga a tarii. Misiunea sa de a servi repertoriul simfonic a fost sustinuta de transmiterea radio a concertelor sale, obtinând intr-un timp scurt o reputatie de invidiat.

In prezent in cel de-al doilea sezon al sau ca Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest, Cristian Macelaru este una dintre vedetele in ascensiune ale lumii dirijorale.

Numit Director Muzical al Orchestrei Nationale a Frantei din Paris incepand cu septembrie 2021, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, si inceput de fapt acest rol cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020.

Nascut in 1980 la Timisoara, Macelaru nu este primul roman care a condus Orchestra Nationala din Paris. Regretatul sau omolog Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost primul dirijor invitat intre 1973 si 1975.

In septembrie 2018, dirijorul roman Cristian Macelaru a dirijat pentru prima oara Orchestra Nationala din Paris printr-un concert portret a compozitorului Claude Vivier. Potrivit lui Michel Orier (Radio France) alchimia a fost perfecta pentru primul sau concert cu Orchestra Nationala a Frantei – o adevarata „dragoste la prima vedere”, fiind candidatul ideal pentru a-l succeda pe Krivine.

In ianuarie 2020, Macelaru a primit primul sau Premiu Grammy pentru dirijarea inregistrarii sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioara de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti si Orchestra Philadelphia.

Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.

Aflat recent in Romania, Wynton Marsalis a povestit despre Cristian Macelaru care a inceput cu inregistrarea Concertului pentru vioara cu Nicola Benedettisi ulterior cu Blues Symphony, alaturi de Philadelphia Orchestra, pe care publicul o poate deja achizitiona din iunie 2021. Acestia s-au cunoscut in Philadelphia si au ramas prieteni inca de atunci. „Cred ca sunt singurul dirijor care a avut bucuria si placerea sa dirijeze cam tot ce a compus Wynston, mai sunt vreo doua sau trei piese pe care nu le-am dirijat inca”, mai spune Cristian Macelaru.

Wynton Marsalis isi aminteste dedicarea cu care Cristian Macelaru a lucrat compozitia sa: „la acel concert de vioara pe care l-am sustinut cu Cristi am stat o noapte intreaga si el m-a ajutat sa imi imbunatatesc compozitia ca sa fiu sigur ca va putea fi interpretata usor. Am vazut ca se preocupa foarte mult si de aspectul acesta si unde gaseste o sugestie, o imbunatatire, imi spune imediat, mi-a spus si de posibilitatea unui QR code pe care le folosesc alti compozitiori si care ar putea sa fie util. De cand l-am cunoscut, m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Stiu ca este foarte curios si ii place intotdeauna sa dirijeze noi piese muzicale si sa studieze partituri. Curiozitatea este ceea ce il caracterizeaza.”

Citește în continuare