Skip to content

Teatrele din Romania in vremea Covid 19; Cristian Sofron, manager Teatrul Odeon Bucuresti.

In seria noastra de interviuri despre ce fac teatrele din Romania in acest moment, astazi am venit in Bucuresti, la Odeon, unde managerul teatrului, Cristian Sofron da cateva vesti bune: actorii teatrului nu au avut de suferit financiar in aceasta perioada si, in plus, in vara avem sanse sa vedem spectacole la Odeon.

“Da, Teatrul Odeon este pregatit sa functioneze peste vara.”

Cum ati gestionat situatia de criza? Ati trimis angajati in somaj tehnic sau le-ati desfacut contractele de munca?

Nici una, nici alta! Nu am „trimis” angajatii in somaj tehnic si nici nu „le-am desfacut” contractele de munca! Pentru ca nu a fost cazul. Teatrul Odeon nu si-a intrerupt activitatea. Toti lucratorii au desfasurat diverse activitati, in functie de profilul meseriilor lor. Actorii au desfasurat o intensa activitate online, iar toti ceilalti colegi, au indeplinit diverse activitati. Cu sprijinul ordonatorului principal de credite, am depasit, pana acum, situatiile nedorite cu privire la angajati. E gresita ideea ca „teatrele si-au intrerupt activitatea”!

Ce s-a intamplat cu spectacolele care erau in repetitii?

E, aici au fost probleme. Aveam in ultima etapa de repetitii un super spectacol, „Cabaret”, musical in regia lui Razvan Mazilu… E oprit deocamdata. Eram la inceput de drum cu un alt proiect, pe care l-am oprit… Speram, ne dorim, sa le putem relua cat mai curand.

Sunteti de acord cu transmisia spectacolelor online? 

N-am fost un partizan al acestei formule. Eu cred ca emotia spectator-actor nu poate fi inlocuita cu nicio procedura tehnica. Dar am tinut cont de dorinta spectatorilor de a nu pierde contactul cu Teatrul si am difuzat si noi „Mari spectacole @ODEON”.

Care e strategia pentru stagiunea urmatoare, de fapt cand se vor deschide teatrele?

Greu de spus. Ne vom adapta, dar nu vreau sa se inteleaga ca vom cobori stacheta valorica. Nu! Odeon isi va pastra aspiratiile valorice. Chiar daca, probabil nu vom mai putea propune, deocamdata, proiecte de mare amploare, Teatrul Odeon nu-si va dezamagi publicul. Cu orice risc…!

Primaria a facut o lista cu posibilele teatre/ spatii de spectacole care ar putea avea activitate in aer liber. Cum teatrul odeon isi poate decoperta tavanul, este pe aceasta lista. Sunt in plan spectacole la Odeon peste vara? Ale teatrului sau ale altor companii care ar dori sa „inchirieze” sala?

Da, Teatrul Odeon este pregatit sa functioneze peste vara. 

Cand toate procedurile si operatiunile organizatorice, financiare, de responsabilitate, vor fi finalizate, putem analiza si alte propuneri, in beneficiul spectatorilor nostri.

Echipa Teatrului Odeon este una dintre cele mai indragite companii de teatru din Romania. Trupa are 41 de actori,  teatrul are doua sali (una de 300 de locuri) si o pozitie privilegiata, in mijlocul capitalei.

Teatrul Odeon este unul dintre cele mai premiate teatre din Romania, dar si cele mai inovatoare.

Odeon a fost primul teatru care a inclus in programul sau curent spectacole de dans (in regia lui Razvan Mazilu), dar si gale anuale dedicate dansului contemporan, coordinate de acelasi regizor si coregraf.

Odeon are in portofoliu spectacole montate de unii dintre cei mai mari regizori Dinu Cernescu, Alexa Viarion, Mihai Maniutu, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Radu Afrim, Andrei erban.

Din actuala trupa de actori a teatrului Odeon fac parte Pavel Bartos, Alina Berzunteanu, Madalina Ciontea, Marius Damian, Elvira Deatcu, Diana Gheorghian, Dorina Lazar, Nicoleta Lefter, Rodica Mandache, Catalina Mustata, Gelu Nitu, Alexandru Papadopol, Virginia Rogin, Mihai Smarandache, Carmen Tanase, Andi Vasluianu, Cristian Sofron.

Citește în continuare