Skip to content

22 aprilie Ziua Pamantului. Interviu. Cristina Mittermeier, fotograf subacvatic „Daca as alege un singur lucru pe care oamenii il pot face pentru salvarea oceanelor este sa nu mai mancam somon de crescatorie”.

De duminica 24 martie avem pe National Geographic o serie din 6 episoade cu un continut uimitor din punct de  vedere vizual, serie care ii prezinta pe cei mai extraordinari creatori de povesti vizuale din lume, alaturi de cei mai importanti regizori de filme documentare din prezent.

Fiecare episod de o ora urmareste povestea unui fotograf emblematic – Cristina Mittermeier si Paul Nicklen, Dan Winters, Campbell Addy, Krystle Wright, Muhammed Muheisen si Anand Varma – in timp ce acestia lucreaza pentru a realiza imagini emblematice care au trecut testul timpului.

Prin intermediul povestilor personale, arhive, interviuri si filmari veritabile ale misiunii lor curente, veti cunoaste in profunzime evolutia fiecarui fotograf, cum s-au regasit in spatele aparatului foto si cum sunt create imagini extraordinare.

Paul Nicklen si Cristina Mittermeier sunt doi dintre cei mai emblematici fotografi de ocean din lume si se intampla ca ei sa fie parteneri atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Nascuta in Mexico City, Mittermeier a inceput ca biolog marin, iar acum lucreaza ca scriitoare, ecologista si fotograf, scufundandu-se in diverse culturi si medii din intreaga lume.

Lucrarile lui Mittermeier au fost publicate in sute de reviste importante, printre care National Geographic, TIME, McLean’s, The Men’s Journal si O. Impreuna cu partenerul ei, Paul Nicklen, a fost numita unul dintre aventurierii anului de catre National Geographic in 2018. In 2021, ea a fost prezentata in Welcome to Earth pe Disney+. Mittermeier a primit cele mai mari premii in domeniul fotografiei documentare, inclusi premiul Smithsonian Conservation Photographer of the Year, premiul Humanity Content Creator Award de la HIPA si Imaging Award for Photographers Who Give Back.

In plus, este membra a World Photographic Academy si prima femeie fotograf care a ajuns la 1 milion de urmaritori pe Instagram.

Urban.ro a stat de vorba cu Cristina Mittermeier despre activitatea sa fotografica, dar si despre lucrurile care o motiveaza intr-o meserie atat de grea dar cu un impact imens la nivel global.

Cristina Mittermeiter and Paul Nicklen on the SeaLegacy vessel. (National Geographic/Brent Kunkle)

Munca dvs este una foarte solitara. Sigur, lucrati in echipa cu partenerul dvs de viata, Paul Nicklen dar atunci cand sunteti la mare si asteptati momentul potrivit pentru fotografii e o perioada de solitudine. Ce va incarca emotional? La ce va ganditi in acele momente de singuratate pe mare?

 Sunt o introverta, credeti sau nu. Asa ca ma reincarc atunci cand sunt singura, mai ales in natura. Iar atunci cand esti scafandru si ai ocazia sa pui capul sub apa, totul dispare. Toti oamenii au disparut, toate sunetele au disparut. Si acolo imi reincarc bateriile.

La inceputul episodului, spuneti ceva foarte puternic: pentru a schimba planeta, trebuie sa impartasesti povesti.Ce elemente v-au facut sa simtiti ca trebuie sa impartasiti o anumita poveste mai mult decat alte povesti.

Cred ca povestirea este un instrument foarte, foarte puternic pentru a aduce oamenii la un punct de vedere comun. Este imposibil, stiti, sa fortezi oamenii sa creada ceva sau sa fie de acord cu ceva daca nu esti capabil sa spui o poveste si sa impartasesti aceasta umanitate. Modul in care alegem povestile pe care le spunem se bazeaza pe urgenta a ceea ce se intampla cu planeta noastra. Urmam un cadru stiintific in care oamenii de stiinta ne spun ca, daca facem aceste cateva lucruri, putem restabili sanatatea si abundenta oceanului. Astfel, incercam sa spunem povesti despre mai multe zone marine protejate, cum ar fi parcurile nationale marine sau protectia balenelor, sau despre cum putem opri poluarea cu plastic din ocean. Si cred ca cea mai importanta poveste este doar sa le reamintim oamenilor ca oceanul este esential pentru supravietuirea umana, ca timp de milenii l-am tratat ca pe un tomberon si ca am extras prea mult din ocean. Dar daca vrem sa ramanem pe planeta Pamant si nu vreau sa mergem cu Elon pe Marte,trebuie sa avem mai multa grija de el. Asa ca acestea sunt povestile pe care imi place sa le spun.

In tara noastra, Romania, filmele lui Jacques Cousteau au fost foarte apreciate si stiu ca si dumneavoastra ati apreciat foarte mult munca lui si v-a inspirat. Asa ca vreau sa va intreb, cu tehnologia de astazi, ce ati putea face diferit fata de munca lui?

Este uimitor, nu-i asa?,  el a inventat scufundarile. Camerele pe care le folosea acum 50, 60 de ani erau foarte primitive si abia in urma cu zece ani senzorii camerelor au devenit suficient de sensibili pentru ca acum sa poata fi folosite in situatii mult mai intunecate si sa poata surprinde, cred, cel mai uimitor peisaj de pe planeta noastra, care este oceanul. Dar exista si alte tehnologii. Nu mai folosim scufundarile cu scafandrul pentru ca bulele sunt infricosatoare pentru animale. Asa ca acum folosim un aparat numit rebreather, in care iti respiri respiratia la nesfarsit si adaugi de fiecare data un pic de oxigen si nu mai ai bule. Deci esti ca Harry Potter. Ai o mantie de invizibilitate, iar pestilor nu le pasa. Iar asta iti permite sa te apropii mult mai mult.

Acum putem sa ne scufundam mai adanc fara pericolul de a ne imbolnavi. Acest tip de tehnologie este uimitor.

Si mai avem tehnologia prin satelit, pentru ca suntem pe vas si suntem destul de izolati, asa cum ati spus mai devreme, dar acum avem o conexiune prin satelit si putem participa la convorbiri prin zoom, putem face schimb de informatii pe retelele de socializare si putem relata cu adevarat din prima linie, ceea ce este foarte distractiv.Asa ca da, social media, ultima dintre tehnologii poate fi folosita pentru bine sau pentru rau, iar noua ne place sa o folosim pentru bine.

Aveti o prezenta constanta in social media care este o parte importanta a activismului dvs. Cum folositi retelele sociale pentru a implica oamenii? Ati remarcat ce impact a avut activismul dvs. in social media?

Suntem foarte norocosi pentru ca eu si partenerul meu, Paul Nicklen, avem cele mai mari conturi de social media dintre toti fotografii si astfel avem o audienta foarte mare si facem parte din familia National Geographic. Asa ca avem acces si la canalele lor foarte mari de social media. Folosim aceste canale incercand sa fim educativi si inspirationali si incercand sa insuflam un sentiment de speranta. Asa ca urmaresc modul de a spune povesti asa cum o facea doctorul Martin Luther King. El nu si-a inceput celebrul discurs spunandu-ne ca a avut un cosmar, ne-a spus care era visul lui, iar eu vreau ca fotografiile mele de pe contul meu de socializare sa ne aminteasca de ceea ce este posibil. Visul este sa avem o planeta care inca mai are balene si care inca este generoasa in peste si delfini. Dar, din cand in cand, trebuie sa le reamintim oamenilor ca nu totul este in regula, ca mai avem un drum lung de parcurs si ca am facut multe pagube.Dar stim ca daca expunem publicului prea multa negativitate, acesta te va opri. Asa ca trebuie sa fie un flux si un reflux in care sa le reamintim visul si, in acelasi timp, sa ne responsabilizam pe fiecare dintre noi cu privire la ceea ce trebuie facut.

Documentarul are cateva momente foarte emotionante cand vorbiti despre familiile dumneavoastra. Ce spune astazi familia dumneavoastra cand vede pasiunea pe care ati pus-o in studierea marinei si cand vede succesul dumneavoastra exceptional?

Mama mea este foarte mandra de mine, dar nu intelege foarte bine ceea ce fac. Mama lui Paul, soacra mea, mi-a fost foarte, foarte apropiata. Si exista un moment in documentar cand Paul o suna sa o salute. Aceea a fost una dintre ultimele dati cand a vorbit cu ea la telefon, pentru ca a murit la scurt timp dupa aceea. Asa ca, de fiecare data cand vedem documentarul, sunt lucruri un pic de tristete. Dar da, familiile noastre sunt incredibil de importante pentru munca noastra.

Se apropie Ziua Pamantului, asa ca ma intrebam daca am putea vorbi putin despre ceea ce putem face noi, civilii, pentru a ajuta la salvarea oceanelor si a planetelor.

Cred ca putem cu totii sa fim mult mai atenti. Daca as putea spune un singur lucru pe care oamenii il pot face este ca trebuie sa nu mai mancam somon de crescatorie. Distruge oceanul. Si este o industrie de mai multe miliarde de dolari in intreaga lume, condusa de Norvegia.

Dar distruge oceanul. Asa ca este o alegere usoara pe care o putem face in fiecare zi, pentru ca somonul se gaseste in fiecare meniu: haideti sa alegem un alt peste si sa fortam industria sa faca lucrurile mai bune pentru ocean.

FOTOGRAF are premiera primelor 2 episoade pe 24 martie de la 18:00, pe National Geographic

acest articol a fist publicat initial pe 1 aprilie

Citește în continuare