Skip to content

Culorile anului 2020 si 100 de tinute care sa te inspire sa le porti

Luna septembrie deschide usile catre trendurile vizuale din 2020. In New York si Londra s-a desfasurat Saptamana Modei pentru primavara-vara anului viitor iar tendintele de culoare au fost indentificate de Institutul Pantone si vi le prezentam mai jos. Una dintre aceste culori va fi Culoarea Anului 2020.

In cadrul unui seminar tinut in Las Vegas in luna martie, Laurie Pressman, vice-presedintele Institutului de Culoare Pantone a dezvaluit ca 2020 va aduce o tema maritima, vom avea multe culori inspirate din mari si oceane, mai multe nuante de albastru decat in ultimii ani. Acestea sunt direct legate de incalzirea globala si de efectele pe care industria modei le are asupra mediului inconjurator. In acest sens a fost semnat si Pactul Modei.

Culori mai puternice si mai traditionale menite sa aduca stabilitate si incredere.

O scurta incursiune in psihologia culorii ne arata ca nuantele de albastru reprezinta incredere si determinare. Sunt doua atribute care lipsesc din in societatea polarizata in care traim. 

Doua dintre culorile predominante se numesc „Classic Blue” si „Heritage Blue” ca un semn al nevoii de familiaritate, siguranta si traditie. 

Expresivitatea si individualitatea sunt incurajate prin folosirea culorilor in mixuri inedite. Pana si studiile realizate pe generatia Z – care s-a obisnuit sa primeasca mereu ceva nou – indica nevoia de stabilitate.

Pe langa albastru, vom vedea nuante de maro si verde. Pantone vorbeste despre maro-urile din mare inspirate de iarba de mare uscata si de lemnele care plutesc la suprafata. 

Tentele de negru pentru 2020 vor fi mai profunde, mai misterioase si mai aproape de culorile regasite pe fundul oceanului. Daca in anii trecuti nuantele erau legate de nemarginirea Universului si spiritualitate, atentia s-a mutat in mari si oceane chiar si pentru non-culori.

Nuantele de alb vor fi mai calde, mai apropiate de culoarea nisipului de la malul marii.

Incluziune si mindfulness sunt doua dintre trendurile identificate de Pantone pentru 2020. Culorile vor semana cu natura si cu mediul inconjurator sau cu pielea umana. 

Vorbim despre o conexiune intre om si natura, intre om si el insusi.

2020 aduce o paleta de culori puternice, atat individual dar mai ales cand sunt purtate impreuna, in combinatii de color blocking. Nevoia de culori si de mixuri puternice este legata de nevoia oamenilor de optimism, de vizualuri pozitive care sa le ridice starea de spirit. 

Daca in ultimii ani au predominat pastelurile si nuantele pudrate, pentru urmatoarele luni vom vedea o explozie de culori puternice.

Classic Blue – albastru clasic

Classic Blue are cele mai mari sanse sa fie Culoarea Anului 2020. Este singura nuanta regasita atat in trendurile din Londra cat si in New York.  La fel s-a intamplat in anii trecuti cu Ultra Violet si Living Coral. 

Fiind vorba de un 2020 electoral in SUA, albastru clasic este culoarea care defineste vizualurile partidului democrat si sugereaza increderea si stabilitatea de care atat americanii (New York) dar si britanicii (Londra) au dus mare lipsa in ultimii ani.

Pantone descrie albastrul clasic ca fiind legat de nemarginirea cerului seara si de posibilitatile infinite pe care le aduce. Fiind una dintre culorile primare, sunt nenumarate posibilitati de a mixa alte culori puternice cu albastru.

UPDATE: Pantone a anuntat Classic Blue ca fiind culoarea anului 2020. Vezi aici ce inseamna si cum a fost aleasa!

Classic Blue

Fiery Red

Flame Scarlet.

Rosu inflacarat emana caldura, energie, dramatism si dinamism iar Flame Scarlet vine cu determinare si convingere. Oricare dintre ele este imposibil de ignorat atunci cand este purtata. 

Flame Orange.

De la superbele portocale care atarna in contrast cu frunzele verzi din copacii din Grecia pana la apusul de soare vazut in punctul cel mai intens, nuantele de portocaliu pentru 2020 radiaza energie pozitiva.

Orange Peel.

Este culoarea complementara ideala pentru albastrul clasic si creaza placere vizuala.

Yellow Iris. Singurele nuante de galben prezente anul viitor provin din lumina soarelui care atinge pamantul – Sunlight. Au fost revelatia saptamanilor modei, folosite in numeroase colectii in amestecul: galben deschis si verde praz.

Sunlight.

Sunt nuante care aduc optimism, pozitivitate si caldura intr-un mod placut, subtil, zambaret.

Patru nuante de albastru si verde inspirate din mari si oceane:

Mosaic Blue

Faded Denim

Heritage Blue

Tanager Turqoise

Biscay Green

Nuantele pamantii:

Bossa Nova

Cinnamon Stick

Rose Brown

Storm

Chive

Surprize delicioase: compot de struguri si roz de sfecla

Grape Compote

Saffron

Beetroot Purple

Rozurile derivate din culoarea anului 2019 – Living Coral:

Coral Pink

Blossom

Blush Beauty

Citește în continuare