Skip to content

Cum sa le vorbiti copiilor despre Covid-19 – activitatile diverse, dragoste si limitarea expunerii la informatii pot fi de ajutor

Perioada pe care o traversam este una complicata atat pentru adulti, cat si pentru copii. Cu tact, rabdare si un plan bine pus la punct, infectia cu Covid-19, pandemia si toate regulile de respectat pot fi explicate si unui copil, astfel incat acesta sa le inteleaga si sa nu se sperie de tot ce se intampla in jurul lui.

Cititi mai jos cateva recomandari ale specialistilor de la Smithsonian Early Enrichment Centre despre cum ar trebui sa le vorbim celor mici despre Covid-19 si ce putem face pentru a trece mai bine peste aceasta situatie.

Informatiile esentiale despre Covid-19 pot fi explicate copiilor, pe intelesul lor

Copiilor mai mici li se potriveste o varianta care sa semene mai degraba cu o poveste, dar fara a adauga elemente care nu sunt necesare sau a le omite pe cele importante. Pentru cei un pic mai mari, o varianta clara, directa, in care sa nu se regaseasca teama sau panica ar putea fi solutia cea mai fericita. Indiferent de varsta, copiii trebuie sa afle ce se intampla, au dreptul la intrebari si raspunsuri, oferite intr-o forma potrivita gradului lor de perceptie.

Sentimentul de siguranta este foarte important pentru cei mici, la fel si faptul ca o multime de persoane, din diverse domenii, lucreaza impreuna pentru a gasi o solutie

Copii sau adulti, toti avem nevoie de siguranta, in familie sau societate. In familie, ar fi bine sa-i implicati pe copii in activitatile care tin de gestionarea evenimentelor:  dezinfectarea produselor cumparate, spalatul pe maini, purtarea mastii etc. La momentul oportun, vorbiti-le mai mult despre medici, cercetatori, oficialitatile locale si toti cei cu un rol important in tot acest tablou.

Cand au un rol al lor, cu sarcini bine trasate, copiii percep totul ca pe o experienta interesanta

Explicati-le celor mici care poate fi rolul lor acum. Vor fi mai mult decat incantati sa deseneze imagini concludente pe care apoi sa le posteze prin casa, sa faca filmulete pe care sa le trimita prietenilor, sa se spele pe maini in timp ce canta melodia preferata sau sa inventeze ei insisi noi moduri de a-si arata afectiunea, care sa nu implice imbratisari, de exemplu. Orice fel de resursa suplimentara este binevenita, mai ales daca copilul este adolescent sau se apropie de adolescenta.

Monitorizarea expunerii copilului la televizor sau internet este benefica mai ales acum

Chiar si atunci cand pare ca sunt absenti, se joaca sau sunt antrenati in alte activitati, copiii tot aud franturi de conversatii din casa sau de la televizor. La fel se intampla si atunci cand stau pe internet. Tocmai de aceea, accesul la informatie ar trebui monitorizat si restrictionat pentru ca aceste bucati scoase din context ii pot influenta negativ. 

Activitatile care diminueaza stresul sunt potrivite si recomandate atat adultilor, cat si copiilor

Cei mici ne copiaza comportamentul si atitudinea, asa ca incercati sa fiti un exemplu bun pentru ei. Cum toata aceasta situatie este una stresanta pentru toata lumea, reduceti efectele ei prin activitati diverse, de la antrenamente fizice moderate si distractive pana la “sesiuni” de yoga, mindfulness sau meditatie.

Ceva mai multa dragoste nu strica, mai ales in vremea coronavirusului

In functie de personalitatea si varsta copilului, incercati sa stati mai mult impreuna, sa discutati, sa faceti lucruri noi, sa ii aratati mai multa dragoste decat de obicei. Cum autoizolarea sau respectarea atator reguli pot fi coplesitoare chiar si pentru adulti, oferiti-i si mai multa rabdare, libertate si toleranta.

Activitatile grupate pe categorii de varsta si mixate in functie de specific ii va tine pe copii ocupati si fericiti

Copiii de varsta prescolara se bucura mai mult atunci cand fac acele lucruri la care nu aveau acces inainte sau pentru care isi folosesc foarte mult simturile. Atelierele senzoriale, in care sa aveti flori, frunze, materiale si obiecte de texturi, forme si marimi diferite sunt foarte potrivite in acest caz. “Sesiunile” de muzica si dans pot fi la fel de eficiente. Pentru copiii care sunt deja la scoala, optati pentru experimente stiintifice, seri de film fara limita de ora sau un proiect educational mai complex, in functie de preferintele si vocatia fiecaruia.

Citește în continuare