Skip to content

Cum sa te imbraci la teatru? 30 de tinute de la designeri romani

In trecut, mersul la teatru era o activitate dedicata oamenilor cei mai instariti din societate. Treptat, a devenit deschisa tuturor iar directorii de teatre au incercat sa atraga publicul prin spectacole diverse care se desfasoara atat in teatrele de stat sau privat dar si in spatii neconventionale.

Astazi avem dispute in online pentru ca se sta la coada(chiar si online) pentru bilete la anumite spectacole de teatru, dar si discutii despre spectatori nepoliticosi care raspund al telefon in timpul unui spectacol sau dau sms-uri…

Profitam de acest val minunat de simpatie si interes pentru teatru, pentru a va reaminti o regula de politete – vestimentatia la teatru – si pentru a va mai spune inca o data ca puteti sa transformati mersul la un spectacol intr-un moment de celebrare si respect: de la vestimentatia pe care o purtati pana la ceea ce primiti emotional de la actori.

Pe langa sugestiile despre ce ar fi si nu ar fi frumos sa porti cand mergi la un spectacol, am strans 30 de tinute de la designeri romani pe care le recomandam. Nu exista un dress code oficial pentru iesirea la teatru insa artistii de pe scena, institutia si actul artistic la care s-a muncit cateva luni de zile merita sa primeasca respect din partea spectatorilor.

Haine de la UNDRESS – AICI

1. Lungimea, nici prea scurt nici prea lung

Cea mai buna lungime pentru rochii sau fuste cand vrei sa te imbraci pentru teatru este MIDI. Intrarea poate fi spectaculoasa cu o fusta scurta insa in momentul in care te asezi pe scaun, trebuie sa te asiguri ca cei de pe scena sau din jurul tau nu vor vedea ceva nepotrivit, prea intim. Asa ca oriunde intre o palma deasupra genunchiului si o palma deasupra gleznei e minunat.

2. Materiale usoare pentru spectacole lungi

Spectacolul „Padurea spanzuratilor” de la Teatrul National din Bucuresti dureaza 3 ore si 30 de minute cu o pauza de 20 de minute. Temperatura in sala este, de obicei, moderata. Nu ar fi recomandat sa porti haine din plastic sau polyester – te fac sa transpiri repede iar cele din plastic pot fi rigide – sau din lana – din nou, rigid, prea calduros. Incearca un material usor si confortabil, care ia forma corpului in orele pe care le vei petrece in scaun – poate fi bumbac, in sau matase.

3. Layering – fara prea multe straturi

In functie de sala in care vei merge si de tipul de scaun pe care vei sta, s-ar putea sa nu ai prea mult loc pentru a-ti pune hainele pe langa tine asa ca ar fi bine sa nu ai prea multe straturi de haine pentru a nu te chinui sa le asezi pe langa tine sau sa cada pe jos.

Haine de la CLOCHE – AICI

4. Fara sclipici si accesorii uriase

In relatia cu scena, exista o delimitare clara intre vedeta si spectator – scena este facuta pentru explozie de lumina iar privitorul este, de cele mai multe ori, in intuneric. Asa ca orice material din intuneric care va reflecta lumina, nu e recomandat pentru teatru. Sclipici-ul, paiete sau accesoriile foarte mari ar putea sa reflecte lumina sau sa distraga atentia celor de pe scena. Nu este despre opulenta sau a arata toate bijuteriile, este despre discretie si bun simt.

5. Palarii, genti si pantofi in moderatie

Daca crezi ca tinutei tale pentru iesirea la teatru ii trebuie o palarie, ar fi bine sa fie ori mica, cu boruri de 2-3 centimetri maxim sau sa o dai jos inainte sa inceapa spectacolul pentru a nu deranja vizibilitatea celor din spatele tau care vor sa se bucure de piesa la fel ca tine.

Despre genti, din nou este despre spatiu – e recomandat un clutch sau un plic care sa includa minimul necesar. O poseta-plasa nu e practica pentru ca nu exista loc in care sa o asezi.

Pantofii ar trebui sa fie cu toc mediu sau mic – ideal e o pereche de balerini. S-ar putea sa ai multe scari de urcat pana la locul tau, s-ar putea sa fie intuneric si sa te impiedici, s-ar putea sa exista o mocheta in care tocul sa intre la fiecare pas pe care il faci. Asa ca un toc mic este atat practic dar si de bun simt.

Haine de la Silvia Serban – AICI

10 tinute pe care le poti imbraca la teatru

1. Rochia neagra – little black dress: rochia neagra, midi sau mini, maxi sau cocktail, o rochie neagra e cea mai sigura si eleganta alegere. Cu o pereche de perle la gat, te va transporta direct intr-un film cu Audrey Hepburn.

2. Fusta tip creion – o fusta tip creion cu bluza, camasa, un sacou sau un body strans pe corp.

3. Costum negru sau de culoare inchisa – un costum este timeless. Sunt preferate culorile inchise pentru a evita pete vizibile de pe scaune, de la bauturi sau urme de ruj.

4. Pantaloni tigareta cu o bluza alba sau colorata, o camasa de matase si balerini

5. Rochie sau pantaloni si sacou de catifea – catifeaua este asociata cu regalitatea si elitele. Vei gasi mai jos cateva propuneri minunate de la brandul romanesc Parlor

6. Fusta midi si pulover – o alta combinatie nemuritoare purtata de la Audrey Hepburn incoace – o fusta midi – care poate fi in pli-uri sau intr-un print simpatic – si un pulover din tricotaj sau casmir delicat.

7. Rochie de cocktail – aproape orice rochie care ar merge la un cocktail si nu are paiete sau nu e transparent va fi potrivita pentru o iesire la teatru

8. Rochie decolteu in V si talia accentuata – o selectie de 5 rochii care pun in valoare femininitatea si eleganta oricarei doamne pot fi gasite mai jos in selectia de la Nissa.

9. Pantaloni cu talie inalta si camasa de matase

10. Rochie de tip kimono intr-un print abstract

Haine de la NISSA – pe site-ul Molecule-F – AICI

Haine de la Happy Friday – AICI

Haine de la Parlor – AICI

Citește în continuare