Skip to content

Cum suna tablourile lui Van Gogh, Monet si Van Eyck transpuse in muzica si vazute in 360 de grade.

Analema, un grup de patru artisti din Londra, Geneva si Lisabona, a dezvoltat un nou mod de a experimenta tablourile in 360 de grade, cu sunete binaurale care redau armonia culorilor. 

„Kima: Culoare in 360 de grade” este un proiect dezvoltat pentru National Gallery X, un program al muzeului britanic care exploreaza paletele coloristice, compozitia si sunetele 3D multidimensionale extrase din „Portretul Arnolfini” al lui Jan Van Eyck, „Nuferii” lui Monet, „Soare Apunand” si „Lanul de grau cu chiparosi” ale lui Van Gogh.

Grupul Analema, format din Evgenia Emets, Alain Renaud, David Negrao si Oliver Gingrinch a lucrat alaturi de curatorii National Gallery folosind datele si algoritmii expertilor de la King’s College din Londra pentru a intelege mai bine legaturile dintre arta si stiinta culorii. Au folosit tehnologii care transforma informatiile despre culoare, colectate din tablouri, in lumini si instalatii sonore.

Rezultatul consta in experiente multisenzoriale redate in filme in 360 de grade pentru fiecare tablou in parte. 

Pot fi urmarite pe YouTube, momentan au fost facute publice interpretarile Analema pentru „Nuferii” si „Lanul de grau”.

Recomandarea specialistilor este sa le accesati de pe telefon, din aplicatia YouTube si sa folositi casti. Pentru a explora operele de arta, trebuie sa miscati telefonul.

Proiectul NGX (National Gallery X) este menit sa produca noi experiente care sa augmenteze interactiunea cu operele de arta ale muzeului. 

National Gallery in Londra

NGX va face legatura dintre arta si tehnologie prin rezidente artistice desfasurate in urmatorii ani. Analema a fost prima echipa care primeste sprijinul National Gallery iar pe 16 iunie urmeaza un eveniment digital desfasurat pe platforma londoneza „Art in flux”.

Expozitia „Kima: Culoare in 360 de grade” era planuita pentru a fi deschisa in muzeul din Trafalgar Square insa perioada extinsa a pandemiei i-a determinat pe reprezentantii National Gallery sa adapteze proiectul pentru mediul digital, sa poata fi accesat de acasa pe orice telefon mobil, tableta sau computer.

Kima este cuvantul grecesc pentru „unda” iar echipa Analema si-a propus sa creeze un nou mod de simti armonia culorilor folosite in tablourile Renascentiste si Impresioniste.

Proiectul NGX a fost lansat in septembrie 2019 pentru a marca 30 de ani de la infiintarea internetului dar si cei 5 ani ramasi pana la aniversarea de 200 de ani de la deschiderea muzeului. 

Asa cum se intampla in  majoritatea muzeelor mari, National Gallery se adapteaza noilor tehnologii care schimba felul in care interactionam cu orice element din lumea exterioara: 5G, robotica avansata, realitatea virtuala si inteligenta artificiala.

In prima serie de proiecte NGX dezvoltate alaturi de Google Arts & Culture au fost inclusi regizorul Robert Wilson si compozitorul Peter Wiegold si artistul Keir Vine care au creat o instalatie sonora care reactiona la tabloul „Ploaie, Abur si Viteza” al lui J.M.W. Turner.

Citește în continuare