Skip to content

Dan Bordeianu, Victoria Cocias, Laura Vasiliu si Sorina Stefanescu in „Sonata de toamna”, cea mai noua productie a Teatrului Nottara

In acest weekend are loc premiera spectacolului „Sonata de toamna” de Ingmar Bergman (traducerea: Monica Andronescu) la Teatrul Nottara, o montare in premiera pe tara, in regia lui Alexandru Mazgareanu.

Din distributie fac parte: Victoria Cocias, Laura Vasiliu, Sorina Stefanescu si Dan Bordeianu, iar decorul este semnat de Stefan Caragiu, costumele, de Alexandra Mazgareanu, iar muzica originala, de Alexandru Suciu.

Ma aflu intr-un moment in care ma intereseaza sa explorez tema trecutului care te marcheaza, traumele copilariei, care sunt ca niste cicatrici deschise, rani pe care trebuie sa le duci toata viata, daca nu reusesti sa te cunosti, sa intelegi si sa treci peste… M-a interesat sa explorez in acest spectacol felul in care lipsa de iubire creeaza traume care se dau mai departe din generatie in generatie; nevoia permanenta de iubire si faptul ca fiecare dintre noi ramane copil indiferent de varsta la care ajunge”, declara regizorulAlexandru Mazgareanu.

Una dintre cele mai cunoscute creatii ale lui Ingmar Bergman, „Sonata de toamna” vorbeste despre suferinta, feminitate, depresie, asumare, pierderi irecuperabile si, mai ales, despre iubire.

Povestea este a unei pianiste celebre care isi viziteaza fiica, sotia unui pastor, intr-un sat pierdut de lume, dupa multi ani in care nu s-au vazut. Viata a trecut peste fiecare dintre ele, iar intalnirea lor, care dureaza o zi si-o noapte, scoate la iveala umbrele si traumele trecutului, dezvaluie, ca un tavalug, cioburi de suferinta care taie ascutit.

Eram student cand am vazut prima data filmul lui Bergman si m-a frapat foarte tare povestea. Am ramas in minte cu imaginea celor doua, Charlotte si Eva, in scena de la pian, cand mama practic o umileste pe fiica. Si inca de-atunci m-am gandit ce interesant ar fi de transpus in teatru povestea asta. Dar mult timp a ramas doar un gand. Anul trecut mi-a revenit in minte si m-am gandit ca ar fi un pariu castigator si pentru Teatrul Nottara, si pentru actori, mai ales ca nu s-a făcut niciodata in Romania. „Sonata de toamna” e o poveste despre adulti-copii care au nevoie de iubire”, adauga regizorulAlexandru Mazgareanu.

Film-capodopera, „Sonata de toamna” este, de altfel, singura colaborare a celor doi mari creatori: Ingmar Bergman si Ingrid Bergman. Povestea se inscrie in preocuparile permanente ale celebrului regizor: sondarea trecutului, relatia cu parintii, traumele copilariei, explorarea feminitatii, cautarea iubirii.

Prima reprezentatie este programata sambata, 11 decembrie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin. Biletele sunt disponibile aici.

Citește în continuare