Skip to content

Dan Perjovschi, primul artist care deschide sezonul cultural Casa La Mita Biciclista pe tema unui dialog intre frumusetea Parisului si a Bucurestiului. Vernisajul include un concert Nicolle Rochelle 5tet.

ARCEN a anuntat deschiderea primului sezon cultural al Casei La Mita Biciclista Stabiliment Creativ care va avea loc pe 18 mai cu expozitia „Frumusetea unui oras”, curatoriata de Pavillon de l’Arsenal din Paris, cu un proiect realizat de artistul Dan Perjovschi, precum si cu un concert Nicolle Rochelle 5tet.

Dupa o serie de evenimente organizate anul trecut care au creat un mare interes in randul societatii bucurestene (biletele fiind vandute pana la refuz in cateva ore) si dupa ce cladirea a devenit una dintre cele mai vizitate atractii ale sezonului de iarna (prin impodobirea in stil occidental in preajma sarbatorilor de Craciun), ARCEN revine cu programul cultural mult-asteptat care va fi desfasurat in celebra cladire de pe strada Christian Tell.

Accesul publicului larg la expozitie si la concert se face pe 18 mai pe baza biletelor achizitionate de la acest link

Date fiind constragenerile de spatiu, este pus in vanzare un numar limitat de bilete pentru deschidere. Desi concertul are loc numai pe 18 mai, expozitia va putea fi vizitata pana pe 2 iulie 2023.

Expozitia „Frumusetea unui oras” este rezultatul unui proces de cercetare si de consultare publica, care s-a desfasurat la initiativa Consiliului Municipal al Parisului, de-a lungul a doi ani, pentru a explora notiunea de frumusete in arhitectura si planificare urbana. 

Ea este impartita in sapte unitati tematice: situl (pentru Paris: Sena); morfologia ca echilibru intre compozitia urbana si patrimoniul popular, intre vechiul si noul Paris; peisajul pietonului care marcheaza viata noastra de zi cu zi, de la trotuare la piete, de la strazi la spatii comune; arhitecturile, scarile lor in functie de legislatiile succesive; expresia externalitatilor, toate acele servicii pe care nu vrem sa le vedem, dar care fac viata urbana posibila; locul celor vii, care trebuie redefinit in lumina crizei de mediu; ospitalitatea, care exprima capacitatea orasului de a primi si de a proteja, dar si de a permite fiecaruia sa se recunoasca.

48 de experti — arhitecti, artisti, curatori, istorici, arhitecti peisagisti, filosofi, sociologi, urbanisti — au lucrat in proiectul de cercetare al expozitiei.

Echipa care a curatoriat expozitia, Pavillon de l’Arsenal, reprezinta cel mai important centru de arhitectura si planificare urbana din Europa. In fiecare an, organizeaza 20 de expozitii, insotite de 70 de conferinte, pentru a aduce planificarea urbana la indemana tuturor. 

Conceptul curatorial al expozitiei este semnat de Dorothee Hasnas, arhitectura si adaptarea fiind realizate de Attila KIM Architects, echipa care s-a ocupat in ultimii ani si de Pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia.

„Am vrut sa deschidem sezonul cultural de la Mita Biciclista Stabiliment Creativ cu o invitatie la reflectie despre „Frumusetea unui oras”, pentru ca misiunea acestei Case va fi sa creeze un safe space cultural, care sa duca la recladirea stimei de sine a Bucurestiului, cu participarea cetatenilor si a comunitatilor sale. Pentru inspiratie, am creat un dialog intre frumusetea Parisului si frumusetea Bucurestiului, adaugand o componenta locala la proiectul exceptional realizat de Pavillon de l’Arsenal. in plus, de-a lungul sezonului cultural vom avea o serie de conferinte si de evenimente in jurul expozitiei, pentru a duce reflectia mai departe”, a declarat Edmond Niculusca, presedinte ARCEN. 

Desi se concentreaza asupra Parisului, expozitia poate servi ca punct de plecare pentru a pune in perspectiva evolutia Bucurestiului, forma sa actuala, precum si statutul locuitorilor sai, in ceea ce priveste calitatea vietii lor. 

Expoziția despre Bucuresti a fost realizata cu sprijinul mai multor artisti: Roman Tolici, Nicolae Comanescu, Zoltan Bela, Mugur Grosu, Dumitru Gorzo, Irina Neacsu si fotografi: Alex Galmeanu, Andrei Birsan, Andrei Pandele, Stefan Tuchila, Ana Vasile, Cristian Malide si Alberto Grosescu.

Expozitia va fi integrata in diferitele spatii recent reamenajate ale Casei La Mita Biciclista, de la vechile saloane ale Mitei la spatii intime si moderne. Fiecare spatiu va rezona cu unul dintre continuturile expozitiei – patrimoniu, experiment, geografie intima. 

Vizitarea expozitiei si, implicit a casei, va fi posibila in fiecare saptamana, de joi pana duminica, potrivit urmatorului program: pe 18 mai intre 19:30 si 22:00 iar in celelalte zile, in perioada 19 mai – 2 iulie 2023, de joi pana duminica — joia de la 1600 la 22:00, vinerea de la 16:00 la 24:00 iar sambata si duminica de la 12:00 la 22:00.

Fiecare vizita dureaza 2 ore — intr-un interval ales de vizitator in momentul achizitionarii biletului — iar reprogramarea acesteia, in cazul in care vizitatorul nu a venit la expozitie in intervalul rezervat, nu este posibila, iar banii nu se returneaza. Cei interesati pot opta pentru vizite ghidate in persoana, precum si pentru participarea la alte evenimente aflate pe agenda culturala a Casei. 

Citește în continuare