Skip to content

Dan Perjovschi sustine o discutie publica si un atelier pentru studenti la Timisoara. Desenele participantilor vor fi transpuse intr-o lucrare permanenta in spatiul UPT Campus Creativ.

Implicat inca de la inceputul anului in programul Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, Dan Perjovschi revine in orasul de pe Bega pentru a sustine o discutie publica si un atelier in care studentii vor lasa o urma permanenta asupra campusului in care traiesc.

Prima intalnirea a artistului cu publicul timisorean din aceasta saptamana va avea loc astazi, 1 noiembrie, la ARChA, de la 14:00 la 15:30, in cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Politehnica si Liga AC.

Subiectul dezbaterii este “Artist si cetatean” si va fi centrat pe faptul ca Dan Pervjoschi este unul dintre cei mai implicati si dedicati creatori de arta cu mesaj social si subliniaza de fiecare data rolul pe care artistii trebuie sa il aiba in societate. 

Intalnirea va incepe cu o discutie despre cum arta este o forma de cetatenie activa si de ce e important ca arta sa nu fie desprinsa de problemele societatii. Perjovschi va explica si cum isi pot folosi artistii platforma sa sustina cauze sociale si cum isi pot asuma rolul de activisti. 

Ulterior, publicul va avea ocazia sa dialogheze cu el si sa ii puna intrebari.

Pe langa Perjovschi va mai avea loc o discutia intitulata “Arta parazit” cu artistul britanic Steve Messam.

Steve Messam este un artist de mediu din UK, care a venit la Timisoara, locul unde pregateste urmatoarea sa instalatie in colaborare cu studenti din UPT.

Artistul e cunoscut pentru instalatii care reimagineaza viata de zi cu zi, care redau o noua forma peisajelor istorice, unde se foloseste de arhitectura libera ca sa ne bucuram de medii cunoscute sub un alt ambalaj. 

Printre lucrarile lui faimoase se numara „PaperBridge” (un pod de cai de pachet functional, realizat din 22.000 de coli de hartie in Lake District), „Hush” (o ramasita a minelor din North Pennines plina cu peste cinci kilometri de tesatura galben-sofran) si creatiile sale textile gonflabile care au umplut ruinele istorice din gradinile unui castel scotian.

Pentru duminica, 5 noiembrie, studentii se pot inscrie pentru un atelier in care vor lucra direct cu Dan Perjovschi.

In ultima zi a acestei saptamani, de la orele 11:00 la 13:00, artistul va sustine un atelier la Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara (UPT, Corpul C, et. 3, sala 302, Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica) unde studentii vor lasa o urma permanenta in spatiul in care traiesc.

Pornind de la practica “Ziarului Orizontal” de la Sibiu unde Perjovschi face comentarii despre realitatea cotidiana folosind stilul sau grafic emblematic, artistul propune un atelier in cadrul caruia studentii sa-si spuna “of-urile” desenand. 

Sunt trei intrebari la care sunt invitati sa se gandeasca in cadrul atelierului: cum ne raportam la Romania de azi, ce am vrea sa fie diferit si daca este arta un mecanism de cetatenie activa.

Raspunsurile grafice la aceste intrebari vor fi transpuse ulterior de Dan Perjovschi sub forma unei interventii permanente spatiul UPT Campus Creativ. 

Inscrierea la atelier este obligatorie si se face aici. Locurile sunt limitate. 

Dan Perjovschi este un observator al realitatii pe care o marcheaza prin ilustratiile sale inconfundabile. 

Artistul locuieste la Sibiu si expune la New York, Berlin si Tokyo, la Timisoara, Cluj sau Slanic (Moldova). Din 2010 face non-stop la Sibiu un proiect de arta in spatiul public numit “Ziarul Orizontal”. 

In 2022 Ziarul a avut o „editie’ geamana la cea mai importanta expozitie de arta contemporana din lume – Documenta la Kassel. Din 1991 publica saptamanal desene despre contextul romanesc in Revista 22 (primul saptamanal romanesc independent fondat dupa Revolutia din decembrie 1989).

Citește în continuare