Skip to content

David Lynch si Gene Hackman, omagiati la American Independent Film Festival. Doua dintre filmele lor emblematice – INLAND EMPIRE si THE CONVERSATION – vor putea fi vizionate in versiuni restaurate 

 

American Independent Film Festival revine in iunie cu o selectie electrizanta de filme independente americane si evenimente speciale organizate in Bucuresti, Bran, Sibiu (in parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu), Cluj, Timisoara, Iasi si Arad. 

Editia #9 a festivalului, eveniment prezentat de Raiffeisen Bank, le dedica un omagiu lui David Lynch si Gene Hackman prin proiectia a doua dintre cele mai reprezentative filme din cariera lor, prezentate in versiuni restaurate recent: INLAND EMPIRE (2006) si THE CONVERSATION (1974). 

INLAND EMPIRE (r. David Lynch, 2006) este un film radical si hipnotic, construit ca o meditatie fracturata asupra identitatii, fricii si artei cinematografice. Ultimul lungmetraj semnat de Lynch o are in rol principal pe Laura Dern, intr-o interpretare tulburatoare, considerata una dintre cele mai puternice ale carierei sale. Criticul Damon Wise de la Empire a descris filmul drept „o enigma stralucitoare si exceptional de originala, spusa de un enigmatic”, remarcand profunzimea interpretarii lui Dern. The Guardian nota ca „Lynch creeaza o serie bizara de legaturi intre mit, filme si realitate”, rezultand „un spectacol gigantic”. Filmul este considerat de multi critici o experienta cinematografica unica, ce provoaca si fascineaza in egala masura. 

THE CONVERSATION (r. Francis Ford Coppola, 1974), restaurat in 4K si relansat in 2024 in selectia Il Cinema Ritrovato, este considerat una dintre capodoperele anilor ’70. Filmul il urmareste pe Harry Caul (Gene Hackman), un expert in supraveghere obsedat de consecintele muncii sale. Cu o atmosfera tensionata si o coloana sonora minimalista semnata de David Shire, The Conversation este un portret profund al vinovatiei si al alienarii intr-o lume in care intimitatea devine iluzorie. „Un film tulburator si extraordinar de relevant chiar si azi, intr-o epoca a controlului digital” – The Guardian.  

Disparitiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) si actorului Gene Hackman (februarie 2025) marcheaza un moment de reflectie in lumea cinematografiei. American Independent Film Festival le aduce un omagiu prin proiectii speciale ale unora dintre cele mai reprezentative creatii ale lor, intr-un cadru care celebreaza tocmai spiritul inovator si vocile marcante ale filmului american. 

Pe langa aceste proiectii-eveniment, AIFF aduce in premiera in Romania titluri recente de la editiile din acest an ale festivalurilor de la Sundance, Berlin, dar si de la Cannes 2024.

Scris si regizat de Amalia Ulman, Magic Farm (2025) urmareste o echipa americana de televiziune care ajunge din greseala intr-o zona rurala din Argentina. The New York Times l-a numit o „desfatare amuzanta”.   

In Peter Hujar`s Day (2025), noul film al cunoscutului cineast american Ira Sachs, o conversatie din 1974, recent descoperita, intre fotograful Peter Hujar si scriitoarea Linda Rosenkrantz ofera o privire asupra scenei artistice din New York si asupra luptelor personale si epifaniilor care definesc viata unui artist. Filmul ii are in distributie pe Ben Whishaw si Rebecca Hall. 

In The Surfer (2024) de Lorcan Finnegan, Nicolas Cage interpreteaza rolul unui barbat care se intoarce in orasul natal australian, doar pentru a intra intr-un conflict tot mai tensionat cu un grup de surferi locali. Pe masura ce tensiunile escaladeaza, filmul aluneca intre thriller psihologic si alegorie existentiala, cu o interpretare intensa si imprevizibila a lui Cage. Inclus in sectiunea Midnight Screenings a Festivalului de la Cannes anul trecut, The Surfer este un film captivant si greu de incadrat, care oscileaza intre art-house si cinema de gen. 

Lista de filme din selectia noii editii poate fi consultata si va fi actualizata pe filmedefestival.ro 

Proiectiile si evenimentele speciale din cadrul American Independent Film Festival vor avea loc in premiera in Bucuresti si alte sase locuri din tara: 

Bucuresti: 6–12 iunie (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului) 

Cluj-Napoca: 9–11 iunie (Cinema Arta) 

Bran: 13–14 iunie (curtea Castelului Bran – proiectii in aer liber) 

Timisoara: 13–15 iunie (Cinema Timis) 

Arad: 17-18 iunie (Cinema Arta) 

Iasi: 21–22 iunie (Cinema Ateneu) 

Sibiu: 25–29 iunie (in parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu – FITS

American Independent Film Festival continua sa fie un punct de intalnire esential pentru iubitorii de cinema din Romania. Festivalul aduce laolalta nu doar filme remarcabile, ci si o comunitate pasionata de cinematografie, dornica sa descopere povesti care provoaca, inspira si raman in memorie.

Citește în continuare