Skip to content

De doua ori mai multe filme la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF 2019

In perioada 6 – 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Taranului, Institutul Cervantes, Cinemateca Union, POINT si Cinema PRO se va desfasura a IX-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF.

Anul acesta, festivalul aduce in premiera pe marile ecrane din Romania scurtmetrajele premiate la marile festivaluri sau prezentate in spatii distinse de arta contemporana. Filmele selectate propun modalitati inovatoare de raportare la realitatea noastra prezenta.

Dupa succesul editiilor anterioare, organizatorii vor sa depaseasca asteptarile publicului si astfel au dublat numarul titlurilor prezentate la cea mai populara sectiune a festivalului, programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals. Selectia de scurtmetraje premiate la Cannes, Berlinale, Locarno, Rotterdam, Sarajevo, Tampere si Clermont-Ferrand vor putea fi vizionate in cadrul festivalului si vor testa conexiunile personale cu locurile, oamenii si evenimentele care ne-au marcat evolutia.

Bilete si abonamentele disponibile aici.

BIEFF este singurul festival din Romania care ofera publicului cinefil ocazia unica de a viziona scurtmetraje noi, premiate cu cele mai prestigioase distinctii.

Programul special Quinzaine des Réalisateurs revine si anul acesta la BIEFF cu cinci scurtmetraje prezentate initial in prestigioasa sectiune paralela a Festivalului International de Film de la Cannes.

Una dintre productiile prezentate in aceasta editie este „The Distance Between Us and the Sky”, film premiat recent cu Palme d’Or si Queer Palm pentru Cel mai bun scurtmetraj la Cannes. Filmul marelui regizor Vasilis Kekatos este o nebunie amoroasa dintre doi straini care se intalnesc accidental intr-o noapte, la benzinarie, si viseaza sa ajunga la cer, desi par blocati in planul terestru.

„All These Creatures”, un alt scurtmetraj premiat cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2018, scris si regizat de Charles Williams, prezinta povestea unei familii de origine africana, emigrata in Australia. Filmul urmareste sirul amintirilor puternic senzoriale ale fiului cel mare, martor la degradarea sanatatii mintale a tatalui sau. Regizorul foloseste simboluri religioase pentru a amplifica atmosfera dezastruoasa a celor intamplate.

Castigatorul de anul acesta al Ursului de aur pentru scurtmetraj la Festivalul International de Film de la Berlin, Umbra este o explorare a diferitelor fenomene optice care apar in natura – proiectii antice si naturale, ce evoca imagini familiare, cum ar fi umbrele sau reflectiile pe suprafata apei. Regizat de Florian Fischer si Johannes Krell, scurtmetrajul comparat de critici cu filmele lui Kubrick, minimizeaza distanta dintre Soare si obiectele aflate la capatul opus al luminii, intr-un dialog al privirilor.

„The Labyrinth”, scurtmetrajul regizat de Laura Huertas Millán si distins la Locarno cu Pardi di domani Best Direction Prize in 2018, este o calatorie in jungla, printre ruinele unui palat vechi, construit de regele cartelurilor columbiene Evaristo Porras, o replica a celui din serialul de televiziune Dynasty. Filmul ilustreaza influenta culturala pe care Statele Unite o au asupra Americii de Sud si imbina diferite fragmente din celebra productie americana cu filmari ale ruinei din prezent.

In scurtmetrajul „Last Year When the Train Passed By”, apreciat si premiat anul acesta la Clermont-Ferrand, in competitia experimentala Labo, tanarul regizor Pang-Chuan Huang raspunde la intrebarea „Ce se intampla cu lucrurile din spatele ferestrelor care trec pe langa noi atunci cand calatorim?”. Regizorul a vizitat locuitorii din orasul sau natal ale caror case le-a fotografiat din tren cu un an in urma si i-a intrebat ce faceau cand a fost facuta fotografia. Astfel, au iesit la suprafata povesti emotionante, dramatice si uneori comice, despre pierdere, tristete, dragoste si speranta. Povesti ale oamenilor care incearca sa dea sens lucrurilor care li se intampla. Filmul vorbeste si despre functionarea memoriei si drama schimbarii constante care este viata.

„Retour”, cel de-al doilea scurtmetraj pe care il semneaza Pang-Chuan Huang, a fost distins in 2018 cu acelasi premiu. Cu o perceptie foarte bine dezvoltata, regizorul taiwanez utilizeaza aceleasi calatorii lungi cu trenul, de data aceasta ca pe o premisa comuna a doua povesti din doua ere diferite, care se desfasoara simultan.

Scurtmetrajul „I Signed the Petition” este bazat pe o conversatie telefonica dintre doi prieteni despre implicatiile sustinerii politice a boicotului cultural din Israel. Conversatia dintre regizorul palestinian Mahdi Fleifel si o cunostinta de-a sa de aceeasi nationalitate ia amploare cand autorul putin nervos marturiseste ca a semnat o petitie prin care a cerut formatiei Radiohead sa nu cante in Tel Aviv. Dezbaterea lor ofera o privire de ansamblu asupra a ceea ce inseamna sa fii un palestinian si relevanta actiunilor politice din ziua de astazi. Productia a fost nominalizata la Premiile Academiei Europene de Film si a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Visions du Réel in 2018.

Scurtmetrajul „Castle to Castle” urmareste impactul alegerilor prezidentiale asupra cetatenilor francezi din generatii si medii sociale extrem de diferite. Povestea ilustrata de Emmanuel Marre se desfasoara in Paris, in anul 2017, intre cele doua runde ale alegerilor prezidentiale. Pierre, un student cu bursa la una dintre scolile de business din capitala franceza, locuieste cu Francine, o batrana de 75 de ani a carei dizabilitate o tine blocata intr-un scaun cu rotile. Opusi din punct de vedere social si politic, cei doi asista la spectacolul efectoral desfasurat. Filmul a castigat premiile Pardino d’oro si Young Jury Prize la Locarno in 2018.

Citește în continuare