Skip to content

Maine, 24 iunie, de Sanziene puteti retrai traditiile la Muzeul Satului in Bucuresti. Intrarea este gratuita pentru cei care vin in ie romaneasca

Joi, 24 iunie 2021, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” are loc evenimentul ”La portile soarelui. De Sanziene la Muzeul Satului”, prin care se readuce in atentia publicului traditii si obiceiuri ale sarbatorii de Sanziene. Cei care vor veni joi la muzeu, vor avea parte de impletirea coronitei din flori de Sanziene, aruncarea ei pe casa, de la portul unei camesi, pana la descifrarea simbolurilor cusute pe ea si participarea la targul de Sanziene.

In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, divinitati nocturne care plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, fac sa rodeasca ogoarele, inmultesc animalele si pasarile, lecuiesc bolile si suferintele oamenilor.

Totodata, credinta populara spune ca  in noaptea cand se deschid cerurile, fetele strang flori de Sanziene si le pun sub perna pentru a-si visa ursitul. In dimineata de Sanziene, inainte de rasaritul soarelui, oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.

Sarbatoarea Sanzienelor marcheaza mijlocul verii si este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sanziene au loc balciuri si iarmaroace.

Mai multe ateliere sunt organizate in ziua de 24 iunie pentru copii si adulti, dar si expozitia

„Arta camasii cu altita”, organizata in parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova in Romania si cu Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau, in contextul sustinerii si promovarii dosarului „Camasa cu altita” cu scopul inscrierii lui in Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO. Programul se va incheia cu un recital de muzica clasica sustinut de soprana Stephanie Radu si tenorul Alin Stoica, incepand cu ora 15.00.

De asemenea, cei care vor veni la muzeu imbracati in ie/camasa romaneasca vor avea intrarea gratuita iar cei care nu au, vor avea are ocazia sa isi cumpere de la targ, de la mesterii populari prezenti la eveniment care vor avea produse din registrul tesaturilor si nu numai – ii, camasi, stergare, braie, marame, traistute, opinci, podoabe si alte accesorii, flori, produse de sezon, carte. Muzeul are program de la 09.00-19.00, iar activitatile sunt organizate in intervalul 11.00-15.30. Toate informatiile despre eveniment sunt disponibile aici.

Citește în continuare