Skip to content

De vineri, 6 decembrie, pana duminica, 8 decembrie, Muzeul National al Taranului Roman gazduieste peste 100 de mesteri la “Targul de Sfantul Nicolae”

Ca in fiecare an, Muzeul Taranului sarbatoreste Sfantul Nicolae in mod traditional. Weekendul viitor, intre 6 si 8 decembrie, “Targul de Sfantul Nicolae” va aduce laoalalta peste 100 de mesteri priceputi, de la olari, lingurari, cojocari sau cofetari pana la impletitoare, iconari, cioplitori sau tesatoare.

Mesterii din toate zonele tarii vor veni la targ cu obiecte si produse traditionale la care au lucrat un an intreg. Targul este deschis de vineri, 6 decembrie, pana duminica, 8 decembrie, intre orele 10:00-18:00.

De la jucarii, haine si obiecte pentru casa pana la turta dulce, cozonaci, placinte si alte bucate traditionale – la targ gasiti de toate.

Cum intram in decembrie se simte deja atmosfera de sarbatoare, iar targurile traditionale nu fac decat sa accentueze si mai mult acest aer special al lunii cadourilor. Targul de Sfantul Nicolae este o astfel de ocazie in care puteti simti aroma targurilor de odinioara, admirand sau achizitionand totodata piese unicat, “hand made”.

Pe langa jucarii, podoabe, opinci, strachini, oale, icoane, marame, genti, linguri, fluiere, impletituri, lazi de zestre, camasi, fote sau catrinte, Targul de Sfantul Nicolae va aduce si preparate delicioase de sarbatoare, dulciurile copilariei noastre pe care trebuie sa le incercati.

Merita sa ajungeti la targ fie si numai pentru placintele, ciocolata de casa, cozonacii, halvita, turta dulce, dar si tuica si plantele medicinale aduse din toate colturile tarii.

Ziua Sfantului Nicolae, marcata atat la sat cat si la oras, deschide drumul catre sarbatorile de iarna

Sfantul Nicolae este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie, iar in jurul lui s-au tesut numeroase traditii si legende. I se mai spune si “San Nicoara” sau “Mos Nicolae” si, desi multi cred ca acestea sunt sinonime, intre ele exista ceva diferente. Astfel, San Nicoara este o “creatie” a satului, el fiind sinonim cu Sfantul Nicolae, patronul soldatilor, marinarilor si al fetelor sarace. El vine in mediul rural pentru a rasplati copiii care colinda, fiind cumva inlocuit la oras de “Mos Nicolae” cel care lasa in ghetute cadouri, o nuia si dulciuri, in functie de cat de cuminte au fost copiii.  

Sfantul Nicolae are o multime de traditii si superstitii, prevestind chiar si cum va fi vremea in urmatoarea perioada

Se spune ca pe 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, nu e bine sa va certati cu nimeni, sa fiti zgarciti, sa spalati sau sa uitati de cei mai saraci. De cu seara, copiii isi pregatesc ghetutele, iar dimineata cei cuminti primesc dulciuri, iar cei mai neastamparati o nuielusa, in semn de avertisment. De asemenea, ziua de San Nicoara ne arata si cum va fi vremea: daca nu ninge pe 6 decembrie se spune ca iarna va fi lunga durata.

Fie ca le dam sau nu importanta, aceste traditii si superstitii din jurul sarbatorilor de peste an au un farmec aparte. Pentru inca si mai multe astfel de obiceiuri, dar si cadouri si obiecte traditionale, vizitati si voi Targul de Sfantul Nicolae de la Muzeul Taranului.

Citește în continuare