Skip to content

De vorba cu…Adina Butar

Adina Butar a demonstrat ca poti fi un artist de succes si fara sa ai o piesa in heavy rotation pe radio sau sa fii in mainstream. Romanca a plecat in turneu alaturi de unul dintre cei mai cunoscuti DJ din lume si are parte de turnee prin intreaga America, iar noi aflam cum e viata aceasta intr-un scurt interviu. 

adina butar live

Daca a schimbat-o sau nu succesul si ce isi doreste sa faca mai departe, aflam intr-un interviu special pentru urban.ro in care vedem daca Adina se gandeste sa treaca la muzica mainstream si sa lasa trance-ul deoparte.

Buna, Adina! Spune-ne ce ai mai facut in ultima perioada?
Buna 🙂 Anul 2014 l-am inceput in forta, pot spune ca am facut inconjurul lumii in 3 luni 🙂 In luna februarie-martie am fost in turneu, in Australia, iar toata luna aprilie am fost in turneu in America de Nord, 20 de orase (Bus-tour); si am avut onoare sa cant si la cel mai mare eveniment din Montreal Canada (Bal en Blanc).

Muzica pe care o faci si canti este bine cotata in afara Romaniei. De ce crezi ca, la noi, nu auzim, pe radio, piese trance sau dance-trance?
Poate doar pe radiourile de specialitate! 🙂 Nou suntem putin mai latini asa, iar romanii prefera ritmuri mai fierbinti, pe care fetele pot sa isi miste formele si baietii sa isi incante privirile. 🙂 Muzica dance-trance, EDM, e putin mai serioasa, oamenii vin la evenimente pentru a simti muzica; se numeste trance pentru ca te duce intr-o transa, doar datorita ritmurilor si armoniilor sau vocii angelice, care e de obicei preferata pe acest gen de muzica

Te-ai gandit vreodata sa abandonezi acest gen muzical in favoarea celui comercial?
Comercialul e relativ, ce comercial la noi nu e poate in Germania de exemplu si invers? Diferenta nu e data neaparat de liniile melodice pe care le cant eu, cat o face instrumentalul facut de producator, care in general e si dj-ul cu care colaborez. Am norocul sa colaborez cu DJ-ul declarat Nr 1 in America, Markus Schulz. Nu as renunta la stilul asta niciodata in favoarea a ceea ce e comercial pentru ca nu sunt o chaserita . Nu alerg dupa faima, iar ceea ce fac ma implineste sufleteste, si are si rezultate. E drept, mai mult in afara tarii decat aici. Nu e ca si cand as canta ceva doar in domitor, iubitului! Pasiunea si ceea ce e in interiorul meu m-a purtat peste oceane, si mi-a dat ocazia sa cant la cele mai mari festivaluri din lume, in fata a mii si zeci de mii de oameni 🙂

Ce te motiveaza sa continui cariera muzicala si sa perseverezi in acest domeniu?
Pasiunea. Sunt condusa de pasiune in primul rand. Intotdeauna imi voi urma inima. Ma bucur mult atunci cand primesc mesaje de la fani cum ca muzica mea ii ajuta sa treaca peste momente dificile sau ii insipira sa faca lucruri mai bune. Nici nu ne dam seama cat de importanti suntem in lumea asta, fiecare dintre noi. Eu ma exprim prin muzica, si daca reusesc sa influentez in bine, cel putin o persoana, deja am facut o diferenta.

Cum ti s-a schimbat viata alaturi de Markus Schulz? Ce planuri muzicale aveti pentru anul acesta?
Intalnirea cu Markus Schulz mi-a schimbat viata din toate punctele de vedere. Nou spunem ca ne-a fost in destin sa ne intalnim. Tocmai am lansat un nou single, Muse, care deja este foarte indragit de fani, si lucram in continuare la piese noi. In ceea ce privesc evenimentele, vara asta ne veti putea gasi pe amandoi in Ibiza, la Amnezia timp de 8 duminici consecutive.

Tu ai trait Visul american. Povesteste cum este publicul din state si prin ce se diferentiaza de cel roman.
Wow, publicul din State este ataaaat de calduros. Nici nu pot exprima in cuvinte ceea ce simt in momentul in care sunt pe scena, in fata a 5000 de persoane de exemplu, care pe tot parcursul concertului canta alatari de tine, iti zambesc si iti striga numele! Publicul americam vine la eveniment, cumpara bilete special pentru artist, traieste alaturi de tine fiecare moment in care esti pe scena si te soarbe din priviri la fiecare secunda, respectand arta si ceea ce faci. E ca si cum e constient ca esti acolo sus pe scena cu un motiv, ca ai muncit din greu sa ajungi acolo.

In Romania oamenii merg in cluburi oricum sa se distreze indiferent de cine canta in acea seara, tocmai de aceea probabil ca jumatate din oamenii prezenti stiu cine esti, iar cealalata jumatate doar s-au nimerit acolo pentru ca oricum aveau de gand sa iasa in oras. De multe ori isi vad in continuare de treaba si stau la masa lor, consumand sampanie, cateodata chiar cu spatele la scena, ceea ce mi se pare putin lipsit de respect. Sau poate ca publicul nostru e obisnuit sa aiba atat de multi artisti invitati mereu incat they take it for granted. Diferenta e ca publicul romanesc, probabil, ca e putin mai rasfatat. In publicul american regasesc adevarati fani 🙂

As mai adauga un lucru interesant. Suntem o tara de 22 milioane de locuitori si avem nenumarati artisti romani consacrati in tara. Acest aspect denota faptul ca suntem un popor de oameni plini de talent; poate ca publicul romanesc de asta si este atat de rasfatat , pentru ca are de unde alege. Toata Australia, de exemplu, are 22 milioane de locuitori si guess what? Nici un artist local. Adica, nu exista nici un artist australian! Am fost si eu surprinsa, cand am fost in turneu, sa aflu acest lucru.

Ai devenit un adevarat simbol in toata lumea. Cu ce mari artisti ai colaborat si interactionat in turneele tale?
Turneul din Australia a fost cel mai mare la care am luat parte: Future Music Festival. Eu am cantat in cadrul show-ului lui Markus Schulz; pe scena Dance; scena pe care au mai fost ATB si Paul van Dyk. Insa, pe celelalte scene, in turneu cu noi, au mai fost si Pharell de exemplu sau Macklemore, si multi multi altii, sincer nu ii mai tin minte pe toti 🙂 In turneul din America au fost 2 show-uri in care am cantat pe aceeasi scena cu CeCe Peniston. Iar in toate festivalurile astea mari la care iau parte sunt mereu artisti foarte cunoscuti cu care ma intalnesc back stage.

Cum te simti, stiind ca o romanca a ajuns cap de afis in Europa, SUA, Canada, Australia?
E un sentiment de implinire, care imi confirma ca sunt pe drumul cel bun. Ma consider la inceput de drum insa, am atat de multe de exprimat; si ma gandesc cu optimist la anii care urmeaza

Ce ii sfatuiesti pe cei care produc muzica trance/dance-trance, pentru a nu-si abandona creatiile si, mai alea, pentru a avea succes? Este greu sa ajungi la un nivel inalt?
Sa creada in ei in primul rand. E nevoie si de noroc, de momentul potrivit la locul potrivit, dar daca esti bun in ceea ce faci, arta vorbeste, nimic altceva; important e sa ajunga la urechile potrivite arta respectiva.

Adina Butar apare in cel mai recent clip lansat de Markus Schulz, Muse, un material video care contine cadre de la concertele pe care le-au avut in turneu.

 

  Cum vi se pare Adina? Credeti ca e un exemplu de urmat, din punct de vedere muzical?

Citește în continuare