Skip to content

Declan Donnellan si Nick Ormerod, fondatorii companiei Cheek by Jowl, care monteaza spectacole pentru marile festivaluri ale lumii, au venit la Craiova pentru „Oedipe Rege”.

Declan Donnellan si Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, monteaza pentru prima data in Romania, la Teatrul National Craiova, „OEDIP REGE” de Sofocle.

OEDIP REGE” de Sofocle este un spectacol itinerant, o premiera-eveniment, pentru care regizorul Declan Donnellan si scenograful Nick Ormerod au ales sa lucreze cu actorii Nationalului craiovean Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Paun, Ovidiu Carstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alaturi de studentii Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Stefanescu, Catalina Vinatoru, Iarina Zidaru si copiii Ioana Vicol, Romana Vicol, iar muzica spectacolului este compusa de catre artistul Cári Tibor. 

„Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obisnuiti. Pentru inceput, ele pot parea ca o pictura exotica, dar care, la o examinare mai atenta, devine o oglinda. Procesul ne poate aminti ca, daca vreodata aratam cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi ca mai avem alte trei degete, indreptate spre noi, chiar daca ascunse in palma noastra. Oedip face exact asta cand declara ca il va gasi, pedepsi si umili pe ucigas. Dar criminalul este el insusi,”explica Declan Donnellan.

Despre Oedip, Ovidiu Drimba mentioneaza ca „OEDIP REGE este o tragedie a cunoasterii, eroul sau fiind stapanit de patosul adevarului, pe care il va afla cu pretul propriei sale prabusiri.  Structura dramatica a tragediei urmareste intr-o admirabila gradatie inaintarea lui Oedip spre adevarul ce ii va fi fatal, marcand, totodata, loviturile pe care i le da destinul la fiecare revelatie, cu precizia unui mecanism infernal.”

Urmatoarea productie teatrala a lui Declan Donnellan, dupa „Oedip Rege” de la Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova va fi „Viata e vis”de Calderon de la Barca si va avea loc in Madrid, in acelasi an.

In anul 1981, Declan si partenerul sau Nick Ormerod au infiintat Compania Cheek by Jowl. Prima productie a companiei a fost „The Country Wife” si a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a calatorit in intreaga lume cu spectacole prezentate in engleza, franceza si rusa.

In 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre productiile sale la acest teatru se numara: „Fantana turmelor”de Lope de Vega, „Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street”de Stephen Sondheim, „Mandatul”de Nikolai Erdman si ambele parti ale „Ingeri in America”de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon („Cidul” de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg („Poveste de iarna” de William Shakespeare), Noel Coward Theatre („Shakespeare in Love”), Piccolo Teatro Milano („The Revenger’s Tragedy” de George Eld)si „Falstaff” pentru Festivalul de la Salzburg, impreuna cu Claudio Abbado. El a creat si regizat spectacolele balet „Romeo si Julieta” si „Hamlet” pentru Teatrul Balsoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru „Lady Betty” si a tradus lucrari scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle si Lermontov.

Primul sau film, „Bel Ami”, co-regizat impreuna cu Nick Ormerod a avut o distributie alcatuita din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci di Robert Pattinson, cu premiera in anul 2012.

Declan Donnellan a primit numeroase premii in Londra, Moscova, Paris si New York, printre care patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul International Stanislavski in Moscova si Leul de Aur la Venetia.

Spectacolul este itinerant si recomandat persoanelor peste 16 ani, cu locuri exclusiv in picioare. Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala. Urmatoarele reprezentatii au loc pe 9, 10, 11, 12 mai 2022, de la ora 19:00. 

Citește în continuare