Skip to content

Destinatii viticole din Romania ideale pentru un sfarsit de saptamana tomnatic. Unde puteti merge la degustari de vinuri romanesti

Toamna este momentul ideal pentru o calatorie placuta si relaxanta in zonele viticole ale Romaniei, la cramele si hrubele sale incarcate de istorie, pentru a vizita colectiile de vinuri invechite de vreme, dar si pentru a degusta cele mai savuroase licori ale lui Bachus. Romania detine aproape 190.000 de hectare cu vita de vie, iar regiunea viticola a Dealurilor Moldovei este cea mai extinsa.

Va prezentam in continuare un ghid scurt al acestor destinatii viticole de neratat, cu traditii in cultivarea vitei de vie. Printre aceastea se numara cele mai cunoscute podgorii de la Murfatlar, Panciu, Dragasani, Odobesti sau Cotnari.

De-a lungul istoriei, inca din jurul anilor 1450, au prins contur podgorii renumite, cum este si cea de la Cotnari. Printre exemplele de crame de aici se numara Crama Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Harlau sau Targu Frumos.

In regiunea Moldovei, in special la podgoria Cotnari, sunt cultivate soiuri de struguri autohtone precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Francusa sau Feteasca Regala. Soiurile deosebite de vin sunt exportate in toate colturile lumii, iar pe langa cele clasice, se mai cultiva si Feteasca Neagra si Busuioaca de Bohotin.

Iubitorii de bauturi fine si nobile sau cei care doresc sa se relaxeze intr-un mod original pot opta pentru practicarea turismului viticol. O vizita la podgoria din apropierea orasului Iasi include o plimbare prin crama Cotnari, care are peste 1 milion de sticle de vin (unele dintre ele foarte vechi), degustari de vin, dar si posibilitatea de a lua pranzul sau cina, privind cele peste 1700 de hectare cu vita de vie impresionante.

Pe colinele Dobrogei se cultiva soiuri renumite de vita de vie in podgorii celebre ca Murfatlar din judetul Constanta si Sarica Niculitel din judetul Tulcea.

Cei care doresc sa viziteze regiunea viticola din Dobrogea pot opta pentru podgoria Murfatlar, care se intinde pe o suprafata de 3000 de hectare. Solul cernoziom, clima de tip continental si verile calduroase ofera vinurilor realizate din vita de vie cultivata pe aceste terenuri o calitate deosebita, fiind cunoscute cele dulci si demi-dulci cum sunt Chardonnay, Merlot sau Pinot Gris.

Turistii pot merge la Crama Murfatlar, atractia principala a domeniului viticol, unde pot admira traditia de peste 40 de ani si sticlele prafuite, cu arome dulci sau proaspete. Vizitatorii pot degusta sortimente de vin si pot savura un pranz traditional. Tot aici exista si Muzeul Vinului si al Viei, care adaposteste exponate valoroase, specifice zonei din sud-estul tarii.

La podgoria Murfatlar se cultiva mai multe soiuri de struguri pentru vin precum Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra, Sauvignon, Muscat Ottonel, Pinot Noir sau Merlot.

La doar 29 km de orasul Tulcea se afla podgoria Sarica Niculitel, cea mai veche din zona Dobrogei si singura cu blazon episcopal. Aproape toate descoperirile arheologice antice din podgorie sunt pictate sau incrustate cu motivele vitei de vie.

Aici se afla Crama Viticola Sarica Niculitel, care ofera o gama unica de vinuri, din soiuri alese si nobile, care amintesc de aroma verilor dobrogene de la marginea Deltei Dunarii: Aligote, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Feteasca Alba, Pinot Noir, Syrah si mlte altele.

Intr-o scurta calatorie prin zona, turistii pot vizita o bazilica paleocrestina aflata in Niculitel, transformata in muzeu, si manastirile Celic Dere, Saon si Cocos.

Podgoria Domneasca este una dintre cele mai cunoscute si impunatoare din Romania si face parte din Domeniile Panciu.

Aceasta este amplasata din apropierea localitarii Tifesti din nordul judetului Vrancea, pe Dealul Sarbilor, unde, de peste 2000 de ani, se produc unele din cele mai bune vinuri albe din estul Europei. Printre acestea se numara inca de la inceputuri soiuri precum Babeasca Neagra, Plavaia, Feteasca Neagra si Feteasca Alba, dar si Riserva – Carbernet Sauvignon, un vin rosu, puternic, de seara, cu arome fructate. Se pare ca vinul din soiul Cabernet Sauvignon ar fi fost preferatul Printesei Diana.

Mai mult, in beciurile cramei se afla in jur de 10 tipuri de vinuri frizzante si spumante, cum este si primul vin alb efervescent sec fermentat la sticla, produs fara adaos de sulfiti din Romania.

Dupa vizitarea cramei si degustarea vinurilor alese, turistii au optiunea de a innopta intr-un complex turistic, construit intr-un cadru pitoresc, exact in mijlocul podgoriei, pentru o experienta unica.

Odobestiul este orasul cu cele mai multe crame si beciuri din Romania, care dateaza inca de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Regiunea viticola a devenit faimoasa la nivel international odata cu soiul de vin Galbena de Odobesti si pentru plantatiile insemnate de vita de vie. Turistii pot vizita crama Beciul Domnesc, cu o istorie din anul 1839, fiind singurul edificiu destinat pastrarii vinului realizat in piatra ponce. Monumentul istoric, inclus si in patrimoniul mondial Unesco, are o colectie de 100.000 de sticle de valoare, care sunt pastrate in galeriile subterane. Cea mai veche este o sticla de Merlot din anul 1949. 

In Dealul Odobestilor se afla faimosul beci din anii ’30 al generalului Rascu, numit Crama Tenuta. Aceasta se poate vizita zilnic, impreuna cu un oenolog, care explica istoria sa si a galeriilor subteranre din apropierea Garii, cat si procesul de fabricatie.

Cultivarea vitei de vie pe terasele Dragasaniului din judetul Valcea are o traditie de sute de ani, fiind unele dintre cele mai renumite din Romania si se intind pe o suprafata de 16.000 de hectare.

Cele mai cautate locuri pentru degustarea vinurilor vechi si rare din aceasta zona sunt Crama Stirbey, Crama Bauer si Casa Isarescu. Cu o istorie de peste 300 de ani, Domeniul Stirbey este unul dintre cele mai vechi din tara si este detinut de familia princiara Stirbey. Vinurile sunt create conform unor principii dezvoltate si pastrate din generatie in generatie. Aici se gasesc soiurile Negru de Dragasani si Novac, unic nascut in podgoria Dragasani, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca, alaturi de alte soiuri internationale.

Inconjurati de un peisaj fermecator, turistilor li se ofera tururi ghidate in vie si in crama, cat si degustari de vinuri insotite de specialitati culinare oltenesti.

Intr-o cladire de patrimoiu restaurata din centrul orasului Dragasani se afla Muzeul Viei si Vinului, care cuprinde o bogata colectie de instalatii traditionale pentru prelucrarea strugurilor, dovezi ale practicarii viticulturii si ale continuitatii acestei indeletniciri.

Sunt expuse numeroase documente de pe vremea lui Mircea cel Batran (1386-1418) si Vlad Dracul (1346-1447), medaliile castigate la concursul desfasurat la Bordeaux (1898) si la Expozitia Mondiala de la Paris (1900), dar si vechi rasaduri de vita de vie cum ar fi Braghina, Tamaioasa sau Cramposia.

Citește în continuare