Skip to content

Reprezentantii cunoscutului dictionar Oxford University Press au decis ca anul acesta, cuvantul anului sa fie ales printr-un vot public online. Puteti  alege dintre „mode goblin”, „#IStandWith” si „metaverse”

Pentru prima data in istoria dictionarului, Oxford University Press a anuntat ca alegerea pentru cuvantul anului va fi sub forma de vot public, online, disponibil pentru oricine din intreaga lume.  

Votarea este acum deschisa online, iar in urmatoarele doua saptamani vorbitorii de limba engleza isi pot vota favoritul, alegand dintre trei cuvinte alese de lexicografii Oxford University Press.

Cuvintele pe lista scurta sunt „mode goblin”, un termen de argou care se refera la un comportament care este „lenes, neglijent sau lacom, de obicei intr-un mod care respinge normele sau asteptarile sociale”; „#IStandWith”, un hashtag folosit pentru a-si exprima solidaritatea online; si „metaverse”, un termen inventat din romanul stiintifico-fantastic al lui Neal Stephenson din 1992 pentru a se referi la un mediu de realitate virtuala, care a cunoscut o crestere importanta a utilizarii in ultimul an.

Casper Grathwohl, presedintele Oxford Languages, a declarat ca decizia de a deschide apelul final publicului s-a datorat partial trairii intr-o „era post-Covid”, noteaza The Guardian.

„Cu totii suntem participanti la povestea evolutiva a limbii engleze si, dupa ce am trecut prin inca un an greu, ne-am gandit ca iubitorii de cuvinte ar aprecia sa fie implicati îi acest proces impreuna cu noi,” adauga Casper Grathwohl, citat de The Guardian.

„Cuvantul anului” a ajuns sa fie definit oarecum vag, deoarece este deschis termenilor de argou, precum si cuvintelor si frazelor compuse. Includerea unui hashtag pe lista scurta de anul acesta ridica semne de intrebare, dar editorul senior Fiona McPherson a spus ca, desi hashtag-urile sunt din punct de vedere tehnic „o forma stilizata de cuvant”, ele sunt eligibile pentru cuvantul anului deoarece sunt „ o caracteristica cu adevarat importanta a utilizarii actuale a limbii”, dupa cum mentioneaza The Guardian.

Votarea se va incheia pe 2 decembrie 2022, iar cuvantul anului va fi anuntat pe 5 decembrie. Puteti vota cuvantul anului aici.

In 2021, si limba romana s-a imbogatit cu peste 3.600 de cuvinte noi. Majoritatea provin din limba engleza si sunt folosite zilnic.

Noua editie a Dictionarului ortopedic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM) a aparut in 2021, fiind adaugate si revizuite cuvintele de catre Institutul de lingvistica al Academiei Romane „Iorgu Iordan”, care a lucrat timp de 15 ani pentru aceasta a treia editie.

Noul DOOM contine peste 3.600 de cuvinte noi, iar alte 6.000 au modificari de scriere sau de citire, ceea ce duce la peste 65.000 de cuvinte in limba romana.

Printre cuvintele care apar in DOOM regasim foarte multe neologisme, imprumutate din limba engleza, cum ar fi: like, fresh, deal, brother, gay, hacker, dealer, audiobook, jacuzzi sau training. De asemenea, in DOOM apar si cuvintele care au marcat pandemia: coronavirus, secventiere, booster, comorbiditate sau noninvaziv sunt si ele in dictionar.

Un alt aspect explicat in dictinar este pluralul de la coronavirus, care este coronavirusuri, precum si diferenta intre virusul biologic (cu pluralul virusuri) si cel de calculator (cu pluralul virusi).