Skip to content

Povestea campaniei „Do they know is Christmas”. Melodia lansata acum mai bine de 35 de ani inca se asculta in intreaga lume

Una dintre melodiile care apare recurent in playlist-urile radiourilor in perioada Craciunului este si „Do they know is Christmas”, o productie originala a lui Bob Geldof si Midge Ure, scrisa in 1984. Melodia face parte dintr-o campanie umanitara pentru stoparea foametei in Etiopia, situatia Africii fiind o preocupare constanta a lui Bob Geldof.

Melodia fost inregistrat pentru prima data intr-o singura zi la Sarm West Studios din Notting Hill, Londra, pe 25 noiembrie 1984 de Band Aid, un supergrup format de Geldof si Ure, la care s-au alaturat unele dintre cele mai populare trupe muzicale britanice si irlandeze la acea vreme.

Dupa reportajul vazut la BBC in octombrie despre foametea din Etiopia, Bob Geldof a simtit ca trebuie sa faca ceva pentru a ajuta acei oameni. Stiind ca ar trebui sa plateasca drepturi de autor daca ar inregistra o versiune cover – – Geldof si Ure au ales sa scrie o melodie originala. Primul demo din „Do They Know It’s Christmas?” s-a bazat pe niste versuri nefolosite de Boomtown Rats si pe o melodie festiva pe care Ure a scris-o special pentru proiect.

Aproape 40 de personalitati muzicale au fost recrutate pentru a forma supergrupul lui Geldof – cunoscut acum sub numele de Band Aid – printre care fostul lider al The Police, Sting, Duran Duran, Spandau Ballet, Paul Weller, Status Quo, Bananarama si U2.

Pentru a-i implica pe toti, sesiunea a inceput cu toti artistii cantand refrenul piesei, apoi fiecare a inregistrat pe rand versuri diferite sub indrumarea lui Midge Ure. Dupa ce a zburat din New York in acea zi pentru a participa, Boy George de la Culture Club a sosit la SARM West la ora 18:00, devenind ultimul cantaret care a inregistrat partile sale.

Single-ul a fost lansat in Marea Britanie pe 3 decembrie 1984 si a intrat pe primul loc in UK Singles Chart si a ramas acolo timp de cinci saptamani, devenind numarul 1 de Craciun al anului 1984.

Totodata, melodia a devenit cel mai rapid vandut single din istoria topurilor din Marea Britanie, cu vanzari de un milion de exemplare in prima saptamana si depasind trei milioane de vanzari in ultima zi a anului 1984. „Do they know is Christmas” a detinut acest titlu pana in 1997, cand a fost depasit de „Candle in the Wind 1997” al lui Elton John, lansat ca omagiu adus Printesei Diana dupa moartea acesteia. Piesa a depasit granitele Regatului Unit si a fost un succes in intreaga lume, ajungand pe locul unu in alte treisprezece tari din afara Marii Britanii.

Bob Geldof isi dorea sa stranga 70.000 lire sterline, insa a reusit sa stranga peste 8 milioane de lire sterline in decurs de un an de la lansarea melodiei.

Succesul single-ului la nivel mondial a contribuit si la cresterea gradului de constientizare si ajutor financiar pentru victimele foametei etiopiene, dar a condus si la inregistrarea altor cateva single-uri, ca „We Are the World” de USA for Africa.

Pana acum, „Do they know is Christmas?” a fost reinregistrat de trei ori: in 1989, 2004 si 2014, cu scopul de a strange bani tot pentru eradicarea foametei. Exceptia a fost in 2014, cand Etiopia se confrunta cu criza Ebola, asadar fondurile au fost redirectionate catre bolnavi.

Citește în continuare