Skip to content

DOCTOR STRANGE, povestea unui super-erou care deschide o noua dimensiune magica a Universului Marvel

Cea mai recenta productie a studiourilor Marvel, „Doctor Strange”, reda, intr-un film de aventuri science fiction, fascinanta poveste a doctorului Stephen Strange, un maestru al artelor mistice, celebru printre iubitorii de banda desenata inca din 1963.

Odata cu introducerea in cinema a acestui super-erou, investit cu puteri magice si aptitudini rare, Universul Marvel se deschide catre o noua era de povesti pline de adrenalina si actiune. Producatorul Kevin Feige explica asta perfect: „Pe de o parte sunt aceste povesti pe care le putem numi ale strazii si, pe de alta parte, in Universul Marvel sunt si povestile cosmice, precum «Thor», «Gardienii Galaxiei» si «Razbunatorii». Mai este, insa, si o parte foarte importanta a acestui univers, lumea supranaturala, de care nu prea ne-am ocupat. Iar «Doctor Strange» este reprezentativ pentru aceasta sfera”.

In regia lui Scott Derrickson si avandu-i in rolurile principale pe Rachel McAdams, Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen si Tilda Swinton, „Doctor Strange” spune povestea neurochirurgului Stephen Strange, a carui viata ia o turnura teribila in urma unui accident de masina care ii rapeste capacitatea de a-si folosi mainile.

Doctor Strange incearca diverse metode prin care sa poata opera din nou, dar medicina – un domeniu atat de drag lui – ii apare pentru prima data ca fiind foarte limitata. Astfel, legendarul personaj se vede fortat sa caute ajutor in alta parte, iar speranta, sub forma supranaturala, vine din lumea misterioasa a enclavei Kamar-Taj. Odata ce patrunde in acest univers, descopera cu uimire ca nu e doar un centru de vindecare alternativa, ci un adevarat front de lupta impotriva unor forte nevazute care corodeaza realitatea noastra, cu scopul de a o distruge. Nu dureaza mult pana cand Doctor Strange se trezeste cu puteri magice si e fortat sa faca o alegere: sa se intoarca la viata sa instarita sau sa lase totul in urma si sa apere lumea, drept cel mai puternic vrajitor din univers.

Visul unui regizor
Scott Derrickson are o viziune regizorala unica, aducand in cadru o perspectiva supranaturala in care spectatorii sunt aruncati exact cand se asteapta mai putin. Potrivit producatorului Kevin Feige, Derrickson are marele merit de a contura un nou Univers Marvel, in care se remarca acest super-erou, atat de cunoscut si iubit de fanii benzilor desenate.

„Scott Derrickson a avut intotdeauna placerea asta de a se juca cu genurile, de a le rasturna. Uneori pur si simplu se arunca in universul pe care il creeaza, alteori rasuceste lumile posibile, iar asta este exact ceea ce ne place si noua, la studiourile Marvel, sa facem,” declara producatorul filmului.

Derrickson insusi marturiseste ce bucurie a fost pentru el sansa de a regiza acest film, mai ales ca isi dorea de ceva vreme sa isi indeplineasca un astfel de vis.

„Doctor Strange a fost mereu personajul meu preferat din benzile desenate. Si nu ma refer aici doar la Universul Marvel, ci la toate benzile desenate. Ma simt legat de acest personaj mai ales pentru felul in care ia in serios ideea de misticism si notiunea ca universul este un loc profund misterios. Eu insumi cred ca suntem inconjurati de mult mai multe lucruri decat ceea ce vedem si ca nu totul poate fi masurat si cuantificat stiintific,” spune regizorul.

Abordarea lui Derrickson a fost sa apeleze la teoria dimensiunilor alternative, aceasta fiind baza universului in care se misca Doctor Strange. Acest lucru nu inseamna ca magia se supune stiintei. De fapt, spune regizorul, e esential sa retinem ca magia e magie si ca transcende de multe ori universul real, cognoscibil si stiintific. „Eu ader la ideea ca misticismul nu este absenta realitatii, ci prezenta unei alte realitati pe care nu o putem intelege,” spune Derrickson.

Dihotomia dintre stiinta si magie pe care Doctor Strange trebuie sa o rezolve face din el un personaj interesant din punct de vedere regizoral. „Stephen Strange, fiind un sceptic materialist si o persoana foarte rezistenta la tot ce inseamna misticism, e fortat acum sa-si deschida mintea si sa admita posibilitatea ca ar exista mai mult decat lumea pe care o cunoaste el. Admir nespus calatoria de formare prin care trece personajul si de-a lungul careia perspectiva lui se largeste,” subliniaza Derrickson.

 

Filmul „Doctor Strange” este distribuit de Forum Film Romania si va avea avanpremiera pe 3 noiembrie 2016, fiind disponibil in format 3D, IMAX 3D si 4DX 3D.

Citește în continuare