Skip to content

Documentarul despre Alexei Navalny este pe HBO Max.  Cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin a murit ieri. Era intr-o colonie penala din Arctica, dupa ce a fost salvat cu greu din tentativa de omor prin otravire.

Alexei Navalny, care a condus ani de zile principala opozitie fata de Vladimir Putin si a fost subiectul unui documentar premiat cu Oscar, a murit ieri in inchisoare. Avea 47 de ani.

BBC a citat serviciul de penitenciare din Rusia, care a declarat ca Navalny „nu s-a simtit bine” dupa o plimbare vineri si „aproape imediat si-a pierdut cunostinta”. Agentia locala de stiri Tass a relatat ca inca se stabileste cauza decesului.

Navalny este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai vocal critic rus al lui Putin din ultimele doua decenii. El si-a petrecut ultimii ani, si multi ani din viata sa de adult, in inchisoare. Cel mai recent, el a executat o pedeapsa de 19 ani de inchisoare pentru infractiuni care au fost considerate pe scara larga ca fiind motivate politic.

El a fost mutat intr-o colonie penala din Arctica, considerata una dintre cele mai dure inchisori, la sfarsitul anului trecut.

Navalny a fost subiectul unui documentar socant din 2022 cu acelasi nume, realizat de HBO Max si CNN Films, care a castigat un Oscar pentru cel mai bun documentar. Il puteti vedea in Romania pe HBO Max.

Acesta a relatat evenimentele legate de otravirea liderului opozitiei cu un agent neurotoxic Novichok in august 2020 si cum Navalny si un jurnalist Bellingcat au reusit sa dezvaluie detalii ale unui complot care indicau implicarea lui Putin. Filmul a avut premiera la Sundance in 2022, fiind proiectia surpriza a acelui an, si a atras recenzii foarte bune.

Alexei Navalny nu a vazut niciodata filmul documentar premiat cu Oscar.

Nascut in 1976, Navalny a studiat Dreptul inainte de a se alatura Partidului Democrat Unit rus Yabloko in 2000. In aprilie 2004, a devenit seful de personal al filialei moscovite a Yabloko, functie pe care a detinut-o pana in februarie 2007.

Incepand din 2011, a fost un protestatar virulent anti-Putin si a aparut pentru prima data in instanta pentru „sfidarea unui oficial guvernamental”, pentru care a fost condamnat la 15 zile de inchisoare. Dupa eliberare, el a facut apel la rusi sa se uneasca impotriva lui Putin, despre care Navalny a spus ca va incerca sa revendice victoria la alegerile prezidentiale din 2012.

A participat la mai multe alegeri, a lansat partide politice, a facut campanie impotriva modificarilor constitutionale si a fost mereu deschis impotriva lui Putin, intrand in mod regulat in bucluc si castigandu-si un mare numar de adepti – atat in interiorul, cat si in afara tarii.

In 2020, i s-a facut rau in timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova si a fost conectat la un ventilator. A crezut ca a fost otravit si a apelat la ajutorul lui Bellingcat si al altor mass-media. In cea mai socanta parte a documentarului premiat cu Oscar, el se da drept un oficial de securitate rus si pacaleste un expert in arme chimice sa spuna ca otrava a fost pusa pe hainele sale.

Urmatoarele alegeri prezidentiale din Rusia sunt la doar cateva saptamani distanta, iar Putin va candida din nou.

Navalny are sotie, Iulia Abrosimova, si doi copii.

Citește în continuare