Skip to content

Azi, documentarul „Mai presus de orice”, realizat de Dan Pita si Nicolae Margineanu despre cutremurul din 1977, va fi difuzat la postul Cinemaraton. Productia va fi difuzata exact la ora la care a avut loc cutremurul, 21:22

„Mai presus de orice” va fi difuzat joi, de la ora 21:22, ora la care a avut loc seismul. Anul acesta se implinesc 44 de ani de la cutremurul in 1977.

Documentarul va contine interviuri cu supravietuitorii aflati pe paturile de spital, dar si imagini de la înmormantarea actorului Toma Caragiu. In plus, veti vedea reconstituirile momentelor dramatice din noaptea cutremurului cu actori in decoruri naturale.

La inceputul documentarului, veti putea urmari un interviu cu cei doi regizori, Dan Pita si Nicolae Margineanu, care rememoreaza momentele cele mai importante ale experientei de atunci.

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22, pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,4  pe scara Richter și o durata de aproape 56 de secunde. Peste 1500 de oameni si-au pierdut viata, dintre care aproape 1400 doar in Bucuresti. Alti aproape 11.300 de oameni au fost raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Cele mai multe pagube s-au inregistrat in Bucuresti, unde peste 33 de cladiri s-au prabusit.

Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona Vrancea, la o adancime de aproape 100 km. Unda de soc s-a simtit atunci aproape in toti Balcanii.

Cautarile ranitilor au durat zile in sir. O estimare arata ca pagubele s-au ridicat la echivalentul, de astazi, a doua miliarde de euro.

In urma cutremurului si-au pierdut viata Toma Caragiu. Acesta se afla pe holul blocului impreuna cu regizorul Alexandru Bocanet. Ambii au murit. Si cantareata de muzica usoara Doina Badea, supranumita Edith Piaf a Romaniei, a murit in urma cutremurului din 1977. Aceasta se afla intr-un lift in momentul tragediei.

Regizorul Dan Pita a obtinut in 1992 premiul Leul de Argint, la Festivalul de Film de la Venetia, pentru filmul „Hotel de lux”. Cativa ani mai inainte, in 1986, fost distins cu Honourable Mention la Festivalul International de Film de la Berlin pentru filmul „Pas in doi”. Iar in 1987 a fost invitat la Berlin ca membru al juriului, la cea de-a 37-a editie.

Nicolae Margineanu este operator, scenarist, producator si regizor de film.  A regizat mai multe filme in perioada de dinainte de 1989, printre care „Padureanca”, „Stefan Luchian” sau „Flacari pe comori”. Activitatea sa a continuat dupa 1990, cu „Undeva in Est”, „Priveste inainte cu manie” sau „Arhitectura si puterea”, film documentar din 1993.

Citește în continuare