Skip to content

Creatii prezentate la New York Fashion Week, expuse la Timisoara in dialog cu tinutele romanesti care le-au inspirat. Designerul Dorin Negrau este singurul roman inclus constant in Saptamana Modei de la New York.

Sambata, 23 septembrie 2023, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara s-a deschis expozitia „Din Bihor la New York” alcatuita din tinute create de designerul roman Dorin Negrau, puse in dialog cu costume traditionale romanesti.

Expozitia a fost prezentata in premiera in aceasta vara la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, Timisoara fiind primul oras in care este itinerata, urmand sa fie introdusa publicului bucurestean la Muzeului Taranului Roman din Bucuresti si la New York.

Conceptul „Din Bihor la New York” este rezultatul unui parteneriat incheiat intre institutia muzeala oradeana si designerul Dorin Negrau.

Expozitia prezinta o suita de costume traditionale romanesti din patrimoniul Muzeului Tarii Crisurilor, alaturi de vesminte contemporane, cu ornamente de inspiratie traditionala, apartinand lui Dorin Negrau.

Nascut in Transilvania, Dorin Negrau a debutat la inceputul anilor ’90 printr-o aparitie la Saptamana Modei de la Bucuresti. Creeaza piese vestimentare aflate la limita dintre ready-to-wear si haute couture in care imbina designul modern si materiale diafane cu motive si broderii traditionale romanesti inspirate din locuri neasteptate: carpete, stergare sau jachete barbatesti.

A iesit in afara tarii cu un design in care imbina coerent prezentul si traditia romaneasca, iar asta i-a deschis portile New York Fashion Week. Din 2014 este prezent anual la cel mai important eveniment de moda din lume unde a fost remarcat de presa, cumparatori si public deopotriva pentru autenticitatea pieselor vestimentare si a conceptului pe care il reinventeaza de fiecare data. In prezent, este singurul designer roman inclus constant in programul de la Saptamana Modei.

In 2020, designerul s-a intors in localitatea in care a copilarit, Husasau de Tinca, iar un an mai tarziu a transformat casa familiei sale intr-un centru cultural unde organizeaza adesea evenimente, inclusiv seri de filme, ateliere de tesut la razboi ori targuri de produse locale.

Inspirat de elementele portului traditional romanesc, Negrau a decis sa le aduca in lumina contemporana prin utilizarea noilor tehnologii textile si a tehnicilor traditionale, in colaborare cu mesteri locali. Prin acest demers, reuseste sa promoveze vestimentatia contemporana ca pe un reper cultural identitar, tributar traditiilor locale.

In jurul acestui dialog dintre creatiile sale si sursa inspiratiei lor a fost creat conceptul expozitiei, cu o puternica tematica etnografica. Este un mesaj legat de continuitate si mostenire culturala pe care Dorin Negrau l-a ancorat in amintirile 

copilariei petrecute cu bunica materna vara, printre firele de canepa la topit in vale si apoi la melitat, iar iarna printre talpile razboiului de tesut cu socala in brate.

Proiectul isi are resursele in ciclurile vietii. Este cunoscut inca din Antichitate ca tesutul este asociat crearii Universului, iar tesatorul este asociat demiurgului. 

Potrivit conceptului expozitional: „Tesutul inseamna creatie, iar suveica instrumentul care o desavarseste imprumuta din sacralitatea acesteia. Firul, razboiul de tesut, fusul si furca nu sunt altceva decat metafore ale sortii. Ele vorbesc despre urzeala lumii, despre firele destinului, despre tesatoarele sacre, care inchid si deschid la nesfarsit ciclurile din viata omului, ale anotimpurilor si ale cosmosului.”

In expozitie veti regasi si o mica istorie a costumului traditional, exponatele urmaresc o evolutie a semnelor vizuale specifice vaii Crisului Negru, plecand de la Husasau de Tinca, din campie in amonte, ajungand pana in satele din subzona etnografica Rosia – Pietroasa, unde a fost identificata provenienta motivelor cusute de catre Ana Luchi, bunica designerului.

Potrivit organizatorilor, expozitia este dedicata miilor de maini ale bunicilor neamului nostru, ca un omagiu adus romancelor care au perpetuat prin fiecare centimetru patrat de panza tesuta nu doar o simpla indeletnicire casnica, ci un adevarat mestesug, „cu o estetica si semiotica proprie, care au reusit sa il transforme in arta a carei seva se trage din traditiile noastre stravechi.”

Expozitia de la Timisoara poate fi vizitata pana pe 22 octombrie 2023.

Pe covorul rosu si in reviste, rochiile i-au fost purtate de Jennifer Lopez sau Alessandra Ambrosio in SUA si de cele mai premiate actrite din Romania la Gopo, Uniter sau TIFF.

Creatiile Dorin Negrau sunt vandute in Europa, in lanturile de magazine si in boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franta, Germania, Rusia, Tarile Baltice, Orientul Mijlociu si Asia.

Prezenta la New York Fashion Week a influentat numerosi alti designeri cu renume sa ii „imprumute” ideile de imprimeuri romanesti: Tory Burch, KTZ sau Anna Sui sunt cativa dintre ei.

Pe langa moda si o linie de cosmetice, Dorin a creat costume de teatru – „Doua liniute” in regia Liei Bugnar – si film – „Tipografic Majuscul” regizat de Radu Jude si „Dragoste 2. America” de Florin Serban.

Mai jos puteti citi un interviu exclusiv pe care Dorin Negrau l-a acordat Urban.ro.

Citește în continuare