Skip to content

Editia aniversara de 25 de ani a seriei Harry Potter vine cu o surpriza. Schitele disparute cu primele desene ale unui baiat vrajitor ale lui JK Rowling au reaparut

Cand JK Rowling a scris „Harry Potter si piatra filosofala” nu doar a dat viata personajelor prin cuvinte, ci a desenat si ilustratii. Ele nu au fost incluse atunci cand cartea a fost publicata, dar acum desenele originale ale autoarei vor aparea alaturi de povestea ei pentru prima data, cand cartea este retiparita pentru a marca cea de-a 25-a aniversare.

Una dintre schite ii arata pe Rubeus Hagrid, profesorul Albus Dumbledore si profesorul Minerva McGonagall impreuna, in timp ce o serie mica de cinci desene infatiseaza Aleea Diagon. Toate dezvaluie interpretarile timpurii ale lui Rowling fata de personajele acum familiare copiilor de pe tot globul ca vedete ale unei serii care s-a vandut in peste 500 de milioane de exemplare si a fost tradusa in 80 de limbi.

Cartea este reeditata luna viitoare, completata de aceasta data nu numai cu schitele lui Rowling de la inceputul anilor 1990, ci si cu celebra coperta desenata in 1996 de un designer de debut, Thomas Taylor.

„Sunt adesea intrebat daca am fost paralizat de presiunea de a produce coperta pentru prima editie”, spune Taylor, care are acum 48 de ani, citat de publicatia The Guardian. „Dar asta pentru ca in zilele noastre este greu de imaginat o perioada in care nimeni nu a auzit deloc de Harry Potter. Eram un student proaspat absolvent in arta in 1996 si cautam prima mea lucrare de ilustratie.” Parea o munca interesanta pentru un tanar ilustrator aspirant, o creatie pentru o noua carte pentru copii despre un vrajitor care merge la scoala. Dupa douazeci si cinci de ani, coperta lui Taylor a devenit una dintre cele mai recunoscute imagini din literatura mondiala.

In martie 2022, o prima editie perfect intacta a cartii „Harry Potter si Piatra Filosofala” a adus la licitatie 69.000 de lire sterline. Au fost doar 500 de exemplare ale primei tiraje in 1997, aproximativ 300 fiind destinate bibliotecilor si scolilor, iar restul librariilor. Greselile tipografice sunt evidentiate, inclusiv aparitia dubla a unei baghete pe lista de articole necesare elevilor de la Scoala de Vrajitoare si Vrajitorie Hogwarts, la pagina 53.

Despre debutul personajului lui Harry Potter, Taylor mentioneaza ca acum l-ar face diferit, l-ar imbraca mult mai strident care sa poata fi observat chiar din statie, asteptand la platforma 9 ¾.

Cartea cartonata aniversara va fi publicata de Bloomsbury Children’s Books pe 9 iunie.

Joanne Rowling, cunoscuta ca J.K. Rowling este o autoare britanica, autoarea romanelor de fantezie “Harry Potter”, scrise dupa o idee care i-a venit intr-o calatorie cu trenul de la Manchester la Londra in 1990.

Volumele din seria “Harry Potter” au castigat numeroase premii, s-au vandut in mai mult de 500 de milioane de exemplare si au fost ecranizate in 8 filme. Este cea mai bine vanduta autoare din UK, iar in octombrie 2010 a fost numita “Cea mai influenta femeie din Marea Britanie”. De-a lungul timpului a sustinut mai multe organizatii de caritate, printre care “Comic Relief”, “One Parent Families” si “Multiple Sclerosis Society of Great Britain”, iar din 2004 este cofondator al fundatiei de caritate, “Lumos”, alaturi de Emma Nicholson (politician britanic).

Lansata in iulie 2007, ultima carte Harry Potter, „Harry Potter si Talismanele Mortii”, este cea mai repede vanduta carte din toate timpurile, in 11 milioane de copii in prima zi de la lansarea in Regatul Unit si SUA.

De-a lungul unui an, cand Rowling termina de scris ultima carte, si-a permis sa fie filmata pentru un documentar care a rulat in Marea Britanie pe canalul ITV pe 30 decembrie 2007. Intitulata „J. K. Rowling… A Year In The Life”, productia o prezinta pe faimoasa autoare intorcandu-se la casa inchiriata din Edinburgh unde traise si terminase prima carte Harry Potter.

Si seria de filme Harry Potter aniverseaza anul acesta 20 de ani de la prima aparitie pe ecrane, iar HBO Max pregateste un episod aniversar, „Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts” – „Aniversarea de 20 ani Harry Potter: Revenirea la Hogwarts”.

In decembrie anul trecut, HBO Max a dezvaluit prima imagine cu Daniel Radcliffe, Rupert Grint si Emma Watson impreuna in sala comuna Gryffindor. Watson sta intre Grint si Radcliffe in timp ce trio-ul rade, amintindu-si, fara indoiala, de deceniul petrecut impreuna, in care au adus la viata personajele Harry, Ron si Hermione.

Citește în continuare