Skip to content

Emma Corrin, vedeta din The Crown, vrea ca premiile Oscar si Bafta sa nu mai fie impartite pe gen – femeie, barbat. MTV Movie & TV Awards sunt neutre din punct de vedere al genului din 2017, British Independent Film Awards si Festivalul de Film de la Berlin au adoptat o abordare similara.

Emma Corrin, vedeta din The Crown, a cerut asociatiilor profesionale care acorda premii in lumea filmului sa comaseze categoriile „Cel mai bun actor” si „Cea mai buna actrita” intr-o singura categorie, fara gen.

„Sper la un viitor in care sa se intample asta”, a declarat Corrin pentru BBC News. Vedeta, care se identifica ca fiind non-binara si foloseste pronumele ei/ele, a adaugat: „Este dificil pentru mine, in acest moment, sa incerc sa justific in mintea mea faptul ca sunt non-binar si ca sunt nominalizat la categoriile feminine”. Reflectand asupra faptului ca joaca in mare parte roluri feminine, Corrin s-a intrebat: „Cand vine vorba de categorii, trebuie sa facem specific daca esti nominalizat pentru un rol feminin sau pentru un rol masculin?”

Tanara de 26 de ani a castigat anterior un Glob de Aur si a fost nominalizata la un premiu Emmy pentru interpretarea Printesei Diana in seria a patra a serialului The Crown – dar asta a fost intr-o perioada in care Corrin inca accepta pronumele ea/el.

Anul acesta joaca in doua filme cu care are mari sanse sa fie nominalizata la premii – My Policeman si Amantul doamnei Chatterley.

Organizatiile din spatele premiilor Bafta si Oscar au replicat specificand  ca sunt in discutii pe aceasta team, in timp ce unele ceremonii de decernare a premiilor din domeniul filmului si al televiziunii se indeparteaza incet-incet de categoriile de gen.

Premiile MTV Movie & TV Awards sunt neutre din punct de vedere al genului din 2017, iar in august, Film Independent Spirit Awards a anuntat ca va institui categorii neutre din punct de vedere al genului pentru nominalizarile sale din 2023, combinand categoriile anterioare desemnate de barbati si femei in categoriile Cea mai buna interpretare in rol principal, Cea mai buna interpretare in rol secundar si Cea mai buna interpretare inovatoare. Premiile British Independent Film Awards, Gotham Film & Media Institute si Festivalul de Film de la Berlin au adoptat o abordare similara.

Corrin a declarat ca, in opinia sa, lipsa reprezentarii LGBTQIA+ in film si televiziune este partial de vina pentru faptul ca titlurile categoriilor nu au fost schimbate mai devreme.

„Conversatia trebuie sa fie despre a avea mai multa reprezentare in materialul in sine, in continutul pe care il vedem pentru persoanele nonbinare, pentru persoanele queer, pentru persoanele trans, pentru ca atunci cred ca se va schimba foarte mult”, au spus Corrin pentru BBC. „Cand aceste roluri vor aparea, adica mai multi oameni si mai multi actori vor juca aceste roluri, atunci cred ca va exista o mai mare urgenta cu care aceste intrebari vor fi abordate.”

In iulie 2021, Corrin a s-a declarat ca fiind nonbinar, postand o fotografie in care purta un bandaj pentru piept. Actrita a spus ca a luat aceasta decizie, in parte, pentru ca „a fost o calatorie care a fost in centrul a ceea ce sunt, cine eram cand am inceput sa vorbesc despre asta” si a sustinut ca „nu vor sacrifica niciodata integritatea sau onestitatea” prin mascarea identitatii lor de gen in incercarea de a obtine roluri viitoare.

„Faptul ca sunt nonbinar nu reprezinta in niciun fel o respingere a feminitatii sau a feminitatii mele”, „Este un fel de valorizare a acesteia”.

Pe de alta parte cand Adele a castigat primul premiu pentru artistul anului fara deosebire de gen la Brit Awards, cantareata a adaugat ca „i-a placut sa fie o artista”

Un purtator de cuvant al Bafta a declarat ca organizatia a fost „angajata intr-o consultare proactiva si chibzuita pe aceasta tema”. Se crede ca si organizatia din spatele premiilor Oscar, Academia, efectueaza cercetari si poarta discutii pe aceasta tema.

Dezbaterile privind categoriile fara gen se intensifica, industria muzicala fiind in frunte. Premiile Grammy au devenit neutre din punct de vedere al genului in 2012, in timp ce premiile Brit Awards au fuzionat anul acesta categoriile de solisti barbati si femei intr-o categorie de artist al anului.

Adele, care se afla in fruntea topurilor, a plecat acasa cu primul trofeu. Cu toate acestea, in discursul de acceptare a premiului, ea a spus: „Inteleg de ce s-a schimbat numele acestui premiu, dar imi place foarte mult sa fiu o femeie si sa fiu o artista. Chiar imi place. Sunt foarte mandra de noi”.

Citește în continuare