Skip to content

Diseara se difuzeaza prima semifinala Eurovision 2025. Tot ce trebuie sa stiti melodiile participante si favoriti. Celine Dion, invitata sa cante in cadrul finalei de sambata.

Incepand de astazi, 13 mai, orasul elvetian Basel devine epicentrul muzicii pop europene, gazduind cea de-a 69-a editie a Eurovision Song Contest, o sarbatoare anuala a excentricului, a spectaculosului si, bineinteles, a competitiei acerbe intre tarile Europei si nu numai. 

Daca pana recent evenimentul premia cel mai bun cantec european, competitia de anul acesta demonstreaza mai clar ca in trecut ca totul sta in puterea showului de scena, a prestatiei, a elementelor de surpriza si a dansurilor memorabile de TikTok. In total, vor concura 37 de participanti, fiecare reprezinta o tara din Europa, Asia si Australia. 

Ca in fiecare an, Eurovision este programat in preajma Zilei Europei (9 mai) si se desfasoara in trei etape: doua semifinale (marti si joi) si o finala (sambata). 

Anul acesta, producatorii au vorbit deschis despre faptul ca Celine Dion este invitata sa cante in timpul finalei insa nu se stie daca solista va reusi sa urce pe scena din cauza problemelor de sanatate — sufera de sindromul persoanei rigide care nu ii permite sa isi faca planuri pe termen lung, este posibil ca in orice zi sa aiba o criza acuta si sa nu poata canta. De aceea, aparitia ei va ramane o surpriza pana in ultimul moment, iar producatorii sunt pregatiti sa o inlocuiasca cu un alt moment muzical.

Aparitia ei ar fi simbolica deoarece Dion a fost ultima persoana — pana la Nemo anul trecut — care a adus Elvetiei trofeul Eurovision in 1988 cu hitul “Ne Partez Pas Sans Moi”.

Mai jos va invitam sa descoperiti tot ce trebuie sa stiti despre galele Eurovision din aceste zile.

Prima semifinala va avea loc in aceasta seara, la ora 22:00 (ora Romaniei) si va fi transmisa gratuit, in direct, pe YouTube.

Scena din acest an

Merita mentionat ca Romania nu participa in concurs pentru al doilea an consecutiv, decizia fiind luata de consiliul Televiziunii Romane din cauza imaginii negative pe care competitia a deprins-o de-a lungul anilor la nivel national si pentru ca artistii de talie mare refuza sa fie asociati cu scandalurile si controversele din jurul concursului. De asemenea, Moldova urma sa participe insa, dupa o selectie nationala cu piese slabe, s-a decis retragerea din concurs.

Dintre cele 37 de participante, sase tari sunt calificate deja in finala: Elvetia, castigatoarea de anul trecut, si cele cinci state cu cele mai mari contributii la bugetul concursului: Franta, Spania, Italia, Germania si Regatul Unit.

Selectia de anul acesta variaza de la balade emotionante despre imigranti la piese electro-dance despre caini astronauti, torturi otravite, milkshake-uri, espresso machiato si alte bizarerii specifice acestui concurs devenit cult.

Pe parcursul semifinalelor, 11 tari vor fi eliminate, lasand loc pentru un spectacol final ce promite sa fie memorabil. Mai jos gasiti livestream-uri pentru cele trei transmisiuni.

Orasul Basel gazduieste pentru prima oara Eurovisionul.

Desi Elvetia a mai organizat acest concurs in trecut, anul 2025 marcheaza prima data cand Basel este gazda oficiala. Alegerea nu este intamplatoare: Elvetia si-a castigat dreptul de a organiza concursul dupa ce artistul elvetian Nemo a triumfat in 2024 la Malmö, Suedia, cu piesa „The Code”. Competitia din acest an va avea loc in arena Jakobshalle, o sala impunatoare ce poate gazdui peste 12.000 de spectatori. Traditia Eurovision presupune ca tara castigatoare sa organizeze editia urmatoare, insa au existat exceptii recente, cum a fost cazul Ucrainei, care a cedat organizarea catre Liverpool in 2023 din cauza razboiului cu Rusia.

Organizatorii elvetieni au ales pentru aceasta editie un trio de prezentatori cu notorietate si experienta: Sandra Studer, binecunoscuta cantareata si moderatoare care a reprezentat Elvetia la Eurovision in 1991 (clasandu-se pe locul 5), va fi insotita pe scena de poeta si comediana Hazel Brugger si de fosta model si gazda TV, Michelle Hunziker.

Printre participanti se numara si tari cu prezente controversate, precum Israelul — mai multe delegatii, inclusiv Nemo, castigatorul de anul trecut, au cerut recent descalificarea Israelului din cauza situatiei din Fasia Gaza.

La casele de pariuri, favoritii publicului au ramas aceiasi din momentul in care au fost anuntate melodiile (lunile ianuarie-februarie) dar si dupa turneul Eurovision (majoritatea participantilor au concertat in showuri de grup la Londra, Amsterdam, Stockholm si Madrid).

Astfel, Suedia, tara cu cele mai multe victorii din istoria concursului (sapte), pare sa aiba inca o data un avantaj clar. 

Trio-ul KAJ si piesa lor „Bara Bada Bastu” domina atat clasamentele de pariuri, cat si platformele de streaming si dansurile de pe TikTok. Potrivit Eurovisionworld, Suedia are o sansa de 34% de a castiga, iar pe Spotify, piesa a adunat de doua ori mai multe ascultari decat competitorii cei mai apropiati. Melodia lor este ceea ce in limbajul Eurovision se numeste “o inscriere in gluma” (a joke entry), cei trei solisti, comedianti de profesie, canta despre cat de important este sa mergi la sauna.

Pe locul al doilea la casele de pariuri se afla Austria cu piesa „Wasted Love” interpretata de JJ – o balada dramatica, sustinuta de o voce puternica si o compozitie sofisticata — imbina opera, un stil soptit a la Billie Eilish si techno in partea de final. Sansele lor de castig sunt estimate la 23%, iar reactiile pozitive dupa repetitii au crescut interesul publicului. Showul se anunta a fi memorabil, complet in alb-negru, asemenea unui videoclip.

Franta, cu Louane si piesa „Maman”, se pozitioneaza pe locul trei in preferintele publicului. Ultima piesa lansata dintre cele 37, „Maman” a castigat rapid teren datorita incarcaturii emotionale si prestigiului de care Louane se bucura in tara sa.

Printre cele mai neobisnuite piese de anul acesta, favorite la calificarea in finala, se numara cea a Finlandei — Erika Vikman canta despre orgasm in “Ich Komme”, cea a Maltei — Miriana Conte canta “Serving”, o versiune cenzurata a melodiei care in varianta originala continea cel mai vulgar termen din limba engleza, cea a Irlandei — Emmy canta despre petrecerea imaginara a Laikai, primul caine trimis in spatiu de sovietici in 1957, al carui cadavru pluteste in continuare in spatiu sau cea a Australiei — Go-Jo canta “Milkshake Man” despre sperma. In mod surprinzator, anul acesta sunt trei melodii in limba italiana, cea mai controversata provine din partea rapperului Tommy Cash care interpreteaza si danseaza in stil de parodie pe piesa “Espresso Machiato”. Cash este cunoscut publicului roman dupa ce a inclus manele in setlistul sau de la Festivalul Electric Castle in 2019, momentul devenind controversat la vremea respectiva.

In playlistul de mai jos puteti asculta toate cele 37 de melodii.

Citește în continuare