Skip to content

Pentru experiente nepretuite, Fellini e omagiat la TIFF 2020. Bob Dylan, Lady Gaga, R.E.M sunt dintre artistii influentati de el. In plus, a inventat cuvantul paparazzo pentru fotografii obraznici

Cea de-a 19 editie a Transilvania Film Festival ii este dedicata lui Federico Fellini si, in Cluj, la Muzeul de Arta se afla o expozitie de fotografii realizata de Paul Roland pe platourile de filmare de la 8 ½, un film pe care puteti desigur sa-l vedeti in festival.

Puteti vedea in festival in zilele urmatoare dupa cum urmeaza sambata 8 august, I Vitelloni si “Voce della Luna”, duminica 9 august “8 ½” si luni 10 august “La dolce vita”. Va puteti cumpara bilete de aici

E o editie in care mai mult ca niciodata achizitiile de bilete se fac online sau se platesc cu cardul, pentru ca partenerul traditional al TIFF, Mastercard, incearca sa le faca cat mai accesibile procedurile de achizitii pentru fiecare spectator. Mai mult chiar, ii rasplateste pe spectatorii care platesc cu cardul Mastercard cu acces la mult mai multe filme, printr-un concurs ale carui detalii le veti descoperi mai jos.

Omagierea lui Federico Fellini de catre TIFF ne ofera ocazia sa va povestim putin din alta perpectiva despre acest mare regizor Italian, unul dintre cei mai importanti creatori de cinema in istoria lumii.

Fellini a intrat in cinema ca scenarist pentru filmul Roma al lui Roberto Rossellini si filmele de la inceputul carierei – „I Vitelloni” (1953), „La Strada” (1954) sau „Noptile Cabiriei” (1957) au avut influente de la Rosellini, desi a inceput sa se indrepte usor catre personaje cat mai pitoresti si cat mai caricaturale.

Era un desenator foarte talentat si obisnuia sa iasa in fiecare dimineata la cafeneaua lui preferata din Piata del Popolo, din Roma, dincolo de Spanish Steps si, in timp ce savura cafeaua matinala, desena oamenii pe care-i vedea in piata.

In cafeneaua Canova– care este prima din piata pe partea dreapta cand vii dinspre Spanish Steps – se mai afla multe desene ale maestrului, iar chelnerii mai vechi sunt gata oricand sa povesteasca cate o istorie legata de un desen sau altul.

Pentru foarte multi ani casa in care a locuit Fellini a fost in spatele Spanish Steps, acum acolo este o resedinta privata, iar pe perete e o placuta care marcheaza locul omagial si gazdele te lasa sa vizitezi curtea interioara care e spectaculoasa, cu o foarte frumoasa fantana arteziana.

Impactul filmelor lui Fellini in cinematografia mondiala e inestimabil. Martin Scorsese recunoaste ca se uita in fiecare an la “8 ½,” iar filme ca Lost In Translation” si “The Sopranos” au referinte directe la “La dolce vita”, tot la fel cum Woody Allen ii aduce un omagiu acestei productii in 1998 cu filmul  “Celebrity.”

La lansarea La dolce vita, in 1960, filmul a fost interzis in Spania la presiunile Bisericii Catolice unde a putut fi difuzat abia in 1975, dar asta nu l-a impiedicat sa castige Palme D’Or la Cannes si sa fie nominalizat la 4 premii Oscar – regizor, scenariu, scenografie – si sa castige pentru cele mai bune costume.

Termenul Paparazzo pe care Lady Gaga l-a transformat in cantec a fost introdus in cultura urbana tot de Fellini in acelasi “La dolce vita”.

El vine de la numele prietenului jurnalistului interpretat de Marcelo Mastroiani, un fotograf obraznic si curios. Numele personajului a devenit renume si s–a transformat in substantiv, cu plural Paparazzi, iar astazi e un termen care defineste fotografii agresivi care fac fotografii care incalca intimitatea subiectului.

Felllini spunea ca a ales numele pentru acest personaj pentru ca intr-un dialect din Calabria inseamna vrabie, iar lui intotdeauna miscarile fotografilor i-au amintit de pasari.

Si in muzica, munca lui Fellni a fost omagiata sau a fost punct de inspiratie pentru mari nume.

Bob Dylan si Blondie se refera la La dolce Vita in piesele lor “Motorpsycho Nitemare” , respectiv “Pretty Baby,” in timp ce R.E.M in videoclipul piesei Every Body Hurts face o trimitere clara la secventa visului cu care incepe „8 ½.”

In plus, celebrul dans din Pulp Fiction are ceva din dansul din 8 ½ J

Cand vedeti filmele lui Fellini amintiti-va si aceste detalii, va vor ajuta sa vedeti intr-un context global, la nivelul istoriei, importanta acestui creator urias al cinematografie mondiale.

Filmele de la TIFF nu se opresc niciodata. Daca nu veti putea vedea toate filmele pe care vi le-ati propus, participati la concursul oganizat de Mastercard si puteti castiga bilete duble la alte filme sau – daca platiti cu telefonul –  abonamente la platforma unde veti gasi de-a lungul intregului an cele mai importante productii din festival, dar si multe alte filme independente.
Platiti cu cardul vostru Mastercard la orice punct de plata TIFF, contactless sau online, trimiteti valoarea tranzactiei prin sms la 1704 si puteti castiga bilete si abonamente TIFF unlimited pe 1, 3 sau 6 luni.

Citește în continuare