Skip to content

Cea mai spectaculoasa experienta imersiva la Romanian Design Week 2022, „Explorers of the Multiverse”, prezentata de IQOS si H3, ofera un univers unic fiecarui vizitator. Este o previzualizare a viitorului si a ideii ca fiecare om este suma oamenilor pe care ii intalneste.

Comunitatea creativa din Bucuresti se afla intr-o continua efervescenta culturala, iar in aceasta perioada, va puteti bucura de experiente unice, asemanatoare celor care sunt disponibile frecvent numai in marile capitale ale lumii. Romania este un spatiu emergent din perspectiva modului in care avem tot mai multi experti in IT si tehnologie care reusesc sa-si integreze cunostintele in lumea artei si sa creeze instalatii de arta imersive la nivelul celor din centrele culturale majore: Paris, Londra, New York, Dubai, Hong Kong.

Festivalul creativ Romanian Design Week, ajuns la a 10-a editie, a creat o noua traditie din a prezenta experiente multisenzoriale in care vizitatorul, indiferent daca este un cunoscator de arta sau nu, este provocat sa experimenteze diferite senzatii in timp ce ii sunt stimulate mai multe simturi. In cazul RDW, asa cum e prescurtat Romanian Design Week in comunitatile creative, punctul culminant in privinta experientelor imersive este atins de instalatiile propuse de IQOS, prin care sunt adaptate cele mai noi tendinte din arta si tehnologie pentru a transmite mesaje importante despre lucrurile care ne leaga pe toti.

Instalatia interactiva „Explorers of the Multiverse”, realizata de studioul H3 in parteneriat cu IQOS, este deschisa pana in 22 mai 2022. In ea, vizitatorii au parte de un univers unic in care se exploreaza mai multe idei si experiente.

Veti gasi instalatia in pavilionul IQOS de la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti (pe strada Baiculesti nr.29), un spatiu in care s-a creat o capsula futuristica a timpului, in care imersivitatea este termenul cheie. A fost gandita minutios o experienta care scoate vizitatorul din realitate si il transporta in „multivers”, un loc in care se intalnesc mai multe perspective asupra lumii in care traim, atat cea proprie, dar si cea a oamenilor de langa noi, mai apropiati sau indepartati. 

Despre conceptele de „metaverse” sau „multiverse” nu s-a discutat pana acum 2 ani, dar in ultimele luni, avem pe Urban.ro cel putin 5 articole in care incercam sa explicam acesti termeni pe care specialistii in tendinte ii declara ca fiind definitorii pentru viitorul omenirii. Merita mentionata lansarea recenta in cinematografe a blockbusterului „Doctor Strange in Multiversul Nebuniei” (care a stabilit noi recorduri de incasari), care exploreaza conceptul proiectiilor pe care fiecare om si le face despre el insusi atat in mintea lui, dar si in spatiul public. Si, in acelasi timp, vorbeste si despre proiectiile pe care si le face despre ceilalti oameni.

Instalatia multisenzoriala propusa de IQOS si H3 invita, in primul rand, la un proces de autocunoastere, atat din perspectiva proprie, cat si prin ochii celorlalti. 

Fiind un loc in care isi dau intalnire comunitatile creative si culturale, se creeaza atat un univers unic al fiecarui vizitator, dar si o experienta inedita in care vizitatorul poate fi un observator al experientei celorlalti, un lucru care este posibil sa fie realizat in premiera in Romania. Fara sa divulgam toate detaliile experientei – pentru ca va recomandam sa vizitati „Explorers of the Multiverse” la RDW 2022 si sa va lasati surprinsi de intreaga experienta – mentionam ca mesajul principal al instalatiei sustine nevoia de diversitate si incluziune in societate si celebreaza diferentele dintre oameni. 

Dupa cei 2 ani in care fiecare a petrecut foarte mult intr-un univers  restrans, instalatia readuce aminte de relatia stransa dintre individ si comunitate, despre modul in care fiecare dintre noi traieste si experimenteaza lucrurile in felul lui si despre existenta numeroaselor experiente pe care le traim in comun.

Vizita Urban.ro in „multivers” a fost, in primul rand, despre senzatia de uimire in fata noului si despre modul in care reactionam cand experimentam un lucru complet nou, neasteptat, in care nu stim ce simt urmeaza sa ne fie stimulat.

Instalatia poate fi experimentata individual sau de grupuri restranse. La finalul acesteia, exista optiunea de a urmari din afara, dintr-un spatiu creat special, modul in care experimenteaza urmatorii vizitatori mirajele optice, muzica si vibratiile spatiului. Este un joc al schimbarilor de perspectiva in care imaginea personala este proiectata si distorsionata de pe peretii din jur, pe tavan si din podea.

„Explorers of the Multiverse” invita la o regasire a propriei persoane, oglindita prin mii de reflexii, dar si prin ochii celorlalti. Pe durata experientei audio-video este proiectata sintagma WE=ME, care exprima ideea conform careia fiecare om este o reflexie a celor pe care i-a intalnit si suma tuturor momentelor traite impreuna. 

Andrei Mitisor, co-fondator al studioului H3, a descris miza pe care o are echipa multidisciplinara in care activeaza: „Prin fiecare proiect pe care il facem, ne dorim sa aducem in atentie teme care ne preocupa si care merita sa fie abordate altfel decat printr-un discurs tipic. La invitatia IQOS, ne-am propus sa transmitem importanta diversitatii si a incluziunii in comunitate. Ca in toate lucrarile noastre, am apelat la tehnologie pentru a comunica acest mesaj si o anumita emotie. Explorers of the Multiverse este o instalatie in care fiecare om se intalneste cu sine si se vede din mai multe perspective. Insa reflexia sa poate fi influentata direct de ceilalti oameni prezenti in instalatie. Pentru ca, in fond, toti sunt parte dintr-un intreg, in care se oglindesc unul in celalalt pentru a descoperi nu ce ii deosebeste, ci mai ales ce ii aduce mai aproape.”

Dincolo de proiectii si reflexii, instalatia starneste intr-un mod  creativ – si complet neasteptat – empatie fata de ceilalti vizitatori care sunt la fel de uimiti si au aceeasi reactie: sa scoata telefonul din buzunar si sa inceapa sa filmeze, sa pozeze si sa posteze imaginile pe  retelele de socializare pentru a impartasi cu prietenii si cu cei dragi o experienta cu adevarat unica in Romania.

Instalatia are un grad de imersivitate foarte ridicat care aminteste de „Camera infinitului”, creata de artista Yayoi Kusama, diferenta majora fiind faptul ca in experienta de la RDW, totul se misca, totul este in continua schimbare, sunt stimulate auzul, vazul, simtul tactil si mirosul.

Dupa vizitarea multiversului, membrii comunitatii IQOS vor putea petrece timp in spatiul IQOS, amplasat in curtea Combinatului Fondului Plastic. Aici se vor putea bucura de alte experiente inedite.

Totodata, in cadrul magazinului IQOS aflat in acest spatiu, utilizatorii IQOS pot beneficia de toate serviciile de care au nevoie pe durata festivalului si pot descoperi noul dispozitiv We Edition IQOS 3 DUO, in editie limitata, disponibil deja in magazinele IQOS, precum si pe IQOS.ro.

Cea de-a zecea editie a Romanian Design Week are tema #Forward. Aceasta exprima preocuparea pentru construirea unui viitor armonios al oraselor si societatii din Romania, prin sustinerea comunitatilor creative si a proiectelor lor multidisciplinare. La baza acestora stau principii fundamentale care reflecta, deopotriva, viziunea organizatorilor, dar si a brandului IQOS, partener pentru a treia oara consecutiv al festivalului.

„Tema acestei editii a festivalului scoate in evidenta strategia si viziunea pe termen lung a brandului IQOS. Together.Forward este misiunea noastra si inseamna sustinerea acordata comunitatilor creative si inovatie in construirea unui viitor fara fum. O comunitate in care evolutia tehnologica, incluziunea si respectul pentru ceilalti sunt esentiale pentru a genera progres si a construi o societate mai deschisa. Tocmai de aceea, ne-am bucurat foarte mult atunci cand partenerii nostri de la H3 au reusit sa surprinda acest mesaj printr-un concept care aduce la un loc tehnologia si o idee cu un mesaj profund uman.”- Denys Strobykin, Director Marketing & Digital, Philip Morris Romania

Accesul la instalatia Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu varsta peste 18 ani. 

IQOS nu este lipsit de riscuri. Elibereaza nicotina, care provoaca dependenta. IQOS este destinat adultilor care altfel ar continua sa fumeze sau sa foloseasca produse cu nicotina.

Material sustinut de IQOS.

Citește în continuare