Skip to content

La Institutul Cervantes din Bucuresti va avea loc o expozitie cu palarii spaniole inspirate de Picasso, Frida Kahlo, Goya, Velásquez si Zurbarán.

Pentru aceasta toamna, Institutul Cervantes din Bucuresti a pregatit o expozitie de palarii inspirate din picturi celebre spaniole si hispano-americane create de designerul roman Cosmina Nicolescu.

Cunoscuta sub numele brandului pe care l-a creat, Fandacsia, artista va expune la Cervantes intre 16 septembrie si 10 octombrie 2021.

Vernisajul va avea loc pe 16 septembrie, de la orele 19:00, in prezenta autoarei, la sediul institutiei din Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38, langa Humanitas.

Expozitia, reunita sub motto-ul „Palaria spaniola” invita publicul la un alt mod de interactiune cu picturile semnate de cei mai cunoscuti artisti spanioli si hispano-americani. Cele 16 palarii imaginate de Cosmina Nicolescu au fost inspirate de lucrari create de Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo si Diego Velásquez.

Designerul a abordat acest element vestimentar din perspectiva sa de obiect pictorial: parte dintr-o capodopera si o forma de expresie artisticaAu fost alese cateva palarii ilustrate in picturi datorita rolului acestora de a contine complexitatea si forta culturii spaniole. 

Conceptul pe care il propune Cosmina Nicolescu porneste de la ideea ca „palaria reprezinta mai mult decat un simplu accesoriu, fiind o nota personala care intregeste personalitatea celui care o poarta si prin care, la o privire mai atenta, se pot citi timiditatea, emotia, respectul, politetea rece, dorinta de a seduce, nerabdarea sau pedanteria.

Felul in care este purtata palaria, inclinarea sa, lungimea penelor sau dimensiunea ornamentelor, culoarea si textura pot fi marci ale identitatii, intentiilor, calitatilor, statutului, cantitatii de alcool consumat, stilului, averii, modestiei, varstei posesorilor ei”.

Imi plac palariile si muzeele. De fapt, de multe ori, ma uita Dumnezeu in muzeu. E o expresie interesanta care cred ca inseamna ca s-a blocat contoarul, ca momentele de hipnoza in spatiul acela utopic si vidat inseamna, pentru unii, o prezenta atat de completa, incat suma lor se scade pe loc. Privirea mea de acolo este influentata de ceea ce fac in timpul obisnuit, timpul cel curgator in care lucrez palarii, cos pene, observ felul in care palaria se asaza pe cap, caut palaria in rima cea mai buna cu cel ce o va purta. Aceasta familiaritate influenteaza relatia mea cu un tablou. Ma uit instinctiv la palarie. Daca exista acolo, este evident ca a fost esentiala pentru un artist: are un sens, participa cu ceva sau tace, doar semnaleaza, explica, face cu ochiul, e un citat. Astfel, palaria din tablou e palaria mea utopica, pe care un artist a pus-o acolo cand a organizat in interiorul ramei ceva ce scapa contoarului. Am ales 16 astfel de palarii, din tablouri mari, din lumea hispanica, si am lucrat, asa, ca un mod de a admira, 16 replici, asemanatoare sau distincte, in relatie de amor sau dezbatere, incercand sa arat / transpun / impart starea de hipnoza euforica pe care o induc”, a marturisit Cosmina Nicolescu.

Cosmina Nicolescu si-a infiintat atelierul de palarii Fandacsia in 2007 in Bucuresti, dupa multi ani in care a visat la acest proiect, timp in care a lucrat ca regizor de film si producator.

Pe parcursul carierei sale, a regizat o telenovela pentru Prima TV, realizata in coproductie cu SonyPictures, o serie de cateva emisiuni culturale pentru TVR Cultural si o emisiune educativa destinata antreprenorilor, pentru TVR2, pentru care a primit Premiul Clubului Roman de Presa pentru jurnalism economic. Ulterior, Cosmina Nicolescu s-a concentrat exclusiv pe confectionarea de palarii, a lansat numeroase colectii sub brandul Fandacsia, a realizat cateva mii de palarii, prezentate in cadrul a diferite expozitii, si a fost invitata sa faca parte la evenimente precum Design Month Graz – UNESCO City of Design.

Inaintea pandemiei, palariile Fandacsia erau cele mai admirate in cadrul Garden Party-ului organizat in fiecare an an de Casa Regala a Romaniei, in gradina Palatului Elisabeta. Fiecare palarie este realizata pe masura si potrivita persoanei care o poarta, exista numeroase optiuni de personalizare a modelului ales. Mai multe detalii pe pagina de Facebook a brandului.

Daca sunteti pasionati de palarii, va invitam intr-o calatori prin galeriile foto de mai jos, cu cele mai spectaculoase accesorii purtate la Curtea Regala Britanica.

Citește în continuare