Skip to content

Goethe-Institut Bucuresti si Salonul de Proiecte prezinta primele expozitii personale in Romania ale Patriciei Morosan, artista stabilita la Berlin. Este completata de interventii semnate de Uli M. Schueppel, Anca Benera si Arnold Estefan.

Asociatia Culturala Manekino si Goethe-Institut Bucuresti prezinta Centrul se destrama, un proiect artistic in doua parti care va fi expus in lunile noiembrie si decembrie la Bucuresti.

Primul vernisaj este “(I) Remember Europe”, o expozitie personala a lucrarilor Patriciei Morosan cu o interventie video a lui Uli M. Schueppel la Salonul de Proiecte (vernisaj: 4 Noiembrie, la 19:00). 

Aceasta este completata de Borders and Barriers – Thresholds and Separations, o expozitie internationala de arta video in dialog cu lucrarea semnata de Anca Benera & Arnold Estefan, Conflict Lines expusa la Pavilion 32, Goethe-Institut Bucuresti (vernisaj: 3 Noiembrie, la 19:00). 

Expozitia de arta video include lucrari realizate de Lawrence Abu Hamdan, Noor Abuarafeh, Cathy Lee Crane, Harun Farocki, Lamia Joreige, Patricia Morosan, Rabih Mroué, Rawane Nassif si John Smith.   

Prima expozitie personala in Romania a artistei stabilite la Berlin, Patricia Morosan, este denumita (I) Remember Europe si va fi deschisa la Salonul de Proicte in perioada 5 Noiembrie – 3 Decembrie 2023, poate fi vizitata de joi pana duminica, in intervalul orar 15:00 – 19:00.

Patricia Morosan exploreaza conceptul granitelor arbitrare, din perspectiva multiplelor „centre geografice” ale Europei. 

Artista s-a nascut in Romania in 1984. Ea locuieste si lucreaza la Berlin din 2008. In perioada 2014 – 2018 studiaza fotografie la Ostkreuzschule für Fotografie Berlin, iar intre 2008 – 2014 finalizeaza o licenta si un masterat in cinematografie si istoria artei la Freie Universität Berlin. Din 2016 a avut numeroase expozitii in toata Europa. A castigat mai multe premii pentru activitatea sa si a publicat trei carti.

Regizorul Uli M Schueppel, dialogheaza cu lucrarile expuse prin filmul sau IM PLATZ (1997). 

Lucrarea exploreaza constructia centrului simbolic al Berlinului, un spatiu in transformare, dupa caderea zidului dintre GDR si FRG. La baza lucrarilor lui Morosan si Schueppel stau granitele privite dinspre centru.

A doua expozitie — Borders and Barriers – Thresholds and Separations  — va fi deschisa la Pavilion 32, Goethe-Institut Bucuresti, in perioada 4 Noiembrie – 2 Decembrie 2023 si poate fi vizitata in fiecare joi si vineri in programul16:00-20:00 iar sambata intre 11:00 si 17:00.

Expozitia prezinta noua lucrari de arta video. Fiecare film deseneaza, observa sau traverseaza o limita; exploreaza barierele si distantele; sau se afla in afara unui teritoriu, pierdut in spatiu. 

Cathy Lee Crane ne duce tocmai la granita dintre SUA si Mexic, John Smith la granita Republicii Turce a Ciprului de Nord, in timp ce datorita lucrarii lui Lawrence Abu Hamdan aflam despre cladirea unei opere construite la granita dintre Canada si Statele Unite: unde Derby Line, Vermont intalneste Quebecul. 

In dialog cu aceste noua lucrari video va fi prezentata si instalatia Conflict Lines (2018) de Anca Benera si Arnold Estefan.

Uli M Schueppel este un regizor nascut in Erbach, Germania. De cand a absolvit Academia de Film din Berlin in 1989, a trait si a lucrat la Berlin. A realizat 14 lungmetraje, dintre care majoritatea au avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin sau Festivalul de Film de la Rotterdam. Din 2010, Schueppel lucreaza si cu instalatii video, care au fost expuse in galerii si muzee. Lucrarea sa descrie geografia emotionala a locurilor si relatia lor cu viata interioara. In plus, filmele sale exploreaza povestile complexe gasite in diversele locuri.

Anca Benera si Arnold Estefan lucreaza impreuna inca din 2012. Acestia locuiesc si lucreaza intre Bucuresti si Viena. Tehnicile lor sunt bazate pe cercetare, inspirate de tiparele ascunse sau invizibile din spatele unor evenimente istorice, sociale sau geopolitice, fiind evidentiate printr-o gama larga de materiale, formate si media, inclusiv instalatii, videoclipuri si reprezentatii. Relatia dintre istorie si mediu, clima, ecologie si politica de resurse se afla adesea in centrul proiectelor lor.

Citește în continuare