Skip to content

Ivan Gallery prezinta expozitia personala a artistului Paul Neagu, gazduita de Independent 20th Century Art Fair New York. Lucrarile artistului se vand cu preturi incepand de la 5000 dolari pana la 70.000 dolari, seria „The Keeper”.

La editia de anul acesta a Independent Art Fair participa 32 de galerii din intreaga lume, 70 de artisti, dintre care doar 22 sunt expozitii personale, printre care si cea prezentata de galeria

Ivan Gallery.

Independent Art Fair New York este deschis pana pe 11 septembrie 2022, insa o parte dintre lucrari pot fi vazute si online, prin programul Online Viewing Rooms, disponibil pana pe 30 septembrie 2022.

Independent Art Fair este unul dintre targurile de arta recunoscute la nivel global, a carui misiune este de a inspira intalniri relevante pentru un public bine informat si devotat de arta contemporana.

Dupa cum mentioneaza publicatia The New York Times, targul este „o experienta de arta, nu o experienta de cumparaturi, ceea ce il diferentiaza de concurenta”. 

Prin programul Online Viewing Rooms, iubitorii de arta au posibilitatea de a vedea lucrarile artistilor, dar si povestile si istoria acestora. Paul Neagu poate fi descoperit aici.

Ivan Gallery este prezenta din nou la acest targ, de aceasta data cu lucrari ale artistului Paul Neagu.

In expozitie, sunt prezentate o selectie de lucrari din anii 1960 pana in anii 1990 ale lui Paul Neagu. Prin experimentele sale, a fost introdusa sculptura tactila ca arta „palpabila” pentru a valorifica toate simturile, dezvoltand astfel o practica sculpturala unica. Dupa plecarea sa in Marea Britanie, a creat o gama larga de obiecte tactile care au fost reprezentative prin materialitatea lor bogata. Suprafetele interioare si exterioare combinau pielea cu fragmente de tesatura si metal, iar in interiorul cavitatilor lor se puteau gasi paine, pene, bucati de mozaic sau sticla, catifea si betisoare de chibrit, printre altele.

De-a lungul carierei sale, artistul de origine romana, dar care si-a facut un renume international in Marea Britanie, unde a emigrat in 1971, Paul Neagu (1938-2004) a reactivat dezideratul avangardist de a transforma arta si societatea, de a imbina arta si viata, imbinand totdata ideile despre scopul spiritual si metafizic al artei cu principiul „artei non-retiniene” lansat de Marcel Duchamp.

Neagu a facut trecerea de la pictura, mediul pe care il studiase la universitate, catre obiectul tridimensional si a inceput sa participe la expozitii internationale. Un nou aspect al operei lui Neagu a iesit in prim-plan in proiectele sale din afara Romaniei, unde manifestarile culturale erau monitorizate indeaproape de catre stat si lucrarile sale nu puteau fi sustinute in galeriile publice.

Lucrarile artistului se vand cu preturi incepand de la 5000 dolari – schite in creion, pana la lucrari complexe a caror pret este de 70.000 dolari, din seria „The Keeper”.

Paul Neagu este considerat unul dintre cei mai importanti artisti conceptualisti romani, care are o contributie recunoscuta in zona obiectului, instalatiei si a performance-ului experimental.

Dupa ce se stabileste in anii ’70 la Londra, imbina munca de artist cu activitatea de profesor la Royal College of Art, Slade School of Art si Hornsey School of Art, fiind unul dintre profesorii care a reusit sa aiba o influenta remarcabila asupra generatiilor ulterioare, printre care si Anish Kapoor.

Lucrarile sale se regasesc la Tate Modern, Londra, dar si in spatii publice – in 2012, Paul Neagu a devenit primul artist din Romania cu o lucrare – Edgerunner – instalata permanent intr-un spatiu public din Marea Britanie, in parcul Owen’s Fields, din cartierul londonez Islington, unde artistul a trait si a lucrat peste 30 de ani.

Citește în continuare