Skip to content

Lucrari ale celor mai bine cotati artisti romani, expuse pana pe 30 iulie la muzeul din Targu Mures. Expozitia include opere de Adrian Ghenie, Stefan Caltia, Tonitza, Pallady, Petrascu, Luchian, Baba si Andreescu.

Sectia de Arta a Muzeului Judetean Mures prezinta pana pe 30 iulie expozitia „Capodopere. De la Andreescu la Ghenie. Colectie particulara”, curatoriata de Ioan Sulea. Include o selectie impresionanta de artisti romani pentru care merita sa faceti o vizita la Targu Mures.

Expozitia reuneste capodopere ale marilor maestri ai artei romanesti, selectate din colectia privata a unui rezident al orasului Targu Mures.

La Palatul Culturii pot fi admirate lucrari semnate de cei mai bine vanduti artisti romani clasici si contemporani: de la opere create de Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Vermont, la creatiile interbelicilor Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi. Sunt incluse si opere ale artistilor transilvaneni: Simon Hollósy, Ziffer Sándor, Nagy Oszkár, Jándi Dávid, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu, Eugen Gasca si Hans Eder. 

Colectionarul — al carui nume nu este facut public — trebuie sa fie unul dintre cei mai mari din Romania deoarece a reusit sa achizitioneze si lucrari de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Alin Gheorghiu, Horia Bernea, Georgeta Naparus, Sorin Ilfoveanu, Stefan Caltia, Mircea Suciu si Adrian Ghenie. 

Din clasamentul Tudor Art de anul trecut, stim ca ei sunt printre cei mai bine vanduti artisti ai momentului pe piata de arta locala.

Colectia din care s-a facut selectia cuprinde aproximativ 300 de lucrari de pictura, precum si sculptura si grafica.

Multe dintre ele au fost tranzactionate la preturi record de piata. De asemenea, 19 lucrari sunt clasate in patrimoniul cultural national, din care 9 in categoria tezaur. In total, alcatuiesc o colectie care depaseste in valoare financiara majoritatea muzeelor romanesti.

Din colectia respectiva au mai fost organizate patru expozitii anterioare, la importante institutii de cultura nationale si internationale: Muzeul National Brukenthal (2013 si 2016), Muzeul de Arta din Brasov (2014) si Centrul Cultural Roman din Budapesta (2016).

Expozitia poate fi vizitata la Palatul Culturii din Targu Mures de marti pana vineri, intre orele 09.00 si 17.30, sambata si duminica, intre orele 09.00 si 15.30. Lunea este inchis. Pretul biletului de intrare este de 15 lei adulti, 7 lei pensionari, 3 lei elevi si studenti. 

Citește în continuare