Skip to content

5 expozitii noi in sezonul de primavara 2021 la MNAC

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 se deschide in lipsa unui vernisaj, joi, 22 aprilie 2021, la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

Programul de vizitare al Muzeului National de Arta Contemporana este, dupa cum urmeaza: luni si marti este inchis, miercuri, joi si vineri intre 11:00 si 18:00 cu ultimul acces la 17:30, sambata si duminica de la 10:00 la 18:00 cu ultimul acces la 17:30. Cafeneaua este temporar inchisa insa terasa MNAC poate fi accesată în timpul programului de vizitare al muzeului.

Atat accesul cu automobilul, cat si cel pietonal, se fac pe poarta B3 a Palatului Parlamentului (Calea 13 Septembrie, intrarea din proximitatea Catedralei, marcata de o vitrina cu afisele programului curent MNAC). Accesul cu automobilul este permis doar pe parcursul weekendurilor si in cazul evenimentelor anuntate ca atare.

„Spectrul” este expozitia artistului Ciprian Muresan din Sala de Marmura de la parterul muzeului. A fost curatoriata de Calin Dan, directorul MNAC.

Ciprian Muresan este, alaturi de Adrian Ghenie si Mircea Cantor, parte din lista artistilor romani contemporani care sunt expusi cel mai des in marile muzee si galerii ale lumii. De-a lungul timpului a expus la Bienalele din Venetia si din Sydney, la Centrul Pompidou si la cele mai cunoscute targuri de arta din lume, Art Basel din Miami si Frieze din Londra.Artfacts il plaseaza in primii 1000 cei mai bine cotati artisti din lume. Lucrarile lui au fost vazute in peste 300 de expozitii si targuri de arta. Dintre acestea, 23 au fost Bienale.

Lucrarile lui Muresan sunt desene, montaje video, fotografii, sculpturi si filme de animatie care extrag idei moralizatoare din esenta societatii romanesti. Prezinta realitatile Romaniei, atat din trecutul comunist cat si raportat la prezent si la schimbarile prin care trece societatea intr-o incercare constanta de a se alinia la stilul de viata din Occident. Aceasta perspectiva l-a propulsat in reprezentarea Romaniei la a 53-a si a 57-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia, in 2009 si 2017.

Expozitia „Spectrul” va putea fi vizitata in perioada 22 aprilie – 26 septembrie 2021.

Proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei s-a concretizat intr-o expozitie in cafeneaua MNAC.

Expozitia „Istorii declinate” a fost curatoriata de Dana Parvulescu (anul 3), Iselin Huluba (anul 2) si Miruna Moraru (master), studente ale Universitatii de Arte din Bucuresti la sectia Istoria si Teoria Artei. In ultimul an au lucrat pentru a-i inspira pe tinerii artisti in vremuri grele. Va fi deschisa pe 22 aprilie si poate fi vizitata pana pe 27 iunie.

Artistii expusi in prima serie a „Istoriilor declinate” sunt Teodora Vasilescu, Nadina Stoica, Marta Mattioli, Matilda Crisan, Alexandru Ion, Andrei Predescu & Anca Țintea, Ana Pascu si Teodora Supiala.

Vioara Bara expune la parter in cadrul conceptului „Despre dragoste si alti demoni”. Curatorul expozitiei este Antigona Silvia Rogozea.

 Vioara Bara, Dupa 30 de ani – Un abis intre bestie si supraom, ulei pe panza, 250×200 cm, 2020

Vioara Bara este o artista nascuta in 1957 in Bihor care a absolvit sectia Scenografie al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Cu un doctorat in artele teatrului, a fost nominalizata de doua ori la UNITER fiind premiata cu un trofeu pentru scenografia din „Doi gemeni venetieni” in regia lui Vlad Mugur in 1995.

In prezent este presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Oradea si lucreaza ca scenograf la Teatrul Regina Maria, avand peste 150 de spectacole de teatru in portofoliu. De-a lungul timpului a expus in Italia, Ungaria, Portugalia, Olanda, Finlanda, Franta, Austria si la Trienala de pictura din 2003 si 2009.

Artista are deja o lucrare expusa in colectia permanenta MNAC – „Nunta fara flori pe masa”, achizitionata in 2003.

Artista Ana Adam ocupa etajul al patrulea al muzeului cu expozitia „Vesta de salvare sub scaunul tau”.

Expozitia a fost gandita de Ami Barak, curator si critic de arta roman care traieste in Franta si care a realizat, printre multe alte proiecte internationale, pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia din 2011. 

Anul trecut, Ana Adam a avut o expozitie curatoriata de Barak la Galeria Jecza din Timisoara care va sprijini si selectia de la MNAC.

Artista s-a nascut in Hunedoara si a studiat la Academia de Arte de la Cluj, fiind licentiata in grafica. Pe langa expozitii solo si de grup in cele mai mari orase din Romania, a expus in Serbia, Ungaria, SUA, Italia, Polonia  si la  Bienale si Trienale din Timisoara (2003), Miskolc (1997), Rio de Janeiro (1998), Cracovia (1997, 1994) si Nürnberg (1994).

Mai jos puteti urmari inregistrarea unei conversatii dintre curator si artista.

35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Expozitia „Simti –  Aluneci – Canti. De la o scena la alta” va fi deschisa la etajul al treilea al MNAC incepand cu 13 mai, avand un design realizat de Laura Paraschiv. Artistii expusi sunt Jasmina Al-Qaisi, Apparatus 22, Bety Pisică, Alex Bodea, Ștefan Botez, Patrick Brăila, Cornel Brudașcu, Irina Bujor, Liviu Bulea, Andrei Chintilă, Raluca Ilaria Demetrescu, Georgiana Dobre & Kjersti Vetterstad, Paula Dunker, Ion Grigorescu, Alex Horghidan, Luca Istodor, Hortensia Mi Kafchin, Katja Lee Eliad, Mihai Lukács, Virginia Lupu, Mihai Mihalcea, Alex Mirutziu, Vasile Mureșan (Murivale), Ioana Nemeș, Mircea Nicolae, Adrijan Oncu, Sorin Oncu, Manuel Pelmuș, Adina Pintilie, Veda Popovici, Lea Rasovszky, Flaviu Rogojan, Miron Schmückle si Aris Tureac.

Citește în continuare