Skip to content

Expozitiile care nu trebuie ratate in anul 2020 in Londra

Intrarea in anii ’20 ai secolului al XXI-lea aduce expozitii ale celor mai mai artisti din toate timpurile in mijlocul Londrei. 

De la experimentele lui Picasso cu servetele la fotografiile decadente ale lui Cecil Beaton cu aristocratia britanica a anilor 1920, retrospectivele vor domina muzeele londoneze in urmatoarele luni. 

Renasterea lui Rafael, aniversarea a 50 de ani de cariera a Marinei Abramovic, o calatorie in culisele brandului Prada si o serie de portrete realizate de Andy Warhol cu travestiti in anii ’80. Acestea sunt o parte din expozitiile pentru care merita sa planuiti doua week-enduri in care sa va bucurati de experiente vizuale memorabile in Londra.

Experimentele lui Picasso cu ziare si servetele vor fi expuse la Royal Academy of Arts.

„Picasso and Paper” – „Picasso si Hartia” este expozitia care deschide anul 2020 pentru vizitatorii Royal Academy of Arts din Londra.

Vor fi expuse este 300 de lucrari si experimente artistice lucrate in hartie pe parcursul intregii cariere de 80 de ani a lui Picasso. Vor fi fotografii, schite ale unor opere celebre si creatii din servetele, tapet, ziar si carton. 

Picasso a studiat numeroase tehnici de imprimare a hartiei, importand materiale rare din celuloza din Japonia. Dintre acestea, vor fi expuse colaje de 5 metri, lucrari tridimensionale inspirate de nuduri si momente ale rutinei de frumusete, studii dupa faimosul „Guernica” si opere care documenteaza relatia cu una dintre muzele si iubitele sale, Dora Maar: scrisori, poeme ilustrate si fotografii.

Recent, unul dintre portretele create de Picasso cu Dora Maar a fost vandalizat in Londra, pe peretii Tate Modern.

Pentru expozitie, au fost imprumutate lucrari de la Muzeul Picasso din Paris si Muzeul de Arta din Cleveland. 

La Royal Academy of Arts va fi expusa si „Femmes a leur toilette” din 1937. Picasso a montat pe o panza de 4,5 metri lungime si 3 metri inaltime numeroase bucati de hartie si tapet peste care a pictat cu guasa.

Expozitia „Picasso and Paper” va fi deschisa in perioada 22 ianuarie – 13 aprilie 2020.

Biletele pot fi cumparate de pe site-ul Royal Academy of Arts.

Expozitia Andy Warhol de la Tate Modern este gandita in jurul minoritatilor care i-au inspirat opera.

Primavara 2020 aduce prima expozitie Andy Warhol la Tate Modern din ultimii 20 de ani. Va include faimosul portret pop-art al lui Marilyn Monroe, vizualurile cu Coca-Cola si conservele cu supa Campbell. 

Pe partea de experiente, vizitatorii vor avea ocazia sa se joace cu pernele argintii din „Silver Clouds” si sa se pozeze in cadrul instalatiei psihedelice „Exploding Plastic Inevitable”.

Expozitia a fost gandita in jurul povestii de viata a lui Warhol care ar putea fi inspirationala pentru publicul tanar. 

Nascut in 1928 intr-o familie de muncitori veniti din Slovacia, s-a mutat din Philadelphia la New York in 1949 si a inceput sa lucreze ca ilustrator. In cativa ani, a devenit unul dintre cei mai influenti artisti din lume si a redefinit arta secolului al XX-lea folosindu-se de consumerism, de cultul personalitatii si de celebritatile care i-au fost contemporane.

Desi a fost descris de cei care l-au cunoscut ca fiind unul dintre cei mai timizi oameni din New York, Warhol a proiectat imaginea unui extrovert excentric abordand subiecte menite sa influenteze dialogul social, politic si tehnologic. 

Noutatea expozitiei este seria „Ladies and Gentlemen”, 25 de portrete cu femei transexuale si travestiti din comunitatile latino si afro-americane. 

Cu ajutorul show-ului „RuPaul’s Drag Race” si al activistilor care militeaza pentru drepturilor LGBTQA+, seria de fotografii va fi de mare interes pentru tineri.

Expozitia „Andy Warhol” va fi deschisa in perioada 12 martie – 6 septembrie 2020.

Biletele pot fi cumparatepe site-ul Tate Modern.

Artemisia, cea mai cunoscuta femeie-pictorita din secolul al 17-lea, va avea un vernisaj dedicat la National Gallery.

Curentul feminist a adus-o in atentia istoricilor de arta pe Artemisia (1593 – 1653). Din vremuri in care barbatii dominau lumea artistica, Artemisia Gentileschi a fost una dintre cele mai talentate si longevive pictorite ale Barocului Italian.

Portofoliul care acopera cariera de 40 de ani a Artemisiei va fi expus incepand cu primavara 2020 la National Gallery, in Trafalgar Square din Londra.

Expozitia va include 35 dintre cele mai cunoscute tablouri ale artistei, autoportrete si opere descoperite recent. 

Dupa cativa ani de ucenicie in atelierul tatalui sau din Roma, Artemisia a fost prima femeie admisa in exclusivista Accademia delle Arti Del Disegno (Academia Artistilor Plastici) din Florenta. Maestrii italieni ai perioadei baroce i-au recunoscut spiritul creativ si inovatiile in portretistica si in scenele alegorice. 

Unul dintre punctele de interes majore ale expozitiei Artemisia va fi „Autoportretul” in care pozeaza in postura unei cantarete la lauta, printre umbre misterioase.

Expozitia Artemisia va fi deschisa in perioada 4 aprilie – 26 iulie 2020.

Biletepe site-ul oficial National Gallery.

2020 este „Anul lui Raphael” iar National Gallery a imprumutat lucrari din toata lumea pentru o retrospectiva spectaculoasa.

Daca 2019 a fost anul lui Rembrandt, 2020 este anul lui Raphael marcand 500 de ani de la moartea artistului care a redefinit cultura Occidentala.

Influenta maestrului italian al Renasterii va fi sarbatorita prin expozitii in Berlin la Gemaldegalerie, in Roma la Scuderie del Quirinale, in Milano la Veneranda Biblioteca Ambrosiana, in Washington DC la Galeria Nationala de Arta din si in Londra la National Gallery.

Cu tablouri imprumutate de la Vatican, de la Louvre din Paris, de la Galleria Uffizi din Florenta si din Muzeul Prado din Madrid, expozitia din Londra va fi cea mai spectaculoasa aprofundare a operei lui Raphael, acoperind cei 37 de ani de viata ai artistului.

Lucrarile care nu au putut fi imprumutate precum frescele din bisericile din Vatican, vor fi transpuse prin tehnologii inovatoare prin care publicul va putea sa interactioneze cu ele.

Raphael s-a nascut in 1483 Urbino unde tatal sau, Giovanni Santi era pictorul Curtii Regale. Si-a facut ucenicia sub indrumarea lui Perugino iar la varsta de 17 ani a devenit maestru independent, lucrand in Florenta si in Centrul Italiei.

In cativa ani, portrelele lui Raphael au atras atentia celor mai notabili clerici italieni iar la varsta de 25 de ani a fost chemat la curte de Papa Iulius al II-lea pentru a redecora apartamentele papale, urmand sa preia planurile de arhitectura ale Bisericii Sfantu Petru. Cercurile influente prin care a devenit cunoscut in Roma l-a ajutat sa devina unul dintre cei mai mari pictori din istorie.

Expozitia Raphael va fi deschisa in perioada 3 octombrie 2020 – 24 ianuarie 2021.

Biletevor fi disponibile in a doua jumatate a anului.

157 de ani de Alice in Tara Minunilor la Victoria & Albert Museum

Expozitia lui Tim Walker deschisa in prezenta la Victoria & Albert Museum include numeroase referinte la „Alice in Wonderland”. Povestea lui Lewis Caroll este una dintre temele recurente ale fotografului britanic si creeaza un pod de legatura cu urmatoarea experienta pe care o va pregateste muzeul in vara urmatoare.

„Alice: Curiouser and Curiouser” va fi deschisa pe 27 iunie 2020 si va urmari calatoria personajelor lui Caroll in cei 157 de ani de existenta: de la manuscript pana la fenomenul global adorat de oameni de toate varstele.

In cadrul expozitiei vor fi prezentate lucrari din arta, literatura, film, muzica si moda: de la ilustratiile lui John Tenniel din 1866 create alaturi de Lewis Caroll pana la pictura lui Dali din 1969 sau fotografii de pe scena Royal Ballet din musical-ul „Alice in Wonderland” din 2011.

O pagina din manuscrisul lui Lewis Caroll din 1864.

Showul de la Victoria & Albert Museum a fost gandit ca o experienta imersiva, teatrala, o evadare intr-o lume fantastica care porneste prin gaura iepurelui.

Expozitia Alice: Curiouser & Curiouser va fi deschisa in perioada 27 iunie 2020 – 10 ianuarie 2021.

Biletele vor fi disponibile in curand.

Marina Abramovic sarbatoreste 50 de ani de pionierat in arta performativa la Royal Academy of Arts

In cariera intinsa pe 50 de ani, Marina Abramovic a revolutionat arta performativa reusind sa isi testeze constant limitele rezistentei fizice si mentale. 

Experimentele sale au fost uimitoare pentru vizitatorii show-urilor, acestia fiind invitati frecvent sa interactioneze cu ea. 

In toamna acestui an, Abramovic va prezenta prima expozitie in Marea Britanie alaturi de Royal Academy of Arts. Va include retrospectiva celor mai faimoase lucrari de pana acum prin inregistrari foto-video ale acestora.  

Studentii si protejatii artistei vor lucra pentru „Marina Abramovic: 50 Years of Pioneering Performance Art” si vor recrea spectacolele care au scris istorie. 

Unul dintre ele va fi „Imponderabilia” din 1977 cand ea si partenerul Ulay au stat complet dezbracati in usa galeriei prin care treceau vizitatorii. 

Altul va fi „The House with the ocean view” din 2002 cand Marina a trait suspendata pe o platforma intr-o galerie timp de 12 zile, fara sa manance sau sa vorbeasca.

Va fi recreata si o versiune pentru „The Artist is Present” din 2010 cand Abramovic a rezistat 736,5 ore la o masa din Muzeul de Arta Moderna din New York, timp in care oamenii erau invitati sa se aseze pe partea opusa si sa se holbeze la ea. A durat trei luni in care peste 1000 de oameni au stat cate 8 ore pe zi fata in fata cu ea.

Artista nascuta in Serbia va expune in toamna si un spectacol nou inspirat din schimbarile prin care a trecul corpul sau si perceptia tranzitiei dintre viata si moarte.

Expozitia Marinei Abramovic se va desfasura in perioada 26 septembrie – 8 decembrie 2020.

Biletevor fi disponibile in a doua jumatate a anului.

Cea mai mare expozitie Prada de pana acum va incepe in septembrie la Muzeul de Design din Londra

„Prada: Front and Back” – „Prada: Fata si Spatele” este expozitia menita sa introduca vizitatorii in universul uneia dintre cele mai faimoase case de moda italiene. 

Va include o calatorie care te poarta din fata unui magazin pana in spatele produselor pe care le vezi in vitrina, in fabrici si in procese tehnologice. 

Expozitia porneste din lumea designerului Miuccia Prada, trece prin cele mai spectaculoase creatii vestimentare si accesorii si prin defilari de moda memorabile. Spatele este reprezentat prin infrastructura industriala care tine mecanismul Prada in topul celor mai profitabile afaceri din lume.

Anul 2020 aduce estimari spectaculoase pentru piata produselor de lux din toata lumea. 116 miliarde de dolari vor fi cheltuiti anul acesta pentru haine si pantofi la preturi premium. Dintre acestia, 2% merg catre Prada, brandul atingand un nou punct culminant in cifra de afaceri in fiecare an din 1998 incoace.

Cei 40 de ani in care Miuccia Prada si-a impus viziunea creativa asupra colectiilor Prada au creat unul dintre cele mai influente concepte de design contemporan. 

Doi dintre artistii care au colaborat cu Prada de-a lungul anilor – arhitectii Rem Koolhaas si Herzong an de Meuron – vor crea spatiile pentru expozitia din Muzeul de Design din Londra.

Expozitia Prada va fi deschisa incepand cu luna septembrie a anului 2020.

Bilete vor fi disponibile in primavara.

Lynette Yiadom-Boakye, una dintre cele mai apreciate artiste contemporane britanice va expune la Tate Britain.

Lynette Yidadom-Boakye s-a nascut in Londra in 1977 provenind dintr-o familie mutata din Ghana. 

In 2013, a fost pe lista scurta pentru un Premiu Turneu, in 2018 a castigat trofeul Carnegie iar in 2019 a avut unul dintre cele mai apreciate pavilioane de la Bienala de la Venetia, reprezentand tara de origine a parintilor sai, Ghana.

80 dintre cele mai apreciate tablouri create de Lynette din 2003 pana astazi vor fi expuse la Tate Britain pe parcursul acestei veri. 

Lucrarile lui Boakye sunt in mare parte portrete enigmatice din intimitatea unor personaje Afro-Americane. Deseori, subiectele se repeta si lasa impresia unor instantanee incarcate emotional surprinse in diferite momente din vietile lor. Lipsa fundalurilor care ar oferi un context temporal si spatial ii ofera privitorului ocazia sa isi imagineze povestea din spatele fiecarui tablou.

Pe langa pictura, Lynette este pasionata de scris, urmand sa ilustreze expozitia cu texte care sa completeze viziunea ei. A declarat ca „scriu despre lucruri pe care nu pot sa le pictez si pictez lucrurile despre care nu pot sa scriu”. Titlurile lucrarilor sale nu par legate de subiecte: „Tie the Temptress to the Trojan” sau „To Improvise a Mountain”.

Expozitia Lynette Yiadom-Boakye va fi deschisa in perioada 19 mai – 31 august 2020 la Tate Britain.

Biletevor fi disponibile in curand.

Anii ’20 vor fi reamintiti intr-o expozitie la National Portrait Gallery prin lentila celui mai cunoscut fotograf al vremurilor, Cecil Beaton.

Stralucirea epocii de aur a societatii britanice a fost surprinsa de Cecil Beaton intr-un mod care influenteaza si astazi lumea artistica, de la fotografie la design de interior sau vestimentar.

Expozitia „Bright Young Things” reintroduce lumea extravaganta a anilor ’20 si ’30 prin cateva sute de fotografii, picturi si schite cu cele mai elegante si excentrice personalitati, artisti, scriitori si petrecareti avantgardisti ai vremurilor. 

Nascut in 1904 intr-o familie din clasa de mijloc din suburbiile Londrei, Cecil Beaton si-a inceput drumul profesional ca vanzator de lemne si ciment. Obisnuia sa faca fotografii numai in week-end, cand avea timp liber. La scurt timp si-a gasit un patronaj artistic si a avut prima expozitie la Galeria Cooling din Londra. 

Spiritul tanar si rebel al lui Beaton l-a propulat in preferintele Conde Nast care i-a oferit un contract pentru cativa ani, urmand sa lucreze pentru Vogue si sa fotografieze cele mai influente personalitati ale vremurilor din inalta societate englezeasca si americana.

Ajuns in lumea modei din New York, Beaton s-a aventurat in lumea designului de costum castigand trei premii Oscar pentru creatiile din „My Fair Lady” (1964) si „Gigi” (1958). Pe langa portrete cu Marilyn Monroe, Grace Kelly si Joan Crawford, Cecil Beaton a realizat si fotogafia cu Audrey Hepburn purtand perle la gat si o tigareta in mana, care a fost folosita in Campania de promovare a filmului Breakfast at Tiffany’s, desi ea nu apare asa in film.

Expozitia Cecil Beaton va fi deschisa in perioada 12 martie – 7 iunie 2020.

Biletepot fi cumparate de pe site-ul National Portrait Gallery.

Citește în continuare