Skip to content

Fanfara Ciocarlia in turneu aniversar. O puteti vedea in spectacole in Bucuresti, Brasov, Cluj si Iasi. Biletele sunt deja la vanzare

Legendara formatie de muzica balcanica Fanfara Ciocarlia, formata din 12 lautari de origine roma din satul Zece Prajini, nord-estul Romaniei, a aniversat 25 de ani de activitate in anul 2021, pornind apoi intr-un turneu extensiv de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, pe care il continua anul acesta in orase din Romania. Pe harta turneului au fost confirmate patru orase pentru aceasta toamna: Bucuresti (8 noiembrie, Arenele Romane), Cluj-Napoca (10 noiembrie, Zazen. Street Food Garden), Brasov (11 noiembrie, Kruhnen Musik Halle) si Iasi (12 noiembrie, Sala Unirii).

Povestea Fanfarei Ciocarlia a inceput in urma cu peste 25 de ani, pe un drum aparent fara sfarsit, intortocheat si accidentat, ce trece printre dealuri care nu-si doresc sa fie numite munti – undeva in nord-vestul Romaniei, aproape de granita cu Moldova.

Aici, in 1997, 12 muzicieni au pornit sa cucereasca lumea cu sunete profunde de tube si cornuri tenor, amestecate cu note din trompete si saxofon, totul pentru a transmite muzica de alama est-europeana catre intreaga lume. Seriozitatea misiunii lor a fost parafata odata cu lansarea primului album, in 1998, cu o vorba a seniorului trompetist, Radulescu: “Asteptati voi si vedeti – la un moment dat vom ajunge sa cantam pe Marte!“ Si, din acel moment, trupa a calatorit milioane de kilometri, in turnee fara de numar, in incercarea de a ajunge pe Planeta Rosie.

Un sfert de secol mai tarziu, dupa 9 albume lansate si nenumarate spectacole, nu a ramas nimic de rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfara Ciocarlia de a face alamurile balcanice sa atinga note de jazz, pop si rock, toate executate cu o precizie nebuna de tempo-uri nestapanite, le-a oferit statusul cultural si i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.

Albumul “It Wasn’t Hard to Love You” (lansat in 2021), oda muzicala adusa ascultatorilor Fanfara Ciocarlia din intreaga lume – reprezinta cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat.

De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocarlia s-a auzit pe coloana sonora a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) si „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin) iar trupa a avut aparitii si in documentarele „The New Gypsy Kings” (UK, 2016, r. Liviu Tipurita), „Gypsy Caravan” (USA, 2007, r. Jasmin Dellal) si „Iag Bari – Brass On Fire” (Germania, 2003, r. Ralf Marschaleck).

Au colaborat, printre altii, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK) Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia) si Dunkelbunt (Austria) si au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele „Baro Biao” (1999), „Iag Bari” (2001), „Gili Garabdi”(2005), „Queens and Kings” (2007), „Balkan Brass Battle” (2011), „Devil’s Tale” (2014) si „It Wasn’t Hard To Love You” (2021), Best Worldmusic Album pentru „Iag Bari” dar si premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.

Biletele pentru evenimentele  Fanfara Ciocarlia pot fi achizitionate de la fanfaraciocarlia.iabilet.ro, bilete.emagic.ro, tickets.emagic.ro, precum si din retelele Entertix.ro si iaBilet.ro, incepand de la 72 lei plus comisioane.

Citește în continuare