Skip to content

„Aida”, „La Traviata” si „Vaduva Vesela” vor fi puse in scena in aer liber la Festivalul de opera si opereta de la Timisoara. Intrarea este libera.

In programul Timisoara 2023 –  Capitala Europeana a Culturii, unul dintre cele mai frumoase evenimente din urmatoarea perioada este „Festivalul de opera si opereta in aer liber”. Organizat de Opera Nationala Romana din Timisoara, festivalul este deschis tuturor, intrarea este libera pentru toata lumea. In caz de vreme nefavorabila, spectacolele vor avea loc in sala Operei timisorene.

Evenimentul ajuns a la 18-a editie va avea loc in perioada 25-27 august 2023 la Teatrul de vara din Parcul Rozelor si va oferi publicului trei seri speciale in compania muzicii de opera si opereta. 

Festivalul urmareste sa cuprinda unele dintre cele mai cunoscute creatii ale artei interpretative, astfel publicul din Timisoara avand prilejul intalnirii in aer liber cu artisti si lucrari esentiale pentru istoria operei. 

Evenimentul este un bun prilej si pentru a-i educa si invata pe cei mai tineri sa se apropie de opera si opereta si sa descopere trei creatii de baza in acest domeniu.

Opera „AIDA” de Giuseppe Verdi va deschide festivalul in data de vineri, 25 august 2023, incepand cu ora 20:30, spectacol cantat in limba italiana si tradus in limbile romana si engleza. 

Invitat la pupitrul dirijoral se va afla maestrul David Crescenzi. Soprana Lacrimioara Cristescu va da viata personajului Aida iar partenerul sau de scena, tenorul Teodor Ilincai, va interpreta rolul Radames. 

Mezzosoprana Gabriela Toader va intruchipa personajul Amneris iar baritonul serban Vasile va urca pe scena in chip de Amonasro. Distributia este completata de basul Gelu Dobrea – Ramfis, basul Marius Gosa va interpreta rolul Regelui, tenorul Vasile Badescu – Mesagerul si soprana Diana Chirila – Marea preoteasa.

Spectacolul va avea loc cu participarea orchestrei, corului si ansamblului de balet ale Operei Nationale Romane din Timisoara. Dureaza 3 ore si 30 de minute, cu doua pauze, si este recomandat celor cu varsta peste 10 ani. Detalii aici.

In cea de-a doua seara — sambata, 26 august 2023 — la ora 20:30 va incepe spectacolul de opereta „Vaduva Vesela” de Franz Lehár.

Spectacolul il are ca invitat pe maestrul Ciprian Teodorascu iar din distributie fac parte Narcisa Brumar – Hanna Glavari, Bogdan Zahariea – Danilo, Crina Vezentan – Valencienne, Cristian Balasescu – Camille de Rosillon, Octavian Vlaicu – Mirko Zeta, Mircea Dan Petcu – Vicontele Cascada, Dan Pataca – Raoul de St. Brioche, Mugurel Chirila – Bogdanovici, Diana Chirila – Silviana, Ciprian Roman – Kromov, Alina Pindici – Olga, Marius Zaharia – Pritschitsch, Diana Matei – Prascovia, Leonard Ivan – Niegus. 

Participa orchestra, corul si ansamblul de balet ale Operei Nationale Romane din Timisoara. Spectacolul este interpretat in limba romana, dureaza aproximativ 2 ore si 30 de minute (inclusiv 1 pauza), fiind recomandat copiilor cu varsta de peste 6 ani. Detalii aici.

Festivalul se inchide cu „La Traviata” de Giuseppe Verdi pe 27 august la ora 20:30.

In Parcul Rozelor, spectacolul „La Traviata” se va bucura de participarea tenorului invitat, Eusebiu Hutan in rolul Alfredo Germont. Rolul Violetta Valéry va fi interpretat de soprana Paula Iancic iar rolul Giorgio Germont de George Proca. Flora Bervoix va fi intruchipata de mezzosoprana Gabriela Toader alaturi de Loredana Borlovan – Annina, Gastone – Darius Iordanescu, Marchizul D’Obigny – Marius Gosa, Baronul Douphol – Octavian Vlaicu, Doctorul Grenvil – Gelu Dobrea, Giuseppe – Ciprian Roman, Un servitor si Comisionarul – Mihai Prelipcian.

Spectacolul este cantat in limba italiana şi titrat in limbile romana si engleza. Dureaza aproximativ 2 ore si 45 de minute (cu doua pauze) si este recomandat copiilor cu varsta de peste 10 ani. Detalii aici.

Citește în continuare