Skip to content

In weekend, RADAR, festivalul artei digitale romanesti, redeschide Magazinul Bucuresti. Pe 5 etaje ale cladirii sunt expuse 30 de instalatii de arta bazate pe Inteligenta Artificiala, Realitate Augmentata, Realitate Virtuala si spectacole de dans contemporan.

RADAR, cel mai amplu festival de new media art din Romania, are loc anul acesta intre 27 si 29 octombrie, intr-un spatiu inedit din centrul capitalei, pe care il deschide special pentru publicul larg, Magazinul Bucuresti.  

Tema celei de-a patra editii este “LIVE” si exploreaza tehnologii de ultima generatie ca mediu de creatie si augmentare in relatie cu artele performative si ale spectacolului. 

Festivalul va avea loc pe toata suprafata a 5 etaje ale Magazinului Bucuresti si va gazdui peste 30 de proiecte artistice, instalatii de arta digitala, proiecte ce folosesc inteligenta artificiala, lucrari de realitate augmentata, realitate virtuala si mixta, spectacole de dans contemporan, muzica si poezie si sectiunea dedicata RADAR Kids. 

Editia reuneste o selectie mai bogata decat in alti ani de proiecte multidiscplinare realizate de artisti si dezvoltatori romani din toata tara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova si Alexandru Berceanu.

Vineri, sambata si duminica, intre orele 20:00 si 23:00, scena audio-video va fi sustinuta de artistii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic si Moduler.

Tema LIVE implica faptul ca in fiecare zi vor avea loc spectacole live, iar una dintre lucrarile realizate  de artistul D.A.I,  in colaborare cu  Alex Cioaca, va fi un maraton audio live pe intreaga perioada a festivalului. 

Lucrarea numita Soundprints imbina inregistrari de sunete ale cladirilor de patrimoniu, captate cu un aparat de inregistrare, amplasat pe diferiti pereti, iar aceasta arhiva sonora va fi transpusa intr-o instalatie audio vizuala, un live act experimental de 30 de ore. Proiectul face parte din categoria Community.

Sectiunea de realitate augmentata prezinta proiectul XR Halloween Collection, in care 5 creaturi din folclorul romanesc vor prinde viata sub forma de filtre 3D si face filters, pe Instagram. 

Acestea sunt Ielele, Pricoliciul, Ursitoarele, Zmaj si Zmeul si vor fi accesibile oriunde in lume prin platforma de social media dar si in fata magazinului Bucuresti, ca o capsula XR Month.

Pe scena RADAR sunt bineveniti si copiii. Festivalul aduce cultura digitala si tehnologia cu scop creativ mai aproape de copii si anul acesta prin sectiunea RADAR Kids, care prezinta proiecte ce pun in legatura asociatii si institutii culturale cu artisti si ii provoaca pe acestia sa exploreze lumea imaginatiei si sa ofere copiilor experiente cat mai inedite.

Printre artistii prezenti la RADAR anul acesta se numara: Spherical Aberration, Cristina Bodnarescu & Oana Baluta, Augmented Space Agency, Teatrul Postnational Interfonic, Sandrine Deumier, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin simon, stefan Damian, Dragos Pitaru, Andrei Cornea, Matei Mihai, NeoTectoniX Architects, Denis Flueraru, Ioana Mischie, Andra Bria, Tammy Lovin, Ygreq Interactive, Emil Dragan, 13m10j, Lucian E. Matei, d.a.i (Dan Adrian Ionescu), Cote, Rekabu, Sillyconductor, Ovidiu Danes.

„Editia cu numarul 4 a festivalului marcheaza atat o selectie mai bogata de artisti prin integrarea proiectelor performative de dans contemporan, muzica, poezie, cat si prezenta noastra intr-un spatiu pe care il deschidem in premiera pentru public. Este vorba despre Magazinul Bucuresti, o cladire istorica din centrul capitalei, a carei vitrina centrala se va transforma intr-o instalatie participativa cu care invitatii vor putea interactiona in timp real.” spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Detalii despre programul complet si despre bilete veti gasi pe site-ul RADAR.

Citește în continuare